Τα «πράσινα» μυστικά δείπνα

PRESS TIME
Η επικαιροποίηση του μνημονίου, που σηματοδοτεί αντικειμενικά ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο στην πορεία της κυβέρνησης, επέφερε και την... επικαιροποίηση των «μυστικών δείπνων» στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αντίστοιχη επικαιροποίηση των ανησυχιών στο Μαξίμου και την Ιπποκράτους. 
Οριστικό το σχίσμα Βενιζέλου - Λοβέρδου

Αποκλίνουν μάλλον ανεπιστρεπτί οι δρόμοι του Ευάγγελου Βενιζέλου και του άλλοτε «υπαρχηγού» του στην εσωκομματική ομάδα και το «ρεύμα» που διατηρούσε στο ΠΑΣΟΚ ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ανδρέα Λοβέρδου. Το αδιέξοδο διαπιστώθηκε στο περίφημο δείπνο που παρέθεσε πριν από 20 μέρες στο σπίτι του σε εννέα υπουργούς και βουλευτές (συν τον πρώην υπουργό Χρ. Βερελή) του ΠΑΣΟΚ, ο γιατρός, βουλευτής της Β’ Πειραιά Δημήτρη Λιντζέρης.

Η επικαιροποίηση του μνημονίου, που σηματοδοτεί αντικειμενικά ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο στην πορεία της κυβέρνησης, επέφερε και την... επικαιροποίηση των «μυστικών δείπνων» στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αντίστοιχη επικαιροποίηση των ανησυχιών στο Μαξίμου και την Ιπποκράτους. Ανησυχίες όμως που γρήγορα διασκεδάστηκαν, όταν επιβεβαιώθηκε ότι το «κύριο πιάτο»του συγκεκριμένου δείπνου τουλάχιστον, δεν ήταν, όπως πολλοί θα φαντάζονταν, ο Γιώργος Παπανδρέου, καθότι και οι έντεκα συνδαιτυμόνες ανήκουν στον στενό κύκλο των υποστηρικτών του Ευ. Βενιζέλου στην εσωκομματική σύγκρουση του φθινοπώρου του 2007, αλλά η σχέση του τότε αρχηγού της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με τον υπαρχηγό.

Και δεν χρειάστηκε καν να διαρρεύσει στον Τύπο η σχετική πληροφορία. Το Μαξίμου είχε ήδη τον δικό του άνθρωπο ανάμεσα στην ομήγυρη -που ενημέρωσε αμέσως στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού-, πράγμα που, αν γνώριζε, το γνώριζε μόνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πρόβα της ομάδας Λοβέρδου

Αυτά όμως στην πρώτη ανάγνωση. Υπάρχει και η δεύτερη, την οποία κάνουν ορισμένοι εκ των στενών συνεργατών του κ. Παπανδρέου και οι οποίοι ανιχνεύουν τα σπέρματα κινήσεων αμφισβήτησης του πρωθυπουργού, που θα εκδηλωθούν βεβαίως σε «ώριμο χρόνο», όταν δηλαδή θα αντιστοιχούν σε πραγματικές αμφισβητήσεις του ηγέτη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία. Άλλωστε καθόλου τυχαίο δεν θεωρείται το ότι το δείπνο οργανώθηκε για την επαύριον του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε εισπράξει ήδη μια εύγλωττη αποδοκιμασία από τους ψηφοφόρους την πρώτη Κυριακή.

Στο συγκεκριμένο δείπνο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εμφανίστηκε ιδιαίτερα «βαρύς» και άκεφος. Και οι ομοτράπεζοί του διέβλεψαν απροθυμία αντιπολιτευτικής προοπτικής. Και όσο θετικά ενδιαφέρον είναι για το επιτελείο του κ. Παπανδρέου το γεγονός ότι ο πάλαι ποτέ επικίνδυνος αντίπαλός του καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αποδείξει ότι έχει παραμερίσει τις αρχηγικές του φιλοδοξίες, στηρίζοντας πάση δυνάμει τις κυβερνητικές επιλογές και βεβαίως το μνημόνιο, άλλο τόσο από την αρνητική του όψη είναι επίσης ενδιαφέρον το ότι ο Α. Λοβέρδος δείχνει σαφώς να προετοιμάζεται από τώρα για την «επόμενη μέρα», όταν και όποτε αυτή προκύψει.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο δείπνο ουσιαστικά επισημοποιήθηκε ότι ο νυν υπουργός Υγείας θα έχει τότε λογικά στο πλευρό του ορισμένους εκ των παρόντων βουλευτών, όπως οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Κ. Βέρρας, Τ. Αντωνίου, Γ. Λιάνης, αλλά και τον οικοδεσπότη. Επίσης, προσθέτουν ότι στην ίδια κατεύθυνση υποστήριξης του Α. Λοβέρδου θα κινηθεί και η νεοσυσταθείσα ομάδα των τριών βουλευτών (Γ. Φλωρίδης, Κ. Καρτάλης και Ν. Αλευράς) που εκλήθησαν στο δείπνο αλλά δεν εμφανίστηκαν.

Η μη παρουσία των τριών ερμηνεύεται περισσότερο ως προσπάθεια να κατοχυρώσουν τον αυτόνομο ρόλο τους στο εσωτερικό τοπίο του ΠΑΣΟΚ, όπου κατά τις πληροφορίες θα επιχειρήσουν με την είσοδο της νέας χρονιάς να εμφανιστούν και επίσημα ως τάση με πλαίσιο αναφοράς, με το κοινό άρθρο που προσυπέγραψαν πριν από δύο εβδομάδες σε κυριακάτικη εφημερίδα. Επίσης οι σχέσεις Λοβέρδου - Φλωρίδη είναι άριστες, όχι όμως κι εκείνες μεταξύ Βενιζέλου - Φλωρίδη, που έχουν μπει εδώ και καιρό... στην κατάψυξη.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως μαζί τους συμπορεύονται ήδη οι Ε. Νασιώκας, Κ. Σπηλιόπουλος, Ε. Τσουρή και Σ. Μερεντίτη, δείχνουν επίσης να συγκλίνουν οι πρώην «λοχαγοί» Μ. Νεονάκης, Στ. Μανίκας και Γ. Νικολάου και ότι όλοι μαζί δηλώνουν και επισήμως αποστασιοποιημένοι από τον Ευ. Βενιζέλο, θεωρώντας ότι ο τελευταίος συμβιβάστηκε πλήρως με τον κ. Παπανδρέου. Επαφή θετική υπάρχει και με τους Π. Κουκουλόπουλο και Ν. Μπίστη.

Οργανώνεται και η «αριστερή αντιπολίτευση»

Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα υπάρχει και στην άλλη όχθη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Επικεφαλής της πιο οργανωμένης αυτή τη στιγμή τάσης στο ΠΑΣΟΚ, της γνωστής «Αριστερής Πρωτοβουλίας», είναι ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, με πληθώρα νέων «αφίξεων» να πιστοποιείται . Το πρόβλημα για τον άλλοτε συγκεντρωσιάρχη του Α. Παπανδρέου και άριστου περί τα οργανωτικά θέματα είναι η έλλειψη ηγέτη με σοβαρή εκτός των τειχών του ΠΑΣΟΚ κοινωνική αναφορά.

Πολλοί βέβαια υποστηρίζουν ότι μύχιος πόθος του κ. Παναγιωτακόπουλου όταν έρθει η ώρα της διαδοχής του Γ. Παπανδρέου θα ήταν η υποστήριξη του Χρ. Παπουτσή, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα καταφέρει να βρεθεί στην αφετηρία της κούρσας, παρότι σχεδόν οι πάντες στοιχηματίζουν ότι το επιθυμεί διακαώς.

Αν τώρα, από την άλλη πλευρά, επιχειρείται τρόπον τινά ανασύσταση του νεοεκσυγχρονιστικού ρεύματος από κατά τεκμήριο παλιούς οπαδούς του Κ. Σημίτη, η πλευρά Παναγιωτακόπουλου πλαισιώνεται από στελέχη με ιστορική αναφορά στον Α. Τσοχατζόπουλο, όπως οι νυν και πρώην βουλευτές Τ. Σιδηρόπουλος, Μ. Τσελέπης, Γ. Παρασκευάς, Π. Στασινός, Θ. Παραστατίδης, Ηλ. Θεοδωρίδης, Π. Κουρουμπλής, αλλά και οι Π. Οικονόμου, Στ. Τζουμάκας, Γ. Βασιλακόπουλος, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Ν. Γιακαλής και πολλά ακόμα λιγότερο γνωστά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου