Ελλάδα-Ισραήλ, μια «ετερόκλητη» συμμαχία.

Ένας νέος ... άξονας χωρίς προοπτικές!

Η τουρκοϊσραηλινή διένεξη του περασμένου Μαΐου με τα γεγονότα της Γάζας οδήγησε σε μια ταχύτατη και θεαματική σύσφιγξη σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, με την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, ένα μόλις μήνα μετά την επίσκεψη Παπανδρέου στο Τελ Αβίβ.

Η πίεση της Αγκύρας στο Αιγαίο και η αδυναμία αποτροπής οδήγησε την Ελλάδα στην «αγκαλιά» του Ισραήλ,
το οποίο μετά την διακοπή των σχέσεών με την Τουρκία αναζητά νέο στρατηγικό εταίρο στην περιοχή.
Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει προσέγγιση με το Ισραήλ σε ότι αφορά τα ζητήματα καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας όπως και της Κύπρου.
Ο κυρίαρχος πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής στην περιοχή, αυτός της διατήρησης των καλών παραδοσιακών σχέσεων με τις αραβικές χώρες τέθηκε υπό αμφισβήτηση με αυτή την προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ και οι συνέπειες αυτής της ετερόκλητης συμμαχίας είναι προ των πυλών.
Ο άξονας Τουρκίας-Αραβικών κρατών ενδυναμώνεται και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη δύναμη στους νέους γεωπολιτικούς και γεωοικονομικούς συσχετισμούς που αναπτύσσονται στην περιοχή, και η όποια «αναβάθμιση» των σχέσεων μας με ένα απομονωμένο, αποκλεισμένο και αδύναμο Ισραήλ δεν θα προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην αποτροπή των επεκτατικών σχεδίων της Άγκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου