Σύγκρουση για τα εργασιακά

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ η σύγκρουση ΣΕΒ-ΓΣΕΕ με αφορμή τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, που ευθέως θίγουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Αιτία της διαμάχης είναι οι πληροφορίες που διαρρέονται από ενώσεις εργοδοτών και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο που εμμέσως πλην σαφώς κάνουν λόγο για ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα!

Τί λέει ο ΣΕΒ

Ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι επί έξι ώρες συνομιλούσε την Τετάρτη (1/12) με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Κουκιάδη, στα γραφεία του ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και μετά την ακύρωση της συσκεψης στο υπουργείο Εργασίας λόγω του μπλόκου του ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με τους εργοδοτικούς φορείς, οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ κατέληξαν σε τέσσερα σημεία σύγκλισης:
-Οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών, για δύο χρόνια το πολύ (1+1 έτος)
-Οι μειώσεις μισθών να μην είναι μεγαλύτερες του 12% από τις αμοιβές που προβλέπουν οι κλαδικές
-Να μην γίνονται απολύσεις κατά το διάστημα ισχύος των ανωτέρω
-Οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους θα μπορούν να υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις, συστήνοντας ενώσεις εργαζομένων.
Τί λένε ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ

ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, όχι της συνάντησης αλλά της συμφωνίας, διαψεύδει κατηγορηματικά και με οργή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα κι αν ο ίδιος συμφωνούσε σε όλα δεν θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνίες εξ ονόματος όλων.

Συγκεκριμένα, επέμεινε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για περικοπές των μισθών στις νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, πλην αυτού που είπε «ότι να συνεχίσει να γίνεται η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους όσους περιλαμβάνονται στον κλάδο».

Ο προεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «Πρόκειται για μια μεθοδευμένη αθλιότητα που εξυπηρετεί συμφέροντα εργοδοτικών κύκλων. Η ΓΣΕΕ ούτε συμφώνησε ούτε θα συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση».

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ στην ύπαρξη συμφωνίας ήταν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά «αντιλαμβάνεστε ότι η ΓΣΕΕ δε θα μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει να υπάρξει απόκλιση των κλαδικών συμβάσεων σε ένα ποσοστό της τάξεως του 12%, ασφαλώς η ΓΣΕΕ δε θα μπορούσε να συμφωνήσει σ΄ αυτό το πράγμα».

Πάντως, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε πως έφυγε «με την εντύπωση ότι υπήρξε συμφωνία». «Από εκεί και πέρα, θα ρωτήσετε τον κ. Παναγόπουλο να σας απαντήσει» είπε ο κ. Κορκίδης στους δημοσιογράφους.

Για σύγκλιση μιλάει και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη επιτεύχθη σύγκλιση σε δύο συγκεκριμένα σημεία. «Το ένα είναι να μην υπάρχει καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, χωρίς όρους δηλαδή. Το δεύτερο είναι η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους. Σ’ αυτά φαίνεται ότι υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία, χωρίς όμως να έχει κλείσει οριστικά το πλαίσιο το οποίο θα προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι», είπε ο κ Κουτρουμάνης.

«Συνδικαλιστική σφαγή»

Η διαρροή ότι τα βρήκαν οι κονωνικοί εταίροι προκάλεσε πόλεμο και στους κόλπους της ΓΣΕΕ, με εκπροσώπους συνδικαλιστικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο και το προεδρείο της Συνομοσπονδίας να δηλώνουν άγνοια και να τονίζουν πως ό,τι έχει συμβεί έχει συμβεί χωρίς τη δική τους εξουσιοδότηση.

Το κλίμα στις διαβουλεύσεις άλλωστε ήταν ήδη φορτισμένο, από τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΕΒ για περαιτέρω ευελιξία και μείωση του κόστους των υπερωριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου