Πρόωρες εκλογές ζητά το ιρλανδικό Πράσινο Κόμμα

Τον Ιανουάριο αναμένεται να εκταμιευθεί η πρώτη δόση προς την Ιρλανδία, μετά τη χθεσινοβραδινή έγκριση του αιτήματος που υπέβαλε η χώρα για παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, καθιστώντας την το δεύτερο κράτος της Ευρωζώνης,
 μετά την Ελλάδα, που ζητά τη στήριξη των εταίρων της και του ΔΝΤ. Οι εξελίξεις πυροδότησαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, με το Πράσινο Κόμμα της Ιρλανδίας, το μικρότερο εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό, να ανακοινώνει σήμερα ότι πιστεύει πως θα πρέπει να διεξαχθούν τον Ιανουάριο πρόωρες εκλογές, αφού εκπονηθούν και υιοθετηθούν μια σειρά δημοσιονομικών προγραμμάτων και ο προϋπολογισμός του 2011.

«Εκτιμούμε ότι η πρώτη δόση των χρημάτων θα εκταμιευτεί εντός του Ιανουαρίου», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Γιούνκερ εκτίμησε ότι τα προβλήματα της Ιρλανδίας δεν πρόκειται να εξαπλωθούν και στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε πως η οικονομία της Γερμανίας είναι ασφαλής παρά την ανακοίνωση για τη διεθνή διάσωση της Ιρλανδίας με σχεδόν 100 δισ. ευρώ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF την Κυριακή, σημείωσε πως έχει εμπιστοσύνη ότι η ιρλανδική κρίση του χρέους θα ελεγχθεί και δεν απλωθεί αλλού στην Ευρωζώνη. «Εάν βρούμε τη σωστή απάντηση στο ιρλανδικό πρόβλημα, τότε οι πιθανότητες είναι μεγάλες να μην υπάρξουν επιπτώσεις μετάδοσης της μόλυνσης», επισήμανε. Η διάσωση ήταν αναπόφευκτη, τόνισε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα ήταν «η υπεράσπιση του ευρώ» περισσότερο από κάποια μεμονωμένη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, δήλωση της Κομισιόν επισημαίνει ότι στόχος των αποφάσεων που λαμβάνονται για την Ιρλανδία είναι και να αποτραπούν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη εξάπλωση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδική αναφορά γίνεται στην Πορτογαλία, για την οποία διαβεβαιώνεται ότι το τραπεζικό της σύστημα είναι σταθερό και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, οι διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για το ποσό της χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ιρλανδία και για τον τρόπο που θα δοθεί θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα έχει οριστεί το ακριβές ποσό. «Αυτή τη στιγμή διεξάγονται οι τεχνικές συζητήσεις σχετικά με αυτό το πρόγραμμα (βοήθειας) της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να έχουν τελειώσει ως τα τέλη Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

Ειδικοί της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στο Δουβλίνο για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου βοήθειας, που η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει χθες το βράδυ. Το ύψος της βοήθειας δεν διευκρινίστηκε αμέσως, όμως διπλωματικές πηγές δήλωσαν προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα δάνεια θα ανέλθουν σε 80 ως 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης εκτιμάται ότι έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx50 να κερδίζει 0,7%, ενώ οι βασικοί δείκτες FTSE, DAX, CAC παρομοίως σημειώνουν άνοδο 0,6%, 0,7% και 0,8% αντίστοιχα. Αντιθέτως, το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρεί κατά -0,5% ενώ τα spread σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου υποχωρούν, με εξαίρεση την Πορτογαλία. Τέλος, το ευρώ το οποίο αναρριχήθηκε στα 1,374 δολ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Moody’s, τo πακέτο βοήθειας είναι «ένα σημαντικό βήμα» στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά πιθανότατα θα οδηγήσει την πιστοληπτική ικανότητά της σε υποβάθμιση πολλών βαθμίδων.

Πρόωρες εκλογές ζητά το Πράσινο Κόμμα

Εν τω μεταξύ, το Πράσινο Κόμμα της Ιρλανδίας, ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, ανακοίνωσε σήμερα ότι πιστεύει πως θα πρέπει να διεξαχθούν τον Ιανουάριο πρόωρες εκλογές, αφού εκπονηθούν και υιοθετηθούν μια σειρά δημοσιονομικών προγραμμάτων και ο προϋπολογισμός του 2011.

Η ιρλανδική κυβέρνηση συνασπισμού του Φιάνα Φέιλ, των Πρασίνων και ανεξάρτητων πολιτικών έχει μια πολύ μικρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και η δημοτικότητά της έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την οικονομική κρίση της χώρας.

Διμερές δάνειο από τη Σουηδία προς την Ιρλανδία

Την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ιρλανδία που προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, μέσω διμερούς δανείου ύψους 5 έως και 10 δισ. σουηδικών κορωνών (530 εκ.ευρώ έως και 1,06 δισ.ευρώ) εξετάζει η Σουηδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Άντερς Μπόργκ.

"Προσφέρουμε ένα δάνειο παρόμοιο με εκείνα που δόθηκαν στην Ισλανδία και την Λετονία ", δήλωσε ο κ.Μπόργκ στη δημόσια σουηδική ραδιοφωνία. "Δεν υπάρχει ακόμη μια οριστική απόφαση για το ύψος του ποσού, αλλά η σουηδική συνεισφορά θα έπρεπε να είναι αντίστοιχη του επιπέδου που δόθηκε στην Ισλανδία και τη Λετονία.

Τα δάνεια προς την Ισλανδία και τη Λετονία ήσαν 5 και 10 δισ. σουηδικές κορώνες αντίστοιχα, είπε επισημαίνοντας ότι το επιτόκιο προς την Ιρλανδία θα είναι της τάξης του 3%. "Η Σουηδία είναι μια μικρή χώρα που εξαρτάται από τις εξαγωγές και άρα η σταθερότητα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για εμάς", υπογράμμισε ο κ.Μπόργκ. Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία δεν συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου