Καιρός για κροίσους!

"Θαυμάσια εποχή για κροίσους", αναφωνεί ξεσαλώνοντας ο Ben Steverman στο Businessweek και βέβαια ξέρει τι λέει.
Οι πλούσιοι της Αμερικής έχουν κάθε λόγο να τρελαίνονται με την κρίση αφού τους εξασφαλίζει οτι αυτοί θα παραμείνουν πλούσιοι και θα γίνονται όλο και πλουσιότεροι ακόμη κι αν όλα γύρω γίνουν λαμπόγυαλο.

Οι φορολογικοί συντελεστές για τα πολύ υψηλά εισοδήματα βρίσκονται στα πιο χαμηλά τους (35%-39,5%) και μάλιστα μεσα σε περίοδο κρίσης όπου είθισται ειδικά στην Αμερική, το κράτος να υποχρεώνει τους έχοντες να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Για να πληρώνουν κάτι παραπάνω σε φόρους και στη συνέχεια να το παίρνουν πολλές φορές πίσω εκμεταλλευόμενοι τις "ευκαιρίες" των κρίσεων, πολέμων κλπ.

Οι φορολογικοί συντελεστές αυτοί αφορούν σε εισοδήματα, επενδύσεις αλλά και σε μεταβιβάσεις περιουσιών.
"Η τρέχουσα συγκυρία βρίσκεται στον αντίποδα του 70 τοις εκατό που είχε αποσπάσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από τα μεγαλύτερα εισοδήματα και περιουσίες όχι πολύ παλιά, αλλά μόλις το 1980."

Κι εδώ αρχίζει να γίνεται πιο ενδιαφέρον για μας, γιατί βλέποντας τα νούμερα ανακαλύπτουμε τους Ατλαντικούς νοοτροπίας που χωρίζουν τα μεγάλα καπιταλιστικά κράτη από τις αποικίες και τα φέουδα.
Εως και 70 τοις εκατό είχε αποσπάσει η κυβέρνηση από τα μεγαλύτερα εισοδήματα και περιουσίες μόλις το 1980 λέει ο Steverman! Kαι κοιταζοντας πιο κάτω βρίσκουμε πως οι συντελεστές φορολογίας έφτασαν στο 77 τοις εκατό το 1918, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και το 94 τοις εκατό από το 1944 έως το 1945, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου!

Ετσι λογικά πανηγυρίζουν τώρα με το 35%.

«Από ιστορική σκοπιά, οι ανώτατοι συντελεστές είναι απίστευτα χαμηλοί», λέει ο Ajay Mehrotra, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.
Αυτό ομως που αλλάζει το σκηνικό σε σχέση με παλιότερα είναι το καθεστώς των εισοδημάτων από επενδύσεις, μετοχές, μερίσματα κλπ.
Εδω ο τωρινός συντελεστής του 15% συγκρινόμενος με το 77% του 1918, ή το 39% του 1976-1977 βγάζει μάτι.

Αλλα υπάρχει κάτι ακόμα.

Το εισόδημα που προκύπτει απο επενδυσεις συνολικά για όλους τους Αμερικανούς είναι το 18% του συνολικού. Αυτη η στατιστική όμως είναι αποπροσανατολιστική, αφού φυσικά τα χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν καθόλου επενδυσεις τέτοιου είδους ενω κάποιοι είναι και χαμένοι.Πηγαίνοντας όμως στο πλουσιότερο 1% της Αμερικής το εισόδημα από επενδύσεις είναι το 54% του συνολικού! Αυτο λοιπόν το 54% φορολογείται με 15%, ποσοστό εξωφρενικά χαμηλό για τα δεδομένα των ΗΠΑ.Λογικό λοιπόν το να ενθουσιάζονται οι κροίσοι Αμερικανοί από τις συνθήκες της κρίσης που τρέχει για την ώρα υπέρ τους.

Τώρα βέβαια επιστρέφοντας στα δικά μας μόνο θλίψη μας πιάνει αφού είναι βέβαιο οτι στην Αμερική το σκληρό IRS υποχρεώνει τους πλούσιους να πληρώνουν αυτό το 35% η έστω το 15%. Στην Ελλάδα όμως, μπορεί ο συντελεστής να είναι στο 40% για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά ποιος του δίνει σημασία...Οσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις τα βλέπουμε και τα ακούμε καθημερινά πως το 45% έχει γίνει 25% και πάει για ακόμη πιο κάτω.

Εκεί είναι άλλωστε όλη η διαφορά ανάμεσα στις εποχές "δικαιοσύνης" και "ισορροπίας" του '70-'80 και το τώρα της νεοφιλελεύθερης ασυδοσίας.(Εκεί και φυσικά στις γκρίζες ζώνες των μυστικών του Δημ.Χρέους).Κι ας ψάχνουν παριστάνοντας τους ανήξερους τις αιτίες των ελλειμάτων στις τσέπες των λαικών στρωμάτων.

Μπορεί οι ονομαστικοί συντελεστές να βρίσκονται σε κάποιο ύψος (σίγουρα βέβαια χαμηλότερα από τότε), αλλά από την άλλη έχουν εξασφαλιστεί ένας σωρός από τρόπους νόμιμης φοροαποφυγής που το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων των πλουσίων δεν αγγίζεται καθόλου από την εφορία. Βλέπε μεταφορά κεφαλαίων και επενδύσεων σε φορολογικούς παραδείσους, offshore εταιρείες, περίεργα παραθυράκια στα φορονομοσχέδια κλπ.

Αυτοί που παραμένουν βράχος στην φοροδοτικότητα είναι βέβαια πάντα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και όλος ο φτωχός λαός που θέλοντας και μή πληρώνει με άμεσους και έμμεσους φόρους( βενζίνη 1,55Ε, πετρέλαιο 0,80Ε κλπ.)

Κατα τα άλλα οι μεγάλες τομές συνεχίζονται και ο τόπος αλλάζει!

Φοράει κάτι πρόχειρο και ετοιμαζεται για το χορό του Ζαλόγγου.

Υ.Γ.Επειδή κάποιοι φανατικοί κοσμοπολίτες Ευρωλάτρες μπορεί να νομίζουν οτι εδώ γεννιούνται τα χειρότερα λαμόγια του πλανήτη παραθέτω την παρακάτω είδηση από τα ψιλά της εβδομάδας.

Το βρηκα σε γνωστο οικονομικό site.

"Η Deutsche Bank AG συμφώνησε σήμερα να πληρώσει 553,6 εκατ. δολ. στο πλαίσιο της διευθέτησης υπόθεσης με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορά στην απόκρυψη εισοδημάτων, όπως μεταδίδει το MarketWatch.
Το γραφείο του Εισαγγελέα στο Μανχάταν ανακοίνωσε ότι τα πρόστιμα αντιπροσωπεύουν τις αμοιβές που κέρδισε η τράπεζα βοηθώντας τους πελάτες της να βρουν παράνομα φορολογικά καταφύγια."

Ειδες οι τίμιοι και σοβαροί Γερμανοί καπιταλιστές;
πηγή: activistis.g

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου