ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ: Ακόμη σκληρότερα μέτρα

IRISHTIMES
Τον πιο σκληρό προϋπολογισμό της ιστορίας της Ιρλανδίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει να ρίξει το βάρος της λιτότητας κατά τα 2/3 στην περικοπή των δημοσιονομικών δαπανών και κατά το 1/3 στην αύξηση της φορολογίας.

Το 4ετές πρόγραμμα λιτότητας που θα ολοκληρωθεί το 2014 προβλέπει μείωση των δημοσιονομικών δαπανών κατά 10 δις ευρώ και αύξηση των φόρων κατά 5 δις ευρώ. Συγκεκριμένα , η ιρλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε περικοπές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, σε μείωση του βασικού μισθού, σε αύξηση του φόρου εισοδήματος και σε επιβολή νέου φόρου στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας

Στόχος του Δουβλίνου είναι με τα μέτρα δραστικής λιτότητας που εξαγγέλλει να επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε βιώσιμη τροχιά. Το εάν, όμως, θα αποφέρει το πρόγραμμα τους αναμενόμενους καρπούς θα εξαρτηθεί από το εάν η αδύναμη και πολιτικά διχασμένη κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση των μέτρων από το κοινοβούλιο εν αναμονή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα στις αρχές του επόμενου έτους.

Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση εντάσσονται στην προσπάθεια της να πείσει τις χρηματοοικονομικές αγορές -οι οποίες είναι βαθιά προβληματισμένες για τις επιπτώσεις της πολιτικής του δημοσίου στις ιρλανδικές τράπεζες- ότι η Ιρλανδία μπορεί να συνδυάσει την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία με την οικονομική ανάπτυξη που απαιτείται για τη σταθεροποίηση του δημόσιο χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου