ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ...ΚΑΤΑΡ !

  "FAST TRACK" ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΚΑΖΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ   

Όταν η «πράσινη» ανάπτυξη συναντιέται με το νομ/διο για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων (Fast Track), τότε μόνο εξαμβλώματα μπορούν να προκληθούν.

Η Ελλάδα «πρότυπο των αγορών» (βλ. «μπανανία») την οποία εξυμνεί μια βδομάδα τώρα από τη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου, υλοποιεί του λόγου το αληθές με το νέο «μνημόνιο»!

Το νέο μνημόνιο(εξίσου νεοαποικιακό όπως αυτό με την ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) αφορά τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση του Κατάρ και ειδικότερα με το κρατικό fund του Κατάρ (Qatar Investment Authority (QIA)), ύψους 5 δις ευρώ.

Στόχος αυτών των πανύψηλων επενδυτικών σχεδίων είναι, μεταξύ άλλων, και η (καταστροφική) «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με σειρά έργων, άλωση της παραλίας, κατασκευή συνεδριακών κέντρων, μαρίνας, πλωτού καζίνου κλπ, σε έκταση που μπορεί να φτάσει το 30% του πρώην αεροδρομίου!

Το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Κατάρ αναμένεται να υπογράψει μάλλον σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου με τον εμίρη Αλ Θανί. Μετά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που κατευθύνθηκαν στην «πριγκηπική» οικογένεια του Αμπού Ντάμπι, σειρά έχει το Ελληνικό, που εκχωρείται στον Εμίρη του Κατάρ! Fast track με τα όλα του…!

Πως όμως φτάσαμε σε αυτό το , ταπεινωτικό για την χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, νέο μνημόνιο;

Το χωρίς όρια και φραγμούς «κυνήγι» των «επενδύσεων» στη Νέα Υόρκη από την κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκίνησε με την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Γουόλ Στριτ, την περασμένη Δευτέρα, όπου «ικέτευσε» ανοιχτά για «επενδύσεις» -κυρίως σε «πράσινα» έργα και ακίνητα- ανακοινώνοντας την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα κρατικής περιουσίας, αξίας άνω των 270 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τις επενδύσεις, Χ. Παμπούκη, και του υφυπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, είχε και συνάντηση γνωριμίας με ομογενείς, με τους οποίους «αντάλλαξαν απόψεις» για τη σύσταση ενός συμβουλίου επενδύσεων, το αποκαλούμενο Investment Advisory Board. Την πρόσκληση του πρωθυπουργού αποδέχθηκαν οι Ζόι Κρουζ (πρώην αντιπρόεδρος της Morgan Stanley), Τζορτζ Στάμας (δικηγόρος), Τζιμ Γιαννόπουλος (αντιπρόεδρος της κινηματογραφικής εταιρείας FOX), Τζορτζ Τσούνις (μεγαλοεπενδυτής), Ευάγγελος Σιμούντις (διευθυντής της Trident Capital που δραστηριοποιείται στο Ιντερνετ), Αλεξάντερ Τσιάρος (τεχνολογία), Μάικλ Πατσάλος (πρόεδρος της McKinsey).

Ο κ. Παπανδρέου δεν προχώρησε προς το παρόν, όπως διαφημιζόταν, στην ανακοίνωση της σύνθεσης του Investment Advisory Board, καθώς το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμα σε «εμβρυακή μορφή». Ωστόσο, ο Χάρης Παμπούκης τόνισε αργότερα ότι η σύσταση του συμβουλίου επενδύσεων από ομογενείς έχει στόχο ώστε να καθιερωθεί ως επενδυτικός θεσμός.

Το επενδυτικό αυτό συμβούλιο μπορεί ακόμα να κυοφορείται, αλλά τα επενδυτικά «γεννητούρια» έχουν αρχίσει για τα καλά. Ο πρωθυπουργός της χώρας προσέφερε «γη και ύδωρ» στους Άραβες «επενδυτές» του Κατάρ, εγκαινιάζοντας το περίφημο νομοσχέδιο του Fast Track.

Όμως η «άλωση» του Ελληνικού δεν θα είναι παρά μόνο η αρχή. Ο πρωθυπουργός δεν είχε μόνο επαφές με ομογενείς-εκπροσώπους του αμερικανικού κεφαλαίου, καθώς συναντήθηκε πρόσφατα και με στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Η συνάντηση μάλιστα αυτή συνδέεται ενδεχομένως και με το επικείμενο ταξίδι του Χάρη Παμπούκη σε Ισραήλ και Σιγκαπούρη στις 10-11 Οκτωβρίου, καθώς το χωρίς φραγμούς κυνήγι των επενδυτών θα συνεχιστεί απ' ότι φαίνεται σε Μέση Ανατολή και Ασία. Άλλωστε τα 270 δις ευρώ είναι αρκετά μεγάλο ποσό. Ίσως τόσο να κοστολογείται το σύνολο της χώρας....
iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου