Ανατροπές για χιλιάδες επαγγελµατίες

Τέλος στους περιορισµούς στην πρόσβαση και την άσκηση δεκάδων επαγγελµάτων φιλοδοξεί να βάλει το νοµοσχέδιο για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων, τις γενικές αρχές του οποίου συζήτησε χθες το Υπουργικό Συµβούλιο.

Οι συγκεκριµένες διατάξεις του νοµοσχεδίου θα υποβληθούν προς συζήτηση στο Υπουργικό Συµβούλιο µετά τις γιορτές, ενώ υπάρχει περιθώριο ώς το τέλος Φεβρουαρίου για την ψήφισή του µε βάση το Μνηµόνιο. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου συζητήθηκε κυρίως το πρώτο µέρος του νοµοσχεδίου µε τις γενικές διατάξεις, που προβλέπουν το άνοιγµα των επαγγελµάτων σε οριζόντια βάση. Στο δεύτερο µέρος περιλαµβάνονται οι ειδικές διατάξεις για το άνοιγµα των επαγγελµάτων του δικηγόρου, του συµβολαιογράφου, του µηχανικού και του ορκωτού λογιστή.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το πρώτο µέρος του νοµοσχεδίου φιλοδοξεί να ανατρέψει ριζικά το καθεστώς που διέπει σήµερα περίπου 160 επαγγέλµατα, τα οποία θεωρούνται «κλειστά» για διάφορους λόγους. Κι αυτό γιατί στόχος του είναι να ξεκινήσει το θεσµικό πλαίσιο που διέπει τα εν λόγω επαγγέλµατα από το σηµείο µηδέν. Σε πρώτη φάση καταργούνται αυτόµατα και για όλους περιορισµοί, όπως γεωγραφικά κριτήρια, προνόµια στη µεταβίβαση αδειών κ.λπ. ∆εν καταργούνται µόνο όσες ρυθµίσεις αφορούν ουσιαστικά προσόντα, όπως η ύπαρξη πτυχίων Ιατρικής για τους γιατρούς και Πολυτεχνείου για τους µηχανικούς.

Από εκεί και πέρα, οι επιµέρους υπουργοί θα µπορούν σεδιάστηµα 4 µηνών να ρυθµίσουν µε νέα προεδρικά διατάγµατα περιοριστικούς όρους άσκησης κάποιων επαγγελµάτων. Αυτό όµως θα µπορούν να το κάνουν µόνο εφόσον κρίνουν ότι συντρέχει λόγος δηµοσίου συµφέροντος.

Ετσι, αναµένεται να καταργηθούν δεκάδες περιορισµοί και ειδικά προνόµια που υφίστανται σήµερα χωρίς κανέναν προφανή λόγο, αλλά και να ανατραπούν ισορροπίες που συντηρούσαν ένα µεσαίο ή υψηλό επίπεδο ζωής για χιλιάδες επαγγελµατίες.

Σε ό,τι αφορά τα τέσσερα επαγγέλµατα που συγκεντρώνουν τα µεγαλύτερο ενδιαφέρον, το νοµοσχέδιο στην αρχική του µορφή – που όµως µπορεί να ανατραπεί κατά τον διάλογο στη συνέχεια – προβλέπει τα εξής:
-Για τους δικηγόρους, κατάργηση των υποχρεωτικών ελάχιστων αµοιβών και αντικατάστασή τους µε ενδεικτικές αµοιβές, µε βάση τις οποίες θα προεισπράττονται οι εισφορές υπέρ των δικηγορικών συλλόγων και των ασφαλιστικών ταµείων. Επίσης, κατάργηση των περιορισµών στη διαφήµιση και στη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλµατος εκτός της περιφέρειας του οικείου δικηγορικού συλλόγου. -Για τους µηχανικούς και αρχιτέκτονες, κατάργηση των ελάχιστων καθορισµένων αµοιβών.

-Για τους ορκωτούς λογιστές, κατάργηση των καθορισµένων αµοιβών.

-Για τους συµβολαιογράφους, µείωση των καθορισµένων αµοιβών και αύξηση του αριθµού των συµβολαιογραφείων.
Αναβολή για µετά τις γιορτές πήρε και η συζήτηση του νοµοσχεδίου για τα τυχερά παίγνια, ενώ οι υπουργοί έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στη ∆ιυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων να προωθήσει το πρόγραµµα που είχε αποφασίσει την περασµένη εβδοµάδα.
πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου