Ξεσηκώθηκαν και οι Ισπανοί για τα όρια συνταξιοδότησης

ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ εργαζομένους πλημμύρισαν οι δρόμοι πολλών πόλεων της Ισπανίας, οι οποίοι απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και γενικευμένη απεργία σε περίπτωση που η ισπανική κυβέρνηση δεν αναστείλει το νόμο που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης.

ΠΑΡΑ το τσουχτερό κρύο, τα ισπανικά συνδικάτα βγήκαν στους δρόμους, πραγματοποιώντας πορείες σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας, ενώ απείλησαν με γενική απεργία τον Ιανουάριο εάν η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στην απόφασή της να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ άνθρωποι αψήφησαν το κρύο στη Μαδρίτη για να δείξουν την εναντίωσή τους στις περικοπές των κρατικών δαπανών, της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας και άλλων μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του υψηλού ελλείμματος στη χώρα.

Οι ενώσεις, που πραγματοποίησαν γενική απεργία στις 29 Σεπτεμβρίου, αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 χρόνια.

Τα 67 έτη σηματοδοτούν το όριο για την επίτευξη συμφωνίας ή μη… εάν το σχέδιο προχωρήσει τότε θα προχωρήσουμε σε γενική απεργία, δήλωσε ο Ignacio Fernandez Toxo, ηγέτης του μεγαλύτερου ισπανικού συνδικάτου, CCOO.

Η ΙΣΠΑΝΙΑ, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται υπό εξονυχιστικό έλεγχο από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες στοιχηματίζουν για το αν θα αναγκαστεί να ζητήσει σχέδιο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ενίσχυση της Ιρλανδίας σε 85 δις ευρώ το Νοέμβριο.

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι η Ισπανία έχει περικόψει τις δαπάνες και υποσχέθηκε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, η Moody’s έθεσε σε παρακολούθηση την Ισπανία που αυτή τη στιγμή είναι «Αα1», προειδοποιώντας την Τετάρτη ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους στις τράπεζες και τις περιφερειακές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομικά προβλήματα.

ΜΑΛΙΣΤΑ, η προειδοποίηση του διεθνούς οίκου Moody's ότι μπορεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας προκάλεσε αύξηση στα επιτόκια των κρατικών της ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου