Fast Track στον τουρισμό! | Σε χέρια ιδιωτών με διαδικασίες εξπρές τα "φιλέτα"

Οι μαρίνες, οι μεγάλες εκτάσεις σε Ανάβυσσο, Ρόδο και Χαλκιδική, τα Ξενία παραχωρούνται άμεσα σε ιδιώτες επενδυτές μέσω διεθνών διαγωνισμών, προκειμένου να αξιοποιηθούν τουριστικά, και για να αποφέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ήδη έχει ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την Μαρίνα Βουλιαγμένης για την παραχώρηση της σε ιδιώτες επενδυτές με μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 40 ετών και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της έκτασης στο Κτήμα Σκοτίνας Πιερίας με σύμβαση 60 χρόνων.

Ο δρόμος για fast track στον τουρισμό έχει ανοίξει και μέσα στους πρώτους μήνες του 2011, τα περισσότερα τουριστικά ακίνητα θα έχουν δρομολογηθεί προς αξιοποίηση.

Εξάλλου όπως αναφέρουν οι παράγοντες του τουρισμού από τα 15 ακίνητα που έχει βγάλει προς «πώληση» η κυβέρνηση τα 13 είναι τουριστικά.

Επί σειρά ετών η τουριστική περιουσία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ -υπολογίζεται πάνω από 30 δισ- που ανήκε στον ΕΟΤ παρέμενε αναξιοποίητη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν νέες καταπατήσεις στις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, επειδή παρήλθε ο χρόνος αξιοποίησης τους.

Το καλό χαρτί στην τουριστική περιουσία (που διαχειρίζεται η ΕΤΑ και στην οποία πέρασαν και τα Ολυμπιακά Ακίνητα), είναι οι μεγάλες εκτάσεις στην Ανάβυσσο, στην Αφάντου Ρόδου και στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.

Η τουριστική περιουσία αποτελεί στην κυριολεξία έναν ανεκμετάλλευτο θησαυρό καθώς η αξία της ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ, και σήμερα η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης αποφέρει στο δημόσιο έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο. Όπως είναι γνωστό η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης έχει στην διαχείριση της πάνω από 70.000 στρέμματα γης και 371 ακίνητα «φιλέτα».

Μετά τους διαγωνισμούς για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Συνεδριακού κέντρου στις εγκαταστάσεις του Ταε Κβο Ντο, δυναμικότητας 5.000 θέσεων που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2012, δρομολογήθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της Μαρίνας Βουλιαγμένης.

Πρόκειται για μαρίνα VIP που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα σκάφη, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά σε πολυτελή ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης, εστίασης και ψυχαγωγίας. Οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της ΕΤΑ (Βουλής 7 στο Σύνταγμα) στις 22 Φεβρουαρίου 2011.

Επίσης ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το Κτήμα Σκοτίνας Πιερίας για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του για 60 χρόνια.

Στόχος είναι στην παραθαλάσσια, ιδιαίτερου κάλλους έκταση να δημιουργηθεί ξενοδοχείο 4 αστέρων (με τουλάχιστον 250 κλίνες) καθώς και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, κάμπινγκ (υπάρχει ήδη), κέντρο θαλασσοθεραπείας υψηλών προδιαγραφών κλπ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν φακέλους μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στις 17 Φεβρουαρίου στα γραφεία της ΕΤΑ.

Τα «χρυσά φιλέτα» αναμένεται επίσης να βγουν σε διαγωνισμό στις αρχές του 2011. Πρόκειται για την έκταση 1.450 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο, όπου στα σχέδια αξιοποίησης είναι να δημιουργηθούν ξενοδοχεία, συνεδριακά όπως και αθλητικά κέντρα, γήπεδα γκολφ. Επίσης θα δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις για όσους ασχολούνται με τον ναυταθλητισμό, όπως και πλαζ.

Η δεύτερη έκταση -φιλέτο είναι αυτή στην περιοχή Αφάντου Ρόδου (20 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου) και είναι 1.800 στρέμματα. Εδώ βασικός στόχος είναι και η αξιοποίηση με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ 18 οπών, σε έκταση 550 και πλέον στρεμμάτων, την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων (τεσσάρων και πέντε αστέρων), τη δημιουργία συγκροτήματος πολυτελών bungalows και τη λειτουργία κέντρου θαλασσοθεραπείας (SPA).
πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου