Πάμε στα βράχια!

Ν. Χατζηνικολάου
γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα της χώρας μας και υπονομεύουν την προσπάθειά της για έξοδο από την κρίση. Η εκτίμηση δεν ανήκει στον γράφοντα, αλλά σε ένα επίλεκτο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Ο καθηγητής Οικονομικών Πολ ντε Γκράουβε, σύμβουλος της Κομισιόν και του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τακτικό μέλος της δεξαμενής σκέψης CEPS, με συνέντευξή του στη Real money, διατυπώνει την εφιαλτική εκτίμηση πως, μετά την ανακοίνωση των 27 ηγετών σε σχέση με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης του ευρώ, «είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι ο επόμενος υποψήφιος για αναδιάρθρωση του χρέους». Δηλαδή, για πτώχευση...

Ο ΒΕΛΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ μιλά για «μηχανισμό τακτικής χρεοκοπίας» και θεωρεί την ύπαρξή του «εξαιρετικά άσχημη». «Είναι μια πολύ κακή ιδέα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαιωνίσουμε την κρίση», λέει χαρακτηριστικά για τον νέο ευρωπαϊκό θεσμό. Και εξηγεί: «Είναι ο λόγος που θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης στην ευρωζώνη. Κι αυτό γιατί, όποτε οι επενδυτές θα εκτιμούν ότι μια χώρα βρίσκεται σε προβληματική θέση, θα σταματούν τις τοποθετήσεις τους εκεί, από τον φόβο ότι η χώρα αυτή θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό για να αντλήσει χρηματοδότηση και θα εξαναγκασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αλλάζοντας το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ή με “haircuts”. Κι έτσι θα πηγαίνουμε από τη μια κρίση στην άλλη».

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο αναφέρεται σαφώς στη χώρα μας και αναλύει τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης. «Οι Ευρωπαίοι, λέει, ζημίωσαν με την απόφασή τους τα συμφέροντα της ελληνικής κυβέρνησης. Με μια λογική αυτοεκπλήρωσης φέρνουν πιο κοντά αυτό που φοβούνται: την αναδιάρθρωση». Και ο διακεκριμένος οικονομολόγος, που -σημειωτέον- τάσσεται αναφανδόν υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, εξηγεί: «Τώρα είναι πια ξεκάθαρο ότι το Συμβούλιο έδωσε το σήμα πως, αν κάτι “ξανασυμβεί” στην Ελλάδα, τότε οι κανόνες για τους ομολογιούχους θα εφαρμοστούν. Κατά συνέπεια, οι ομολογιούχοι θα συνεχίσουν να ζητούν υψηλά επιτόκια για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να βγει από τη σημερινή δυσχερή θέση. Η κατάσταση θα γίνει μόνιμη: η Ελλάδα θα δανείζεται ακριβά και θα έχει πάντα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Είναι μια πολύ κακή ιδέα».

ΤΗΝ ΩΡΑ που διατυπώνονται οι δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις και προβλέψεις, η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας είναι απογοητευτική. Η εθνική μας ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ. Και η συζήτηση που διεξάγεται δεν αφορά το παρόν και το μέλλον, αλλά το παρελθόν. Οι πολίτες παρακολουθούν αποσβολωμένοι τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τα τελευταία 35 χρόνια, αντί να αναζητούν λύσεις για την ταχύτερη δυνατή έξοδο της χώρας από την κρίση, να εξαντλούν την... ενέργειά τους σε ανόητες κόντρες για τις ευθύνες του σημερινού μας καταντήματος, με μοναδικό στόχο να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη και εντυπώσεις. Θαρρείς και οι Ελληνες δεν γνωρίζουν ποιοι και πώς μας έφεραν στα πρόθυρα της πτώχευσης. Και το χειρότερο είναι ότι, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, απουσιάζουν η ελπίδα και η προοπτική... Ακόμη και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν πλέον ευθέως την ύπαρξη ισχυρής διεύθυνσης στην κυβέρνηση και κυρίως αμφισβητούν την ύπαρξη σοβαρού, συγκροτημένου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ Ευάγγελος Βενιζέλος, μόλις προχθές, κάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τον πρωθυπουργό να απαντήσει «αν όλα αυτά που κάνουμε έχουν ένα τέλος, αν υπάρχει ένα φως στο τούνελ, αν αυτός ο οικονομικός κύκλος κλείνει και αν διασταυρώνεται με έναν πολιτικό κύκλο. Αν το 2012, το 2013, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια άλλη φάση, όχι σε ένα άλλο αδιέξοδο, όχι σε έναν άλλον μηχανισμό στήριξης, αλλά αν μπορούμε να ορθοποδήσουμε και να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε τις αδικίες που έγιναν καθ’ οδόν». Τις ίδιες ερωτήσεις θέτει και η πλειονότητα των πολιτών, που ανησυχούν διπλά βλέποντας ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πείσει ότι διαθέτει τις απαντήσεις, ούτε τους υπουργούς του!

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ πρέπει να παρουσιάσει και να εξηγήσει με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του και της χώρας. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά. Η πτώχευση είναι προ των θυρών. Και θα είναι «ελεγχόμενη» μόνον για τους δανειστές μας και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Οχι για εμάς. Για εμάς θα είναι μόνον... πτώχευση, με όλες τις -ολέθριες- συνέπειές της. Και αν ο πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να επωμισθεί μόνος αυτός και το κόμμα το στοίχημα της εξόδου από την κρίση, ας το πει με ειλικρίνεια. Και ας καλέσει τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων σε έναν ειλικρινή -και όχι υποκριτικό και κατ’ επίφαση, όπως πρόσφατα έπραξε- διάλογο για τη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου σωτηρίας. Και ας συγκροτήσουν από κοινού μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και προκαθορισμένους στόχους. Διαφορετικά, η ιστορία θα είναι σκληρή μαζί του... Πολύ σκληρή!
του Νίκου Χατζηνικολάου στο Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου