Τους... σφυροκοπούν για το "πολυνομοσχέδιο"

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με τη σφοδρή κριτική βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι από το πρωί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η Λούκα Κατσέλη, για το πολυνομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις και μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και βάζει μαχαίρι στα εισοδήματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ενημέρωσαν αρχικά τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του κόμματος, όπου ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε οξύτατα πυρά για το γεγονός ότι ο ίδιος μπορεί, βάσει σχετικής διάταξης που πέρασε μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου, να διαπραγματεύεται τις όποιες αναθεωρήσεις του δεσμευτικού για τη χώρα μας κειμένου.

Μεταξύ των άλλων, βουλευτές κατήγγειλαν ότι το μνημόνιο επικαιροποιείται ερήμην τους και στη συνέχεια καλούνται να το επικυρώσουν και μάλιστα χωρίς να έχουν ενημερωθεί.

Όπως είπαν κάποιοι από τους βουλευτές, βρίσκονται "προ τετελεσμένων γεγονότων" και με την απειλή της εξασφάλισης της κάθε δόσης, καλούνται να υποστηρίξουν πράγματα για τα οποία δεν έχουν γνώση.

Άλλοι μίλησαν για "βίαια υποτίμηση με αβέβαιο μέλλον", εάν -όπως τόνισαν- δεν δοθεί ιδιαίτερη βάση στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Κάποιοι έκαναν λόγο για "κρίση εμπιστοσύνης" μεταξύ των βουλευτών και της κυβέρνησης.

Ακολούθως, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχθηκε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η ΝΔ είπε ότι είναι ένα ν/σ που περιλαμβάνει "αθέτηση υποσχέσεων, αδιαφάνεια, προχειρότητα, αναποτελεσματικότητα και παλινωδίες" και ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει μόνο τις διατάξεις που αφορούν τις ΔΕΚΟ και όχι τις αλλαγές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα.

Το ΚΚΕ έκανε λόγο για "απαράδεκτο νομοσχέδιο" και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι θέλει "να μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε Νταχάου".

Ανάλογο καταγγελτικό ύφος υιοθέτησε και ο Συνασπισμός, ο οποίος μάλιστα επιτέθηκε και προσωπικά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι είναι αυτός που ουσιαστικά προσβάλλει τη Βουλή δεδομένου ότι έχει φέρει πολλά ν/σ με τη διαδικασία του κατεπείγοντως.

Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ.

ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ τον λόγο, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημοσίως στο θέμα των εισηγμένων ΔΕΚΟ και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα αποστείλει στις διοικήσεις τους επιστολή με την οποία θα ζητά να γίνουν ανάλογες κινήσεις με εκείνες στις ΔΕΚΟ που περιλαμβάνονται στο ν/σ, με βάση την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε επιχείρηση.

Πρέπει να συνεισφέρουν και αυτές οι ΔΕΚΟ στην προσπάθεια, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει το δικαίωμα του βασικού μετόχου που έχει στις εισηγμένες για να εγκρίνει τις αλλαγές που θα αποφασίσουν οι διοικήσεις.

ΣΦΟΔΡΗ αναμένεται να είναι η πολιτική αντιπαράθεση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τρίτη, όπου θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η συζήτηση στη Βουλή γίνεται σε κλοιό κινητοποιήσεων των συνδικάτων, με μπαράζ στάσεων εργασίας και απεργιών από σήμερα και έως την Πέμπτη.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία από τα επώδυνα μέτρα ρίχνει... βαριά σκιά στις αυριανές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, καθιστώντας δύσκολη τη συναίνεση.
πηγή MEGATV

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου