Να μη χρεοκοπήσει ο λαός

Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί της κυβέρνησης και των εταίρων της σε ΕΕ και ΔΝΤ, ενάντια στο λαό, αποκαλύπτουν το πραγματικό σχέδιο της, ντόπιας και ευρωενωσιακής, άρχουσας τάξης.
Αποδεικνύουν με τρανταχτό τρόπο ότι τα υπαρκτά δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος δεν ήταν παρά το πρόσχημα για ένα συνολικό ρετουσάρισμα και ενδυνάμωση του συστήματος. Ειδικά σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης, που απ' ό,τι φαίνεται προσλαμβάνει απρόσμενες, για τους κεφαλαιοκράτες, διαστάσεις.

Είναι απόλυτα φυσικό ότι τα πηγαινέλα του ΔΝΤ και της ΕΕ τις τελευταίες μέρες και ο χαρακτήρας των επαφών που είχαν με τους εταίρους τους στο ΠΑΣΟΚ ενεργοποίησαν τη λαϊκή αγανάχτηση και οργή, αλλά ας μην αρκεστούμε, τώρα, σε αυτό. Για να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα τι ακριβώς μας είπαν αυτοί οι άθλιοι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας, που κατά τη διάρκεια της πασαρέλας τους είχαν το θράσος να απειλήσουν το λαό ότι ακόμα δεν έχει δει τα χειρότερα.

Αυτό που πρόβαλαν σε κάθε τόνο, είναι ότι το κύριο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας είναι η προώθηση των ...«διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Οχι γενικά και αφηρημένα. Αξιώνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, κατάργηση των κλαδικών αμοιβών, συνολική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, περισσότερο ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, κατάργηση υπερωριών, αργιών κλπ. Πιέζουν για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, με γενικευμένη μείωση αποδοχών, κλείσιμο φορέων του δημόσιου τομέα, ιδιωτικοποίηση των φιλέτων της κρατικής περιουσίας, παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και Παιδείας. Ζητούν μεταρρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη στήριξη του κεφαλαίου, για να διασφαλίσουν περισσότερο «ζεστό» χρήμα, φοροαπαλλαγές και μια σειρά από άλλες διευκολύνσεις στο όνομα των επενδύσεων. Θέλουν μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί περισσότερος ζωτικός χώρος για την κερδοφόρα τοποθέτηση των κεφαλαίων που λιμνάζουν αναξιοποίητα, μέσα από νέες χρυσές κρατικές παραγγελίες, συμπράξεις με το δημόσιο κ.ο.κ.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι λόγος γίνεται για μέτρα και πολιτικές που στοχεύουν στη θωράκιση του συστήματος, στη στήριξη του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση του μεταφέροντας όλα τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Αν το καλοσκεφτούμε, σχεδιάζουν να επιταχύνουν την επιβολή μέτρων, στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση που κινήθηκαν όλα τα μέτρα που παίρνονταν εδώ και μια εικοσαετία, χωρίς βεβαίως να αποφευχθεί το ξέσπασμα της κρίσης. Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας επιδιώκει μεταρρυθμίσεις αντιδραστικές, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, κάτι που ειδικά σε περιόδους κρίσης ταυτίζεται απόλυτα με το ξεκοκάλισμα των λαϊκών εισοδημάτων και καταχτήσεων, με τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος, με την κατά το δυνατόν ελεγχόμενη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και κεφαλαίου.

Η αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι δεδομένη. Οι αστοί θρέφονται από τα βάσανα του λαού. Το κεφάλαιο γιγαντώνεται με το αίμα της εργατικής τάξης. Μόνο έτσι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις εγγενείς αντιθέσεις του συστήματος, το πρόβλημα της ανισόμετρης ανάπτυξης, τους φραγμούς που προκαλεί στην καπιταλιστική ανάπτυξη η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων. Οι άλλοι, εκείνοι που βρίσκονται στην απέναντι όχθη και αποτελούν τα θύματα αυτής της πολιτικής, έχουν κάθε λόγο να κινηθούν στην αντίθετη κατεύθυνση. Το συμφέρον τους υπαγορεύει να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, με αγώνες να αποτρέψουν τη χρεοκοπία του λαού, διεκδικώντας την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κόντρα στα κέρδη της πλουτοκρατίας και με γνώμονα τα δίκια των εργαζομένων, που θα ικανοποιηθούν σε καθεστώς λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου