Η Αυστρία φέρεται να "μπλοκάρει" την 3η δόση του Δεκέμβρη

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρέλ δήλωσε σήμερα ότι η επόμενη δόση του δανείου που χορηγείται ως ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει και θα δοθεί τον Ιανουάριο
 αντί του Δεκεμβρίου, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ.

Αναφερόμενος σε συνομιλίες που διεξήχθησαν την Τρίτη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που επικεντρώθηκαν στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, ο κ. Πρέλ δήλωσε: "Συζητήσαμε επίσης, σύντομα, για την Ελλάδα και η (σ.σ. καταβολή της) ελληνική δόση θα μετατεθεί τον Ιανουάριο και δεν θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο. Περιμένουμε για τα στοιχεία από την Ελλάδα, αλλά εμφανίζεται σημαντικά καλύτερα τώρα", δήλωσε προς εκπροσώπους του Τύπου, την Τετάρτη.

Δεν διευκρίνισε όμως εάν η εξέλιξη αυτή αφορά μόνον στη συνεισφορά της Αυστρίας ή σε ολόκληρη τη δόση.

Ο κ. Πρέλ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι του μηχανισμού στήριξης και ότι η Αυστρία δεν έχει ακόμη καταβάλει τη συνεισφορά της για το Δεκέμβριο. Δήλωσε επίσης ότι η καταβολή της αυστριακής συνεισφοράς των 190 εκ. ευρώ δεν είναι "αυτόματη".

Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι "η αλληλεγγύη της Ε.Ε. και της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος".

Η Ελλάδα θα πετύχει το 2010 τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στην ΕΕ, με μείωση του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε ο Γ, Παπακωνσταντίνου, από τις Βρυξέλλες. Αφού ανέφερε ότι το 2010 η Ελλάδα ξεκινά από υψηλότερο σημείο εκκίνησης από αυτό που αρχικά επιθυμούσε σε ότι αφορά το ύψος του ελλείμματος, τόνισε ότι το 2011 θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των στόχων που έχουν τεθεί και σημείωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία.

Στο μεταξύ, άνοδο της τάξης των 13 μονάδων βάσης σημείωσε την Τρίτη η επιτοκιακή ψαλίδα του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, (spread) ανερχόμενη στις 918-919 μονάδες βάσης.

Παράλληλα η Ιρλανδία φέρεται να απέφυγε την ένταξη της στο "Μηχανισμό Στήριξης" αφού εξασφάλισε  από την Ε.Ε. δάνειο ύψους 80 δις ευρώ για την στήριξη των τραπεζών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου