Σχεδιάζεται νέος φορέας για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε σήμερα την ύπαρξη εγγράφου εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης που προτείνει τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού φορέα που θα διαθέτει δάνεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και θα λειτουργεί παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου, ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε και η γερμανική κυβέρνηση έχουν εγκρίνει το έγγραφο.

Το έγγραφο αντιπροσωπεύει «σκέψεις σε επίπεδο εργασίας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών». «Δεν έχει εμφανιστεί σε επίπεδο διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει εγκριθεί από αυτό, ενώ οι ιδέες που περιέχονται στο έγγραφο σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του υπουργείου Οικονομικών ή της γερμανικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ανέφερε ότι αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης εξετάζουν τη δημιουργία ενός νέου "ταμείου σταθερότητας, ανάπτυξης και επενδύσεων", που θα προσφέρει βοήθεια στις χώρες της Ευρωζώνης, θα αγοράζει κρατικά ομόλογα και θα βοηθάει στην επίβλεψη προγραμμάτων σταθερότητας. Θα μπορεί να παρέχει επείγουσα βοήθεια σε κράτη της ευρωζώνης, με αντάλλαγμα την επιβολή αυστηρών οικονομικών όρων.

Τα κράτη που θα ζητούν πιστώσεις από το ταμείο αυτό θα πρέπει να του παρουσιάζουν σε αντάλλαγμα εγγυήσεις υπό μορφή αποθεμάτων σε χρυσό ή ιδιωτικών ομολόγων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αυτό το νέο ταμείο θα πρέπει να έχει "απεριόριστη ικανότητα αναχρηματοδότησης" για την υπεράσπιση του ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης.

Εκτός από τη Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία έχουν καταθέσει προτάσεις για το θέμα αυτό, εν όψει της προσεχούς συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπό συζήτησιν βρίσκεται και ένα γαλλικό σχέδιο, για το οποίο δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Christine Lagarde θα συναντηθεί σήμερα στο Στρασβούργο με τον γερμανό ομόλογό της Wolfgang Schaeuble. "Συζητούμε τρόπους για να κάνουμε ακόμη πιο στενή τη συνεργασία μας", δήλωσε η Christine Lagarde στη Suddeutsche Zeitung.
πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου