Παρέμβαση Ιερώνυμου για το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, τάσσεται ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει μεταξύ άλλων ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί «πατρικά» και να μην βλάψει καθ' οιονδήποτε τρόπο τους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.

«Φρονούμε ότι ο σεβασμός των κόπων των οικογενειών τους, οι αγωνίες και ο μόχθος των ιδίων και η ευθύνη μας για το μέλλον τους δεσμεύει στην προσπάθεια ευρέσεως της καλύτερης δυνατής λύσεως με απόλυτο κριτήριο την επ΄ωφελεία και πάντως όχι προς ζημίαν τους διαχείριση του θέματος.»

Και ο Αρχιεπίσκοπος καταλήγει: «Σήμερα, που το έλλειμμα ανθρωπιστικής παιδείας υποβαθμίζει την ποιότητα του κοινωνικού μας βίου η κατάργηση ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος, όπως της Κοινωνικής Θεολογίας, προφανώς αποδυναμώνει ακόμη περαιτέρω το πολιτισμικό μας γίγνεσθαι.

» Με την βεβαιότητα ότι θα χειριστείτε το όλο ζήτημα με την δέουσα σύνεση και με την εγνωσμένη εμπειρία σας στα ακαδημαϊκά θέματα παρακαλούμε να μην επιμείνετε στην κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας αλλά να βοηθήσετε ώστε οι Θεολογικές σπουδές στον τόπο μας να βελτιωθούν και να αναβαθμισθούν.»

Ανακοίνωση της Συγκλήτου

Τον υφυπουργό Παιδείας Γ.Πανάρετο, στοχεύει με την ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το ίδιο θέμα.

Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ στην ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Ο κ. Πανάρετος επιχειρεί μια πρωτοφανή ωμή και βάναυση παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και στην επιστημονική του αυτοτέλεια.

» Η Σύγκλητος δεν συμμερίζεται την τακτική της μετωπικής αντιπαράθεσης, που εγκαινιάζει ο υφυπουργός με το ύφος και το πνεύμα της επιστολής του, και εκφράζει την ανησυχία της μήπως είναι αυτή δείγμα μιας ανάλογης αντίληψης για τα κρίσιμα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του χαρακτήρα του Δημόσιου Πανεπιστημίου, τα οποία αυτόν τον καιρό το Υπουργείο έχει θέσει σε διαβούλευση.

» Η επιστολή του Υφυπουργού δεν στοχεύει μόνο στην αποτύπωση φαινομένων οικογενειοκρατίας, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας, τα οποία το ίδιο το Πανεπιστήμιο έχει καταδικάσει, αλλά και στη σπίλωση του συνόλου των μελών ΔΕΠ του Τμήματος.

» Οι εμπεριεχόμενες στην επιστολή προσωπικές διαπιστώσεις και οι ανεπίτρεπτες γενικεύσεις στοχεύουν εκτός των άλλων και στην επιρροή της κοινής γνώμης, ώστε να παγιωθεί η στρεβλή πεποίθηση ότι το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και ολόκληρο το οικοδόμημα του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι σαθρό, αδιαφανές και κοινωνικά αδιάφορο.»

Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ αναφέρεται λεπτομερώς στους λόγους που, κατά τη γνώμη της, δεν πρέπει να καταργηθεί το τμήμα και καταλήγει τονίζοντας ότι αντιτίθεται πλήρως στην προτεινόμενη κατάργηση του τμήματος και προσθέτει:

«Η Σύγκλητος θέλει να πιστεύει ότι η άστοχη σε πολλά σημεία επιστολή του υφυπουργού δεν θα ενταχθεί στην επιχειρηματολογία όσων στρέφονται κατά του Δημόσιου Πανεπιστημίου και της επιζητούμενης αυτοδιοίκησής του.

» Η αυθαίρετη κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας από τον υφυπουργό θα συσσωρεύσει νέα προβλήματα σε βάρος των χιλίων πεντακοσίων και πλέον φοιτητών του Τμήματος αλλά και των αποφοίτων, και θα πυροδοτήσει συνεχείς εντάσεις μεταξύ όλων των φοιτητών του Ιδρύματος.

» Αντίθετα, η απερίφραστη καταδίκη όσων συνέβησαν, η τιμωρία των υπευθύνων και η ενίσχυση της διαφάνειας και των κανόνων δεοντολογίας θα μας επιτρέψει να πορευτούμε στο μέλλον με γνώμονα τις ηθικές και πνευματικές μας αξίες και να οικοδομήσουμε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο που διακρίνεται για την προσφορά του στην κοινωνία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου