Πούτιν «φλερτάρει» Ε.Ε.

Πρόταση-κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμευτεί για μια μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας «χώρος ελεύθερων συναλλαγών από τη Λισσαβώνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ», απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε άρθρο του  που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung»

«Τι προτείνουμε; Κατ’ αρχάς τη δημιουργία μιας εναρμονισμένης κοινότητας οικονομιών από τη Λισσαβώνα ως το Βλαδιβοστόκ» αναφέρει ο Πούτιν, ο οποίος υπογραμμίζει πως μελλοντικά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν «ζώνες ελεύθερων συναλλαγών και πιο προωθημένες μορφές οικονομικής ολοκλήρωσης», προκειμένου να «έχουμε μια ηπειρωτική αγορά όγκου χιλιάδων δισεκατομμυρίων ευρώ».

Πλεονεκτήματα

Στο κείμενό του, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ρωσική κυβέρνηση, ο Πούτιν υποστηρίζει πως το σημερινό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ε.Ε. δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος, καθώς η μεν Ρωσία παραμένει κατά πολύ εξαρτημένη από τη συγκυρία των αγορών των πρώτων υλών, η δε Ε.Ε., η οποία πληρώνει το τίμημα μιας μακράς περιόδου αποβιομηχάνισης, «βρέθηκε μπροστά στην πραγματική απειλή μιας εξασθένησης των θέσεών της στη βιομηχανική αγορά και την αγορά των τεχνολογικών νεωτερισμών».

«Για να αλλάξει η κατάσταση, πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα πραγματικά πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες που έχουν η Ρωσία και η Ε.Ε. Θα ήταν μια πραγματικά φυσική σύνθεση δύο οικονομιών, μιας κλασικής στην Ε.Ε. και μιας άλλης, νέας, σε ανάπτυξη, στη Ρωσία. Με αναπτυξιακούς παράγοντες που αλληλοσυμπληρώνονται» προσθέτει ο Πούτιν, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η αμοιβαία κατάργηση του καθεστώτος των αδειών εισόδου (βίζες) είναι προϋποθέσεις απαραίτητες γι’ αυτήν τη συνεργασία.

Αντίδραση Μέρκελ

Πάντως, σκεπτική εμφανίστηκε στις προτάσεις του Πούτιν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε πως «η οικονομική πολιτική που ακολουθείται από τη Ρωσία δεν κινείται προς την κατεύθυνση μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών από τη Λισσαβώνα στο Βλαδιβοστόκ», αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη πρωτοβουλία της Μόσχας για τη δημιουργία μιας τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου