Αλέξης Τσίπρας: Κυβέρνηση, τρόικα, Μνημόνιο κατάφεραν να φτωχύνουν τους Έλληνες

"Ηγείστε της πιο δεξιάς κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Είμαι βέβαιος ότι σας ζηλεύει ο κ. Μητσοτάκης" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποιοι κυβερνητικοί έχουν πουλήσει την ψυχή τους ή την υποθήκευσαν σε αλλότρια συμφέροντα, αλλά γνωρίζει ότι "υποθηκεύετε το μέλλον και καταστρέφετε κάθε αναπτυξιακή προοπτική".

"Σε ένα χρόνο από σήμερα θα συζητάμε για τον προϋπολογισμό μιας άλλης χώρας, τριτοκοσμικής, με τα 2/3 της κοινωνίας της αποκλεισμένους, φτωχούς και περιθωριοποιημένους" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: "Στον στόχο σας, και στόχο του Μνημονίου που συνυπογράψατε με την τρόικα, να φτωχύνετε τους Έλληνες, να φτωχύνετε τον λαό, τα πάτε μια χαρά".

"Ο λαός θα ξεσηκωθεί και θα σας ανατρέψει. Θα συγκροτήσει ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα αμφισβητήσει από τα αριστερά το μνημόνιο. Θέλετε να μετατρέψετε τη χρονιά που έρχεται σε έτος μηδέν για την ελληνική κοινωνία, θα είναι έτος μηδέν για το πολιτικό σας σύστημα και τους συσχετισμούς δύναμης. Θα είναι χρονιά, απαρχή μεγάλων ανατροπών και κοινωνικών εξεγέρσεων" τόνισε περιγράφοντας τη νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που "θα βάλει την πολιτική σας και την κυβέρνησή σας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας".

Η Ν.Δ. (και άλλοι) προς τη συναίνεση

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ψάχνει για συναίνεση και "η Ν.Δ. κάνει βήματα στην κατεύθυνση αυτή", ενώ "υπάρχουν και άλλοι σε αυτή την αίθουσα που διακηρύσσουν αριστερά και δεξιά την προθυμία τους να συμμετάσχουν στο κάδρο της συναίνεσης. Αυτό, όμως, που δεν μπορείτε με τίποτα να διασφαλίσετε είναι η συναίνεση της κοινωνίας. Όσο κι αν την τρομοκρατείτε".

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τα φαγοπότια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και διαχώρισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ από αυτές τις πρακτικές που προκάλεσαν το χρέος. "Εσείς κυβερνούσατε και τώρα παριστάνετε τους ανήξερους και μας λέτε ότι μαζί τα φάγαμε. Ε, λοιπόν, όχι. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η αριστερά δεν ήταν προσκεκλημένη στα δείπνα σας".

Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ και για ευρωομόλογο και σημείωσε ότι "και σήμερα είναι έγκλημα να ομιλούμε για δίκαιη ρύθμιση του χρέους, με διαγραφή μέρους, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και κυρίως με βιώσιμο επιτόκιο αποπληρωμής". Πρότεινε δε να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα ανοίξει τους φακέλους των χρεών και των δανείων.

Δεν μειώνεται το χρέος

"Ο κόσμος έχει πλέον καταλάβει ότι όλα αυτά που περνάει δεν γίνονται για το χρέος" είπε ο Αλ. Τσίπρας, που κατέρριψε το επιχείρημα ότι θα μειωθεί το χρέος λέγοντας ότι το 2009 το χρέος ήταν 126% του ΑΕΠ και το 2011 θα είναι 135%. "Το τελευταίο που σας ενδιαφέρει, εσάς και την τρόικα και την οικονομική ολιγαρχία που σας στηρίζει, ντόπια και ξένη, είναι το χρέος" είπε και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και η κατάργηση κάθε προστασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

"Φτιάχνετε για το μεγάλο κεφάλαιο και για τον ΣΕΒ την Ελλάδα των ονείρων τους" είπε και επεσήμανε το αυξανόμενο ρεύμα μετανάστευσης στους νέους. Κατέρριψε και το ιδεολόγημα της εσωτερικής υποτίμησης σημειώνοντας ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι κυρίως πρόβλημα τιμών και μισθών, αλλά έχει διαρθρωτικές διαστάσεις.

"Λογοδοτείτε στην τρόικα και τον ΣΕΒ"

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών, που υποστήριξε ότι λογοδοτεί μόνο στην κοινωνία. "Εσείς δεν λογοδοτείτε ούτε καν στην κοινοβουλευτική σας ομάδα, για να μην πω στο κοινοβούλιο. Κρύβεστε από τη κοινωνία, δεν λογοδοτείτε", είπε και πρόσθεσε ότι λογοδοτεί στην τρόικα και τους κρατικοδίαιτους κεφαλαιοκράτες του ΣΕΒ.

Ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς γίνεται "η πιο βίαιη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου, η πιο βίαιη αναδιανομή εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας":
* Υγεία: 2 δισ. μείωση.

* Παιδεία: 1,5 δισ. μείωση και εκποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου.

* ΟΤΑ: 3 δισ. λιγότερα.

- Δημόσιες επενδύσεις: 30% μείωση.

* ΕΣΠΑ: 6,2% απορρόφηση.

* ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, δημόσιες συγκοινωνίες): δίνονται σε αεριτζήδες.
Η προκλητική φοροαποφυγή

"Μετατρέπετε με ταχύτητα την Ελλάδα σε μια χώρα απέραντης φτώχειας και δυστυχίας για τον λαό της αλλά και τρελών ευκαιριών για τους αεριτζήδες, τους αετονύχηδες, τους δανειστές και τους εκμεταλλευτές του λαού" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι μείωση του ελλείμματος μπορεί να γίνει και χωρίς διάλυση της κοινωνίας, αύξηση των εσόδων μπορεί να γίνει και με φορολογία των υπερκερδών και με πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση των δαπανών μπορεί να γίνει με περιστολή της άσκοπης σπατάλης, του μαύρου χρήματος, της μίζας.

Τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενδεικτικά:
* Μείωση μισθών, συντάξεων και φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες.

* Πάγωμα συντάξεων (κέρδος 100 εκατ.), μείωση συντελεστή φορολογία σε Α.Ε. και ΕΠΕ στο 20% (απώλεια 320 εκατ. ευρώ).

* Οι τράπεζες έχουν τζίρο ίσο με το 4% του ΑΕΠ και συνεισφορά μόλις 0,68 % επί των φορολογικών εσόδων.

* ΑΒ Βασιλόπουλος: έσοδα το 2009 περίπου 1,5 δισ. ευρώ, πληρώθηκε φόρος 19,5 εκατ.

* Coca Cola: το 2009 με τζίρο 6,5 δισ. πλήρωσε φόρο εισοδήματος 77 εκατ.

* Ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος στον κόσμο αποδίδει φόρους μόνο 12 εκατ. ευρώ. Οι μετανάστες για την πράσινη κάρτα αφήνουν 50 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. και έκανε λόγο για "ταχύτατη μετάλλαξη από ιστορικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος σε πραίτορα των δυνάμεων καταστολής της λαϊκής αντίδρασης".
πηγή: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου