Διαδήλωση στην Ιρλανδία

Χιλιάδες Ιρλανδοί διαδήλωσαν σήμερα το απόγευμα (27/11) στο κέντρο του Δουβλίνου κατά του προγράμματος σκληρής λιτότητας της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 άτομα συμμετείχαν στην διαδήλωση, ενώ σύμφωνα με την ICTU, την πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα, οι διαδηλωτές έφτασαν τους 150.000.....
 Παρά το κρύο, η κινητοποίηση ήταν σημαντική και η διαδήλωση ολοκληρώθηκε σε ειρηνικό κλίμα.

«Οι περικοπές του προϋπολογισμού δεν είναι απαραίτητες. Σώζουμε τις τράπεζες, όχι την Ιρλανδία. Οι τράπεζες είναι που πρέπει να υποφέρουν», είπε η Μάριαν Χάμιλτον, μία 57χρονη Ιρλανδή, που φοβάται την μείωση του επιδόματος που λαμβάνει ως άτομο με ειδικές ανάγκες.

«Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση. Το εισόδημά μου έχει μειωθεί κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, δεν μπορώ άλλο», διαμαρτυρήθηκε ένας άλλος διαδηλωτής.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης, το οποίο υπολογίζεται να φτάνει συνολικά τα περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ, πιθανόν να ανακοινωθούν πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συνεδριάσουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο βοήθειας της ΕΕ, ανέφερε ανώνυμη πηγή στο Παρίσι. Η συνάντηση «ζητήθηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ», την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, καθώς αρχικά είχε συμφωνηθεί μία απλή τηλεδιάσκεψη, είπε η ίδια πηγή.

Το επιτόκιο για την οικονομική βοήθεια που διαπραγματεύεται η Ιρλανδία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ίσως φτάσει το 6,7% (!), σύμφωνα με ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ιρλανδίας «Φάιν Γκέιλ» ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε επιτόκιο ξεπερνάει το 6% δεν είναι αποδεκτό.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2011 - 2014, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του ελλείμματός του προϋπολογισμού ως ποσοστού επί του ΑΕΠ στο επίπεδο του 3% έως το 2014.

Τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, προβλέπουν μεταξύ άλλων, τη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή 12,5% για τις επιχειρήσεις, την αύξηση των φορολογικών εσόδων (φόρος επί εισοδημάτων) κατά 1,9 δισ. ευρώ, την εφαρμογή φορολογικών αλλαγών επί του συνταξιοδοτικού καθεστώτος με συνολική απόδοση 700 εκ. ευρώ, την κατάργηση ή μείωση φορολογικών δαπανών με συνολικό όφελος 755 εκ. ευρώ, την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 22% το 2013 και σε 23% το 2014, με όφελος 640 εκ. ευρώ, τη θέσπιση φόρου "τοπικών υπηρεσιών", με όφελος 530 εκ. ευρώ, σταδιακή αύξηση της τιμής των λιγνιτανθράκων από 15 ευρώ σε 30 ευρώ με όφελος 330 εκ. ευρώ, αναμόρφωση της φορολογίας κεφαλαιακών κερδών με επιπρόσθετο όφελος 140 εκ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός παρουσιάζεται στην ιρλανδική Βουλή στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag, την Κυριακή, τονίζει ότι κανένας δεν πρέπει να πιέσει την Ιρλανδία να αυξήσει τους φόρους της, με αντάλλαγμα τη βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η οποία είναι τώρα υπό διαπραγμάτευση.
Επίσης, εκτιμά ότι μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία «καμία άλλη χώρα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου