Επιστροφή στη δραχμή προτείνει η PIMCO

ΕΞΟΔΟ από το ευρώ προτείνει στέλεχος της Pimco στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία εάν θέλουν να υπάρξει ανάκαμψη στις οικονομίες τους.
«Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία χωρίς το δικό τους νόμισμα ή μεταβιβάσεις σημαντικών κεφαλαίων, δεν θα ξανασταθούν στα πόδια τους»....

... δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Άντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της PimcoEurope, μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο.
Σε περίπτωση που επέστρεφαν στο νόμισμά τους, όπως εκτιμά, οι χώρες αυτές θα είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εξαγωγές σε χαμηλότερες τιμές, κάτι που θα είχε ως απόρροια την αύξηση των εξαγωγών τους και συνεπώς στην οικονομική ανάπτυξη.

Με την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης των αγορών, όπως σημείωσε, θα μπορούσαν οι χώρες αυτές να επιστρέψουν εκ νέου στη Νομισματική Ένωση.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, τα επιτόκια δανεισμού των οποίων έχουν επίσης αυξηθεί, τόνισε πως έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, παραμένοντας στο ευρώ αλλά με ισχυρή βοήθεια από τους εταίρους τους.

Συμπεραίνει ουσιαστικά ότι η έκδοση ευρω-ομολόγων είναι «λιγότερο ή περισσότερο μακροπρόθεσμα» αναπόφευκτη, παρά τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας, που είναι κατηγορηματικά αντίθετη, φοβούμενη την αύξηση των δικών της επιτοκίων δανεισμού, και της Γαλλίας, που την υποστηρίζει.

Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση του Μόνιμου Μηχανισμού Κρίσεων στην Ευρωζώνη να μην ικανοποιεί τους επενδυτές, εκτιμά ότι οι εντάσεις θα διατηρηθούν και το 2011.

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ Κρίσεων «μας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα», υπογραμμίζει, επικροτώντας το γεγονός ότι από το 2013 εκτός από τους φορολογούμενους πολίτες θα επωμίζονται το κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης και ιδιώτες επενδυτές. Θεωρεί μάλιστα ότι είναι πλάνη η προσδοκία πολλών πολιτικών ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν.

«Επειδή οι αγορές δεν εμπιστεύονται ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα μπορέσουν σε μόνιμη βάση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, θα συνεχίσουν το σενάριο της πτώχευσης, παρ' όλα τα δάνεια του ΔΝΤ και της ΕΕ», τόνισε.

Σημείωσε πως δεν επιχειρούν να πουλήσουν τα ομόλογα των προβληματικών χωρών, αλλά δεν βρίσκουν κανέναν αγοραστή πλην της ΕΚΤ. "Έτσι, τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν και μάλιστα το ίδιο συμβαίνει για την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Αυτό καθιστά συνεχώς ακριβότερο το δανεισμό για τις χώρες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το χρέος και ο κίνδυνος πτώχευσης", κατέληξε.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου