Από την «συμμετοχική» Δημοκρατία στη βίαιη ανατροπή της!

γράφει ο Σπύρος Γκανής
ΟTAN στο τέλος του 2009 έγινε αισθητή στη χώρα η οικονομική κρίση, τότε είχε εκφραστεί από πολλούς, και από εμάς εδώ στο Αντίκρυ, η άποψη ότι «…το πολιτικό σύστημα που δημιούργησε τα χρέη και την κρίση δεν είναι δυνατόν, αυτό το ίδιο,  με το ίδιο πολιτικό προσωπικό να την διαχειριστεί…..», ένα χρόνο μετά τα γεγονότα μας επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο.


Παλαιοκομματική διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ σύστημα δεν επιδέχεται αλλαγές και ακόμα «μερεμέτια» με υλικά ..κατεδάφισης, το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο πρωθυπουργός με το κλειστό «κονκλάβιο» των στενών συνεργατών του παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από τον κανόνα και παραμένοντας δέσμιο στον παλαιοκομματισμό συνέχισε την διακυβέρνηση της χώρας με τις ίδιες παλαιομοδίτικες αδιέξοδες συνταγές που υπαγόρευαν τα συστημικά διαπλεκόμενα συμφέροντα που με αιχμή τον νεοφιλευθερισμό οδηγούν την κοινωνία στη φτωχοποίηση και την οικονομία στη ύφεση.

ΒΕΒΑΙΑ, η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία, εκτός ελάχιστων φωτεινών εξαιρέσεων, δεν φώτισε, δεν πρόβαλλε όπως έπρεπε, την αναγκαιότητα ανατροπής ή εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, αντίθετα με «δοτή» θεματολογία επιδόθηκε σε μια εκστρατεία καθημερινής κατατρομοκράτησης της κοινωνίας, σε διασπορά φόβου και τρόμου και μιας παραπληροφόρησης περί δήθεν…ανάκαμψης, άραγε που την είδαν;

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ περί Συμμετοχικής Δημοκρατίας, περί Διαβουλεύσεων (OpenGov), για δίκαιες φορολογικές επιβαρύνσης, φορολογία στους … έχοντες και κατέχοντες, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και των offshore εταιρειών, την κάθαρση και άλλα …Θα! …Θα!  Όλα παρέμειναν στο στάδιο των εξαγγελιών.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ σύστημα διαπλοκής που διαχρονικά στήριξε το πολιτικό σύστημα, καταλήστευσε τον δημόσιο πλούτο και δημιούργησε το χρέος και την κρίση, παραμένει ένα χρόνο μετά στο απυρόβλητο, ανέγγιχτο και ανενόχλητο ..συνδιαμορφώνει μαζί με το ΔΝΤ, την οικονομική και κοινωνική πολιτική, όπως Ασφαλιστικό, Περικοπές, Εργασιακές σχέσεις, Πολυνομοσχέδιο κλπ.

Η συναίνεση και η έκρηξη της κοινωνίας

Ο ΛΑΟΣ, η ελληνική κοινωνία, την πρώτη μέχρι και σήμερα περίοδο, εμπιστεύτηκε τα «ΔΕΝ ΘΑ!....» της κυβέρνησης, υπήρξε συναινετική και ανεκτική.  Η κοινωνία πληγωνόταν, μάτωνε καθημερινά αλλά μέχρι σήμερα «έβαλε πλάτη» για την έξοδο από την κρίση.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ όμως «Πολυνομοσχέδιο-ΣΟΚ» αποκάλυψε στην ελληνική κοινωνία τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και την υποτέλεια της στα άνομα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων. Η κοινωνία αντελήφθηκε ότι τα επανειλημμένα κυβερνητικά … ΔΕΝ ΘΑ! αποδείχθησαν ψεύδη , η αναλγησία και ο εμπαιγμός οδήγησε εκατομμύρια πολιτών στην φτώχια, την ανέχεια, την εξαθλίωση.
Η κοινωνική έκρηξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα σηματοδοτεί την απαρχή μιας περιόδου με κύριο γνώρισμα την όξυνση των κοινωνικών αγώνων που προοιωνίζουν τις επερχόμενες  βίαιες ανατροπές μέσα στο 2011, ανατροπές στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική.

Αλλαγή πορείας

ΤΟΥΤΗ η κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ένα χρόνο πριν ήρθε στην εξουσία πανίσχυρη με μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σε μια περίοδο όπου η ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, ένα τμήμα της αριστεράς σπαραζόταν από εσωκομματικές αντιθέσεις, είχε εκφρασμένη την λαϊκή συναίνεση και ανοχή και ακόμα αρωγό τον «διεθνή παράγοντα»  ΗΠΑ, ΕΕ και τη Διεθνή Σοσιαλιστική, συνοδοιπόροι όλοι του του Παπανδρέου.
Συνθήκες όλες ιδανικές για μια κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, να παρακάμψει τα όποια εμπόδια, να επιλύσει "αναίμακτα" το οικονομικό πρόβλημα και να παράξει έστω και ένα κάποιο ελάχιστο έργο, να παράξει ορατό προϊόν για την ελληνική κοινωνία.

ΠΟΙΟ όμως είναι το προϊόν που παρήγαγε μέχρι και σήμερα αυτή η κυβέρνηση, παρά τις πολυάριθμες θυσίες της κοινωνίας;
ΚΑΝΕΝΑ! Μόνο η κατεδάφιση και ένα νεκρό κοινωνικό τοπίο καταγράφονται στο ενεργητικό της. 
Έφαρμόζοντας λογιστικές και εισπρακτικές συνταγές μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει την αποπληρωμή των τοκογλύφων δανειστών μας, αγνοώντας τις καταστροφικές επιπτώσεις στη κοινωνία και την ανάπτυξη, βαθαίνει την ύφεση.
Η οικονομική πολιτική-μονόδρομος του ΔΝΤ και της τρόικα την οποία έγκριτοι οικονομολόγοι θεωρούν αποτυχημένη, αφού στερείτε ανάπτυξης και με τις πλέον συντηρητικές προβλέψεις θα εκτοξεύσει το χρέος στο 170% του ΑΕΠ σε βάθος τριετίας.
Το αποτυχημένο πείραμα της Αργεντινής η οποία ακολούθησε την ίδια συνταγή επιβεβαιώνει τα παραπάνω, αντίθετα η γειτονική Τουρκία ακολουθώντας διαφορετικό μείγμα εθνοκεντρικής οικονομικής πολιτικής, απαγκιστρώθηκε σύντομα από το ΔΝΤ, ενεργοποίησε την ιδιωτική της πρωτοβουλία και με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έκανε το θαύμα και η Τουρκία συμμετέχει σήμερα στον μηχανισμό των G20, στις είκοσι περσισσότερο αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

Βίαια η δράση … βίαιη και η αντίδραση (!)

Το ΠΑΣΟΚ στον νεοφιλελεύθερο κατήφορο που ακολουθεί απεμπόλησε την σοσιαλιστική του ιδεολόγία ενώ τελευταία θυσίασε και τον δημοκρατικό του χαρακτήρα προκειμένου εφαρμόσει την πολιτική του ΔΝΤ και της τρόικας.

ΟΣΟΝ αφορά την δυναμικότητα της κοινωνικής έκρηξης και τις βιαιοπραγίες που παρατηρούνται, έχω να πω ότι στην βίαιη φτωχοποίηση που επιβάλει η κυβέρνηση "νομιμοποιείται" και ο λαός να αντιτάξει τη βία στο πεζοδρόμιο, στο καθημερινό λιντσάρισμα που δέχεται η κοινωνία από την κυβέρνηση απαντάει με λιντσάρισμα πολιτικών.
Η δράση και η αντίδραση, είναι θεμελιακός και απαρέγκλιτος νόμος της φυσικής και να μην μας διαφεύγει ότι το τελευταίο οκτάμηνο έχουν συντελεστεί και συντελούνται στην κοινωνία τέτοιες βίαιες ανατροπές σε μέγεθος και σε σφοδρότητα, μοναδικές στην νεώτερη ιστορία μας, οι οποίες ευαισθητοποίησαν και αφύπνισαν ακόμα και την συντηρητική Ιερά Σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας η οποία σε Ενημερωτικό Φυλλάδιο καταγγέλει με σφοδρότητα την κυβέρνηση.
Ας μην ενοχοποιούμε λοιπόν την λαϊκή αντίδραση και την σφοδρότητα με την οποία εκδηλώνεται, αυτή είναι ισοδύναμη και ίσως ηπιότερη της βιαιότητας που ασκούν οι «κατοχικοί» μηχανισμοί του ΔΝΤ, της τρόικας και της επίορκης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου