Αλωνίζει στο Αιγαίο το "Πίρι Ρέϊς"

Σκηνικό έντασης από την Τουρκία, συνεχίζονται οι προκλήσεις.


Σκηνικό έντασης έχει στήσει η Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς έχει στείλει για έρευνες, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο και την Κύπρο, το ωκεανογραφικό σκάφος του Πανεπιστημίου της Σμύρνης «Πίρι Ρέϊς». Η Ελλάδα προχωρεί σε διάβημα με απαίτηση την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Η Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει λάβει οδηγίες να προχωρήσει στο διάβημα προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το Ελληνικό Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και η επίδοση ρηματικής διακοίνωσης.

Η Τουρκία έστειλε το γνωστό τουρκικό ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέϊς» για να διεξάγει σεισμικές έρευνες και πλέει στα διεθνή χωρικά ύδατα. Η έξοδός του ήρθε μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκήρυξης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε περιοχή 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο.
Στις 12 Ιουλίου οι τουρκικές αρχές είχαν εκδώσει αναγγελία NAVTEX περί διενέργειας επιστημονικών ερευνών έως τις 20 Αυγούστου από το τουρκικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς», σε περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας της Ρόδου και του Καστελόριζου, όπως αυτή καθορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, «οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς προβληματίζουν την Ελλάδα και έρχονται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη βούληση των Πρωθυπουργών των δύο χωρών για βελτίωση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας» ενώ υπογραμμίζει ότι «η διάσταση μεταξύ λόγων και πράξεων εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας αναπόφευκτα επιβαρύνει το κλίμα».
Το θέμα αναμένεται να θέσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αλμάτι του Καζακστάν, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Με σαφή τρόπο, εξάλλου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση θα προασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ διευκρίνισε ότι οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών επικοινωνούν σε επίπεδο Πρωθυπουργών, αρμοδίων Υπουργών και υπηρεσιακών στελεχών και προσπαθούν να αποφορτίσουν την ατμόσφαιρα και να αποφύγουν τις εντάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου