Μείωση 30% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων

Έρχονται τα πιο σκληρά μέτρα της 30ετίας
Με έναν φάκελο υπό μάλης, ο οποίος θα περιέχει τα 11 πιο δύσκολα μέτρα της τελευταίας 30ετίας, έρχονται στην Αθήνα αύριο, Δευτέρα πρωί, οι 3 κορυφαίοι αξιω­ματούχοι της τρόικας.
 Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων τραπεζιτών της χώρας, η Eurostat θα αναθεωρήσει το δημόσιο χρέος της χώρας στο δυσθεώρητο ύψος του 135%-140% του ΑΕΠ για το 2010.

Τα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα αναμένεται να γίνουν δεκτά από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο δεν έχει πολλά περιθώρια «ελιγμών», καθώς διαπιστώνεται πλέον ότι τα νούμερα του Προϋ­πολογισμού του 2011 δεν βγαίνουν. Η υστέρηση των εσόδων για το 2010 αναμένεται να προσεγγίσει τα 4,5 δισ. ευρώ, καθώς μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι για την είσπραξη του ΦΠΑ (η ετήσια αύξηση των εσόδων είναι 3,8% αντί για 8,7% που ήταν ο στόχος), της περαίωσης κ.λπ. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, στο τέλος Δεκεμβρίου τα έσοδα του κράτους θα προσεγγίσουν τα 48 δισ. ευρώ αντί για 52,5 δισ. που είχαν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2010.

Στο 15,5% το έλλειμμα

Επιπρόσθετα τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, η Ευρωπαϊ­κή Στατιστική Υπηρεσία (Eu­rostat) θα ανακοινώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους για την περίοδο 2006-2009. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το έλλειμμα θα κινηθεί στο 15,4%-15,5% του ΑΕΠ (αντί στόχου 13,8% του ΑΕΠ), κάτι που σημαίνει ότι για το 2010 θα αγγίξει το 9,5%

Οπως εκτιμάται, και το δημόσιο χρέος αναμένεται να προσεγγίσει τα θηριώδη επίπεδα του 140% του ΑΕΠ (η πρόβλεψη ήταν 115,4% του ΑΕΠ), καθώς θα συνυπολογιστούν όλα τα χρέη των νοσοκομείων, οι εγγυήσεις των ζημιογόνων ΔΕΚΟ κ.λπ. Η αύξηση αυτή του δημόσιου χρέους αναμένεται να το οδηγήσει στα επίπεδα του 160% του ΑΕΠ το 2013, όταν και πιθανολογείται ότι θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή του, η οποία εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους). Τα πλεονάσματα αυτά θα κατευθύνονται προς την εξυπηρέτηση του χρέους, όπως και τα κεφάλαια τα οποία θα προκύπτουν από τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο Τόμσεν φοβάταιτην ύφεση

Οπως εξηγούν αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα που θα εισηγηθεί το κλιμάκιο της τρόικας, με δεδομένη τη μεγάλη υστέρηση των εσόδων του 2010, αντανακλούν τον βασικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει σταδιακά την κρίση χρέους που διανύει. Καταγράφεται αυτή τη φορά μια διαφοροποίηση από τον κ. Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο οποίος λέγεται ότι επιθυμεί τη μικρότερη του προβλεπομένου μείωση του ελλείμματος για το 2011 επειδή «φοβάται» την επιδείνωση της ύφεσης από πολύ αυστηρά μέτρα.

Οι Ευρωπαίοι, προς το παρόν, επιμένουν στην αταλάντευτη πορεία και το μόνο που είναι προς συζήτηση είναι δύο ενδεχόμενα:

Ή λαμβάνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα το 2011, οπότε συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα, ή τα πρόσθετα μέτρα θα επιμεριστούν τμηματικά στα επόμενα χρόνια του προγράμματος (2011-2013).

Βέβαια η είσπραξη των φόρων θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί η πραγματική οικονομία που βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση. Φέτος το ΑΕΠ σε πραγματικές τιμές θα συρρικνωθεί κατά 4% ή ακόμα περισσότερο (ήδη στο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 4,5%), ενώ το 2011 προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2,6%. Το αποτέλεσμα είναι η ανεργία να εκτιναχθεί στο 14,5% το 2011 και το 2012 να ανέβει στο 15%. Η ανάπτυξη προβλέπεται να αρχίσει από το 2013 και η κυβέρνηση προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό των δομών της αγοράς προκειμένου να διευκολύνει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ετσι το βάρος της ανάκαμψης πέφτει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ο οποίος όμως επιβαρύνεται και άλλο από τη φορολογία, ενώ οι ελπίδες εναποτίθενται στις ξένες επενδύσεις και στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
Πρώτο ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου