«Γονατίζει» την Ελλάδα ο νέος προϋπολογισμός του 2011

Προϋπολογισμός 2010: Προϋπολογισμός Αντιλαϊκός, Άγριος, Αντιαναπτυξιακός, ΑντεργατικόςΑνάλγητος, Αισχρός,
κοντολογίς προϋπολογισμός ΑΝΤΕΘΝΙΚΟΣ !

Μαζί με τα .... νερά πετάμε και το ...μωρό!. Μέτρα σοκ περιγράφονται στον προυπολογισμό του 2011 τα οποία εκτός απο κάθε άχρηστο και σπάταλο, καταστρέφουν και όσα χρήσιμα γνωρίζαμε σ αυτό το προβληματικό κοινωνικό κράτος που είχαμε.

Με τη σφραγίδα της τρόικας και κάτω από τις αφόρητες πιέσεις και απειλές διαμορφώθηκε ο προϋπολογισμός του 2011 που φέρνει νέα βάρη σε όλους τους Έλληνες.

Απολύσεις, περικοπές δαπανών και υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους, νέοι φόροι, κλείσιμο οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου. Θα γίνουν δηλαδή όσα διαψεύδει η κυβέρνηση εδώ και βδομάδες.

Και πάλι το μεγαλύτερο μέρος αναζητείται με φόρους και όχι με μείωση δαπανών.

Η προσαρμογή προβλέπεται να φτάσει τα 14.330.000 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 7.830.000 δισ. είναι από φόρους και τα 6.500.000 δισ. ευρώ από δαπάνες

Κι όλα αυτά την ώρα που προβλέπεται:
- Η ύφεση να φτάσει το -3%.
- Η ανεργία το +14,6% (ποσοστά Ισπανίας).
- Ζητούνται 5 δισ. ευρώ και έρχονται απολύσεις, φοροκαταιγίδα και «λουκέτα» στο Δημόσιο.
- Εκτός όλων των άλλων, κόβονται το οικογενειακό επίδομα κατά 150 δισ. ευρώ, άρα τα ¾ δεν θα το λαμβάνουν πλέον
- Η προσαρμογή το 2010 κόστισε 14.250 δισ. ευρώ, άρα πάμε για χειρότερα. Προσαρμογή πλέον σημαίνει «να φάει ο ένας τον άλλο».
- Στόχος είναι να πάει το αναθεωρημένο έλλειμμα του 9,4% φέτος ή των περίπου 22 δισ. ευρώ στο 7,4% το 2011 ή στα 17 δισ. ευρώ.
- Για να γίνει αυτή μείωση των 5 δισ. ευρώ χρειάζεται μια συνολική προσαρμογή, λέει το υπουργείο Οικονομικών, άνω των 14 δισ. ευρώ, για μία ακόμα χρονιά.
Από πού θα γίνει αυτή η προσαρμογή;

Από παλιά και νέα μέτρα.
Κι αν γνωρίζουμε τα παλιά, τα καινούργια μέτρα της προσαρμογής λέει το υπουργείο ότι θα είναι εξ ολοκλήρου από διαρθρωτικά μέτρα και ανορθολογισμό δαπανών.

- Οι ΔΕΚΟ (όλες οι ΔΕΚΟ) είναι η αρχή. Το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνεχείς αλλαγές στις ΔΕΚΟ.
- Μείωση στην υγεία. Αυτό βεβαίως το λένε, αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται (ή που δεν λαμβάνονται) αποβλέπουν στη μείωση με κάθε τρόπο ακόμα και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι δε προτάσεις Λοβέρδου ουσιαστικά θα παραδώσουν όλο το σύστημα υγείας στα χέρια ελαχίστων.
- Στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Και εδώ οι καθυστερήσεις είναι ενδεικτικές της συνολικής δράσης της κυβέρνησης. Διαφημίζουν π.χ. το σύστημα ηλεκτρονικής στιγμιογράφησης (που λειτουργεί μια χαρά στον ΟΑΕΕ), αλλά δεν το βάζουν και για το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία. Γιατί; Μάλλον κάποιοι θέλουν άλλου… είδους συστήματα. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι πως κάθε μέρα χάνονται εκατομμύρια. Άρα και εδώ υπάρχει κίνδυνος να πάμε σε περικοπή υπηρεσιών και όχι κλεψίματος.
- Για το ΦΠΑ που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο ο μεσαίος συντελεστής από 11% αυξάνεται στο 13%, ο χαμηλός από 5,5% σε 6,5% και σε αυτόν το χαμηλό συντελεστή μετατάσσονται τα ξενοδοχεία και τα φάρμακα.
- Άλλα 400 εκατ. ευρώ αναμένει να εισπράξει από την εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που σημαίνει επιβάρυνση τουλάχιστον 60 λεπτά στο λίτρο για όσους θέλουν να ζεσταθούν.
- Συγχρόνως κόβεται το οικογενειακό επίδομα κατά 150 δισ. ευρώ, άρα τα ¾ δεν θα παίρνει πλέον το επίδομα (υποτίθεται οι έχοντες).
- Οι συμβασιούχοι από 64 χιλ. που έχουν μείνει θα μειωθούν κατά 20% άρα περίπου θα μείνουν 52-54 χιλ.
                                                                                                                dixti

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου