Ο βρώμικος πόλεμος του ευρωπαϊκού Τύπου

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΤΥΠΟΥ από την Ε.Ζ.
Από τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 ως τις περιφερειακές του Νοεμβρίου 2010, ο ευρωπαϊκός Τύπος ασχολήθηκε με την Ελλάδα 21.660 φορές, με αντίστοιχα δημοσιεύματα, στην πλειοψηφία τους αρνητικά.

Αυτό προκύπτει από ενδιαφέρουσα έρευνα της Ένωσης Ακολούθων Τύπου που υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Από τα δημοσιεύματα αυτά, τα 658 ήσαν πρωτοσέλιδα, τα 604 ήσαν άρθρα γνώμης, ενώ σε 1.008 γίνεται αναφορά σε χρεοκοπία της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί, αναφέρεται στην μελέτη, ότι μόνο στα βρετανικά ΜΜΕ είχαμε 5.100 δ/τα για την ελληνική οικονομία, 3.600 στα γερμανικά ΜΜΕ και 2.500 στα γαλλικά.

Από την μελέτη προκύπτει ότι τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά το διάστημα της δοκιμασίας της ελληνικής οικονομίας και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι σε αρκετές περιπτώσεις, επηρέασαν την πορεία αυτή, είτε μέσα από αναλύσεις που προεξοφλούσαν τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους ή την έξοδό του από την ευρωζώνη είτε δημοσιεύοντας ανακριβείς πληροφορίες.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η περίπτωση όπου οι Financial Times δημοσίευσαν πληροφορίες (27.1.2010 με τίτλο «Η Ελλάδα στρέφεται προς την Κίνα») για πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει κρατικά ομόλογα στην Κίνα, είδηση που, αν και διαψεύστηκε από τις ελληνικές αρχές, δημιούργησε μεγάλη ανασφάλεια στις αγορές επιφέροντας δραματική άνοδο στις τιμές των spread, σε μια κρίσιμη στιγμή για την προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.

Τόσο ο βρετανικός όσο και ο γερμανικός Τύπος προχώρησαν σε απαξιωτικά δ/ματα για την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες τους οποίους χαρακτήριζαν συλλήβδην τεμπέληδες, διεφθαρμένους και φοροφυγάδες με ακραίες πολλές φορές εκφάνσεις όπως τα δ/ματα για την πώληση των ελληνικών νησιών ή υβριστικά δημοσιεύματα με αναφορές σε αρχαία μνημεία της χώρα, αγάλματα κλπ.

Τα αρνητικά δημοσιεύματα συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την υπογραφή του Μνημονίου όπου αναφερόταν ότι η Ελλάδα σώζεται μόνο προσωρινά αμφισβητώντας και πάλι ότι η χώρα θα καταφέρει να γλυτώσει τη χρεοκοπία, ενώ σε πολλά δ/τα αμφισβητούνταν η ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στο πλαίσιο στο μνημονίου. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις αντιδράσεις του ελληνικού λαού απέναντι στα μέτρα του μνημονίου εκφράζοντας με κάθε ευκαιρία, φόβους για κοινωνική αναταραχή στη χώρα.

Θετικά δημοσιεύματα αρχίζουν να εμφανίζονται από τις αρχές Ιουλίου 2010, οπότε και παρουσιάστηκαν στοιχεία από τον προϋπολογισμό για τη μείωση του ελλείμματος αλλά και η Ενδιάμεση Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής έβαινε στο σωστό δρόμο.

Ενώ όμως ο γερμανικός Τύπος αναγνωρίζει την πρόοδο στην ελληνική προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση φτάνοντας να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα αξίζει το σεβασμό, ο βρετανικός Τύπος εμφανίζει τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση, επαναλαμβάνοντας τα σενάρια για χρεοκοπία έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο, τονίζοντας πάντα το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών στη χώρα, αν και αναγνωρίζεται ότι οι αντιδράσεις είναι περιορισμένες.

Από την άλλη πλευρά, ο γαλλικός Τύπος έδειξε από την αρχή τη μεγαλύτερη συμπάθεια προς την ελληνική πλευρά παρουσιάζοντας με θετικό και αισιόδοξο τρόπο τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας συχνά αναφορές στις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών. Τα γαλλικά ΜΜΕ πολλές φορές μάλιστα ανεδείκνυαν την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος τονίζοντας την ανάγκη διάσωσης της Ελλάδας και τη δημιουργία ευρωπαϊκών μηχανισμών αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.

Τα ΜΜΕ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έκαναν συνεχείς αναφορές στο ελληνικό πρόβλημα, εστιάζοντας στην ανάγκη θετικής αντιμετώπισής του στο πλαίσιο της ευρωζώνης και στη στάση του Έλληνα Π/θ και τις διεκδικήσεις του. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στην ειδική σχέση των Π/θ Ελλάδας και Ισπανίας, διαχωρίζοντας ωστόσο σαφώς τις περιπτώσεις των χωρών του Νότου σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, προσθέτοντας όμως ότι οι χώρες αυτές πρέπει να πάρουν μαθήματα από την ελληνική κρίση.

Τα ΜΜΕ των Σκανδιναβικών χωρών κινήθηκαν στη γραμμή των αγγλοσαξονικών ΜΜΕ αναφέροντας ότι η Ελλάδα απειλεί το ευρώ, ότι η μόνη διέξοδος είναι η προσφυγή στο ΔΝΤ καθώς οι χώρες αυτές θα δεχθούν πιέσεις για να πληρώσουν το έλλειμμα της Ελλάδας. Επαναλαμβάνουν και αυτά τις προτροπές του γερμανικού Τύπου για την πώληση ελληνικών νησιών. Παρουσιάζεται το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών ενώ ο σουηδικός Τύπος αναφέρει ότι η σουηδική εταιρεία H&M αναγκάζεται να κλείσει τα υποκαταστήματά της λόγω των ταραχών στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το 2009 τα δημοσιεύματα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για την ελληνική οικονομία ήταν 3.042 ενώ για όλο το 2010 υπολογίζεται ότι θα έχουν ξεπεράσει τα 18.000. Από την άλλη πλευρά, μετά τη σχετική ομαλοποίηση στην ελληνική οικονομία από το καλοκαίρι και μετά, ο όγκος αυτών των δημοσιευμάτων μειώνεται αισθητά. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το μήνα Φεβρουάριο, εν μέσω δηλαδή της κρίσης, τα δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία στο βρετανικό Τύπο είχαν φτάσει τα 463, ενώ το Σεπτέμβριο ήταν μόλις 120.

Ακόμη και μετά τη συμφωνία για βοήθεια της ΕΕ σε συνεργασία με το ΔΝΤ στις 25 Μαρτίου 2010, ο βρετανικός Τύπος αμφισβητεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα ηρεμήσουν οι αγορές. Θεωρεί σωστή την παρέμβαση ΔΝΤ και κάνει πάλι λόγο για την επιλογή της χρεοκοπίας ενώ στους Financial Times φιλοξενείται άρθρο ομάδας γερμανών καθηγητών οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη και να προχωρήσει σε υποτίμηση νομίσματος. Η TELEGRAPH μάλιστα βγαίνει με τον τίτλο «το ΔΝΤ να επιβάλει στην Ελλάδα χρεωκοπία για να τελειώσει η παρωδία».

Ο βρετανικός Τύπος κάνει λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης με αποχώρηση της Γερμανίας για τη διασφάλιση της δικής της σταθερότητας. Πολλά από τα δ/τα, με αφορμή την ελληνική κρίση, αμφισβητούν το ίδιο το εγχείρημα της ΟΝΕ, απηχώντας τον παραδοσιακό βρετανικό και αγγλοσαξονικό σκεπτικισμό για την ΕΕ.
Από την άνοιξη του 2010 (Απρίλιος) εμφανίζονται στο βρετανικό Τύπο πολλά δ/τα που αναφέρονται στο εσωτερικό της χώρας, στο πελατειακό κράτος, στη διαφθορά, στη φοροδιαφυγή, στα κλειστά επαγγέλματα και στην απροθυμία των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

Στη Γερμανία, είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα FT Deutschland στις 15 Ιανουαρίου 2010 αναφέρει πως η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας σε στενό κύκλο στην οικονομική σύσκεψη του εκδοτικού οίκου της Welt, υπαινίχθηκε ότι αμφιβάλλει για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει με τις δικές της δυνάμεις την κρίση λόγω του ελλείμματος και του χρέους.

Ακολουθούν πολλά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας παρουσιάζοντας και αναλύσεις οικονομολόγων και άλλων ειδικών. Αρκετά δημοσιεύματα μάλιστα έχουν πολύ έντονα επικριτικό έως υβριστικό ύφος καθώς αναφέρονται στην παραποίηση των στατιστικών στοιχείων από την Ελλάδα κάνοντας λόγο για φαγοπότι των Ελλήνων που κοροϊδεύουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα μέλη της ευρωζώνης, με χαρακτηριστικά δημοσιεύματα στις εφημερίδες Die Welt και Berliner Zeitung (13.1.2010).

Τον Φεβρουάριο πολλές εφημερίδες (Süddeutsche Zeitung, Spiegel και Financial Times Deutschland) τάσσονται υπέρ της παροχής βοήθειας της Ελλάδας, τη στιγμή που γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Γερμανία δε σκοπεύει να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της.

Το ίδιο διάστημα αρχίζουν τα απαξιωτικά δημοσιεύματα για τη χώρα, τα οποία μάλιστα έχουν και υβριστικό χαρακτήρα, όπως το γνωστό πρωτοσέλιδο του FOCUS (22.2.2010) με την άσεμνη χειρονομία της Αφροδίτης της Μήλου στο οποίο αναφέρεται ότι οι Έλληνες είναι οι απατεώνες στην ευρωοικογένεια. Υπάρχει μια ακολουθία από απαξιωτικά δημοσιεύματα για τη χώρα με χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Bild (4.3.2010) με το οποίο προτρέπεται η Ελλάδα να πουλήσει τη δημόσια περιουσία της ακόμη και κάποια νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου