O Γαλλογερμανικός άξονας κατά ευρωομολόγου και το «καμένο παιδί» Γιώργος Παπανδρέου

ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ πρόβα διάσπασης της Ε.Ε. κάνει λόγο στο άρθρο του στη BILD, ο Nikolaus Blome, αναφερόμενος στο θέμα των ευρωομολόγων. «Η Ευρώπη θέλει τα γερμανικά χρήματα και δεν αστειεύεται», τονίζει στο άρθρο του, το οποίο έχει τίτλο «Θα πρέπει να πληρώσουμε για όλη την Ευρώπη» ....
...και υπέρτιτλο «Μπορούν η Μέρκελ και ο Σαρκοζύ να σταματήσουν την τρέλα;».

«Πολλές χώρες της ΕΕ θέλουν κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα, την κοινή ευθύνη για ένα μεγάλο μέρος όλων των χρεών. Κάτι τέτοιο θα μας κόστιζε δισεκατομμύρια», αναφέρει ο Blome, σημειώνοντας πως Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, στη συνάντησή τους, συμφώνησαν ότι είναι αντίθετοι στην έκδοση ευρωομολόγων.

Παράλληλα, στο δημοσίευμά του, ο Blome φιλοξενεί δήλωση του επικεφαλής του

CSU Horst Seehofer, ο οποίος αναφέρει ότι «το να δημιουργεί ο ένας χρέη και ο άλλος να τα πληρώνει , δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Ευρώπης. Όταν τα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης μπουν στο ίδιο ταμείο, κάνείς δεν θα μπορεί να διαχωρίσει τα καλά και τα κακά ρίσκα. Αυτό θα σήμαινε υπέρβαση κόκκινης γραμμής. Όποιος σήμερα επιτρέπει ‘κοινοτικοποίηση’ των χρεών στην Ευρώπη, αύριο θα καταλήξει στις Ηνωμένες Χρεωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

«Μέρκελ και Σαρκοζί εναντίον της υπόλοιπης Ευρώπης» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας Die Welt, που επίσης ασχολείται με τη συνάντηση των δύο και το κοινό τους μέτωπο ενάντια στην έκδοση του ευρωομολόγου.

«Οι δύο ηγέτες θέλησαν να στείλουν ενόψει της Συνόδου της επομένης εβδομάδας ένα σαφές μήνυμα τόσο για την ισχυρή υποστήριξη στο ευρώ, όσο και για την εναρμόνιση των φορολογικών πολιτικών των δύο χωρών», αναφέρεται στο άρθρο της Die Welt.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, χαρακτηρίζει την «κοινή ομάδα εργασίας Γαλλίας – Γερμανίας, με αντικείμενο την μεγαλύτερη συνοχή και την ευθυγράμμιση οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών» η οποία ανακοινώθηκε από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, ως «έμμεση απάντηση στον επικεφαλής του Eurogroup, Z.K.Γιουνκέρ».

Παπανδρέου, το «καμένο παιδί»

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ εικόνα, με την Μέρκελ να υποχωρεί, δίνει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ,στο άρθρο «Εν μέσω κρίσης» σημειώνοντας ότι κάτι αλλάζει στα θέματα της Νομισματικής Ένωσης : Η Αγκέλα Μέρκελ, η οποία εθεωρείτο ως η «Κυρία Όχι», λέει τελικώς πάντα ναι.

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ του Οκτωβρίου, συνεχίζει η εφημερίδα, αναδείχθηκαν οι δυσκολίες και οι δισταγμοί των εταίρων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να τα χειριστούν, κυρίως σε ότι αφορά τις λεγόμενες αντιδράσεις των αγορών.

Μέρκελ και Σαρκοζύ επεχείρησαν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στις αγορές, στηρίζοντας τις πολιτικές τους αποφάσεις, ενώ οι περισσότεροι ηγέτες το απέφευγαν. Ο μόνος που αντέδρασε, ήταν το «καμένο παιδί», ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου.

ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ της επόμενης εβδομάδας, το θέμα δεν θα είναι τα ευρωομόλογα αλλά κάτι πολύ πιο περίπλοκο, το μέλλον του μηχανισμού στήριξης. Όπως περιέγραψε το δίλημμα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, «από τη μια, η συμμετοχή των ιδιωτών στις ζημιές της διαχείρισης είναι αναπόφευκτη, -από την άλλη, ένα ακόμη επικοινωνιακό λάθος, θα στείλει την Πορτογαλία στο μηχανισμό διάσωσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ καταλήγει ότι οι διαπραγματεύσεις και οι παραχωρήσεις σε έναν τομέα, προκειμένου να υπάρξουν ανταλλάγματα σε έναν άλλον, είναι πολύ συνηθισμένα στις Βρυξέλλες. Ενδεχομένως, η κατάληξη θα έχει και πάλι ένα υψηλό τίμημα για την Μέρκελ.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου