Και ... επικαιροποιημένο τώρα το ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

Αλλαγές και νέα μέτρα δείχνει το .... επικαιροποιημένο Μνημόνιο
γράφει ο Σπύρος Γκανής

Εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ελληνική οικονομία, περιλαμβάνει το .... επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ιδιωτικοποιήσεις, φοροεπιδρομή, .. πράσινοι φόροι, νέες αλλαγές και στο εργασιακό καθεστώς κ.α.

Αλλαγές στα εργασιακά φέρνει το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου, που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναμόρφωσης του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Η σχετική νομοθεσία θα προβλέπει μειωμένες υπερωριακές αποδοχές και υπερίσχυση των εταιρικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και έναντι των συμβάσεων επαγγελματικών ενώσεων.
Το μνημόνιο προβλέπει επίσης, μειώσεις μισθών και προσωπικού στις ΔΕΚΟ, ακριβότερα εισιτήρια, αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, στο οποίο διαπιστώνεται "σημαντική πρόοδος" στην εφαρμογή των μέτρων του αρχικού Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής που συμφωνήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας, σημειώνεται ότι «οι πολιτικές της Ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν πλήρως προσανατολισμένες προς την διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».

Τα .. επικαιροποιημένα κείμενα του Μνημονίου (από τον ημερήσιο τύπο)

Tα επικαιροποιημένα κείμενα για το Μνημόνιο Συνεννόησης και το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, όπως επίσης και την έκθεση που έχει ετοιμάσει για την ελληνική οικονομία δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, μετά την έγκριση χθες από την Κομισιόν της δεύτερης δόσης του πακέτου.

Πράσινοι φόροι, εισφορές «κρίσης» από κερδοφόρες επιχειρήσεις, αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, φόροι σε αμοιβές σε είδος, αυξήσεις σε φόρους πολυτελείας και έσοδα από τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και αυθαίρετων κτισμάτων αποτελούν μερικά από τα 17(!) μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 6,150 δισ..ευρώ που θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, με βάση αυτά που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Αποκαλυπτικό είναι το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας που δημοσιοποίησε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο όπως τονίζεται χαρακτηριστικά θα πρέπει ο προϋπολογισμός του 2011 να παρέχει πληροφορίες και αξιόπιστες προβλέψεις για ολόκληρη την γενική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και να περιέχει αναλυτική παρουσίαση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 3,2% του ΑΕΠ ή 4,3% του ΑΕΠ, αν ληφθούν υπόψη μεταφορές από μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2010, καθώ,ς επίσης. και αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των δημόσιων επιχειρήσεων.

Το μέγεθος της συνολικής προσαρμογής ανέρχεται στα 9,6 δισ.ευρώ εκ των οποίων τουλάχιστον 6,150 δισ.ευρώ θα προέλθουν από τα ακόλουθα δεκαεπτά μέτρα, όπως σχεδιάστηκαν στην αρχική έκδοση αυτού του Μνημονίου, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούν να ληφθούν υπ' όψιν μέτρα που αποφέρουν ανάλογη εξοικονόμηση ύστερα από στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ). Ειδικότερα:

- Εφαρμογή του κανόνα αντικατάστασης μόνο του 20% των συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (κυβέρνηση, δημόσιες επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, κρατικές υπηρεσίες και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί)

- Μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης της γενικής κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010, επιπλέον της προβλεπόμενης εξοικονόμησης στο πλαίσια της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης (βλέπε επόμενο μέτρο).

- Η κυβέρνηση ξεκινά την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 1.500 εκατομμύρια ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011.

- Μη χορήγηση της τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων, με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων ευρώ.

- Μείωση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από εγχώριους πόρους κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ δίνοντας προτεραιότητα στα επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.

- Προσωρινές «εισφορές κρίσης» στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα ύψους τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για το 2011, 2012 και 2013.

- Κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1.500 εκατομμύρια ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011.

-Ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και αυξανόμενες αποδόσεις το 2012 και 2013.

- Διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ μέσω της εφαρμογής σε υπηρεσίες οι οποίες σήμερα εξαιρούνται και μεταφορά σημαντικού ποσοστού (τουλάχιστον 30%) των αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα εμπίπτουν στο μειωμένο κανονικό συντελεστή, με απόδοση 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, ή μέτρο ισοδύναμης απόδοσης που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

- Σταδιακή εισαγωγή "πράσινου φόρου" στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ στο 2011.

- Συλλογή εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ από πώληση αδειών και 200 εκατομμύρια ευρώ από ετήσια δικαιώματα.

- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με στόχο την αποκόμιση τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετα έσοδα.

- Αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση (τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ).

- Συλλογή του ειδικού τέλους για ημιυπαίθριους χώρους (τουλάχιστον 800 εκατομμύρια το χρόνο).

- Αύξηση φόρου στα είδη πολυτελείας με απόδοση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός θα ορίσει αναλυτικά ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο, για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με το στόχο για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Αυτό αφορά επίσης και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2012-2013.

Θα περιλαμβάνει επίσης ενδεικτική πληροφόρηση μηνιαίων εσόδων ανά κατηγορία και δαπάνη ανά υπουργείο. Επικαιροποιημένα στοιχεία θα γίνονται διαθέσιμα στο διαδίκτυο τακτικά.

Οι κύριες δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Οι κύριες δεσμεύσεις που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής για ενίσχυση του ανταγωνισμού και επίτευξη ανάκαμψης του ρυθμού ανάπτυξης είναι:

- Κλειστά επαγγέλματα. Ως πρώτο βήμα, η κυβέρνηση θα άρει περιορισμούς στα επαγγέλματα των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, και ορκωτών λογιστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης, των γεωγραφικών περιορισμών και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων.

- Τομείς υπηρεσιών. Στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ψήφιση του νόμου που αίρει τους περιορισμούς για τις άδειες και θα απελευθερώσει τις τιμές.

- Επιχειρηματικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση της έναρξης νέων επιχειρήσεων, καθιστώντας πλήρως λειτουργικές τις υπηρεσίες μίας στάσης και εξαλείφοντας τις περιττές αμοιβές. Για την έκδοση αδειών, θα υιοθετηθεί νομοθεσία για να απλουστευθεί και να επιταχυνθεί η αδειοδότηση επιχειρήσεων, βιομηχανικών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων. Οι εναπομένοντες περιορισμοί στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την καινοτομία θα πρέπει να προσδιοριστούν και να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης ("φιλική προς τις επιχειρήσεις Ελλάδα") για να εξαλειφθούν οι πιο σημαντικοί από αυτούς.

- Τουρισμός και λιανικές πωλήσεις. Η κυβέρνηση θα αναθέσει επίσης την εκπόνηση μελέτης για τη συμβολή του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματά της με στοχευμένες δράσεις και νομοθεσία.

ΕΕΑ. Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τον ελληνικό νόμο περί ανταγωνισμού για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και την αύξηση της αποτελεσματικότητά της.

Σε ότι αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τονίζει ότι έχει προχωρήσει και θα προωθήσει τα ακόλουθα μέτρα:

Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας: Περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν για τη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις. Τέλος, η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθεσία για την εισαγωγή συμμετρίας στο σύστημα διαιτησίας, ενισχύοντας παράλληλα την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια.

Ιδιωτικοποιήσεις:

Σιδηρόδρομοι: Το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του τομέα των σιδηροδρόμων θα συζητηθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου και, παράλληλα, η κυβέρνηση θα εγκρίνει ένα επιχειρηματικό σχέδιο με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Η μείωση του κόστους αποβλέπει στη σημαντική μείωση των δημοσιονομικών πιέσεων από τις επιχειρήσεις, κάνοντας το φορέα εκμετάλλευσης των αμαξοστοιχιών κερδοφόρο για το οικονομικό έτος 2011. Το επιχειρηματικό σχέδιο θα περιλαμβάνει μια σαφή στρατηγική για να καταστεί ο διαχειριστής των υποδομών οικονομικά βιώσιμος μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Αν είναι αναγκαίο, θα εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα για να εξασφαλιστεί η επίτευξη των οικονομικών στόχων.

Ενέργεια: Η κυβέρνηση θα καταστήσει εφικτή την ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα προχωρήσει ο εξορθολογισμός των τιμολογίων με παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Άλλες κρατικές επιχειρήσεις: Οι αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσαν να τονώσουν τις εγχώριες επενδύσεις και τις ξένες άμεσες επενδύσεις και δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Έτσι, ένας κατάλογος των σχεδίων αποκρατικοποίησης έχει ετοιμαστεί και ένα πλήρως λεπτομερές σχέδιο θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου