T. P. Schioppa: Οι 15αρηδες ... στα 30 τους θα δουν άσπρη μέρα(!)

Ο ΚΥΝΙΚΟΣ πρωθυπουργικός σύμβουλος ζητάει σκληρά μέτρα και πλήρη υποταγή στο μνημόνιο!
Σε 10 με 15 χρόνια, τοποθέτησε ο τεχνοκράτης σύμβουλος του Πρωθυπουργού Τόμασο Παντόα – Σκιόπα την πλήρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Τόμασο Παντόα Σκιόπα, έχει διατελέσει στο παρελθόν Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας αλλά και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη που από τη στιγμή που δεν είναι πλέον πολιτικό πρόσωπο, δεν μασάει καθόλου τα λόγια του.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ σε Συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, με τίτλο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας: Ανακτώντας την αξιοπιστία μας», ο κ. Σκιόπα ήταν σαφής: «Η αποκατάσταση της ελληνικής αξιοπιστίας έχει αρχίσει αλλά θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες» «Αν υποθέσουμε ότι μία γενιά είναι τριάντα χρόνια, θα χρειαστεί το ένα τρίτο μιας γενιάς» δηλαδή 10 χρόνια.

Αποκλείοντας το ενδεχόμενο (ανεξέλεγκτης και τυπικής) χρεοκοπίας, λόγω της ύπαρξης του μόνιμου μηχανισμούς στήριξης, της Ευρωζώνης, ο κ. Σκιόπα, ήταν κυνικά ειλικρινής. Είπε ξεκάθαρα πως οι «προσαρμογές» (δηλαδή σκληρή λιτότητα και ακόμα πιο σκληρές αναδιαρθρώσεις) θα χρειαστεί να εφαρμόζονται και μετά το 2013, όταν δηλαδή λήγει το Μνημόνιο.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο κ. Σκιόπα, έπαιξε και το ρόλο του «μπαμπούλα» εντοπίζοντας πέντε «κινδύνους» σε ότι αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου.
Ο πρώτος κίνδυνος έχει να κάνει με την κόπωση της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας

Ο δεύτερος κίνδυνος, συνδέεται με τον πρώτο και έχει να κάνει με τη μη- συμμόρφωση όχι ως προς την ουσία, αλλά ως προς τα χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου.

Ο τρίτος κίνδυνος έχει να κάνει με την αδυναμία εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου από εδώ και πέρα, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Σκιόπα είναι πιο δύσκολα από αυτά του 2010. Ως γνωστόν τα μέτρα του Μνημονίου από εδώ και πέρα είναι κυρίως διαρθρωτικά ενώ μέχρι τώρα ήταν κυρίως δημοσιονομικά.
ΜΕ ΑΛΛΑ λόγια δηλαδή, ο κ. Σκιόπα πιέζει σαφέστατα τη μνημονιακή Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου να τσακίσει χωρίς δισταγμό μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και τη νεολαία. Και φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα γύρω από την δυνατότητα του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος να εφαρμόσει τα διαρθωτικά μέτρα, αυτά δηλαδή που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα της Ελλάδας, μετατρέποντας τη σε "μπανανία" των αγορών.

ΤΕΛΟΣ, ο κ. Σκιόπα εντόπισε τον τέταρτο κίνδυνο στην ανυπομονησία των αγορών που βάζουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στα κράτη (σ.σ. για την ακέραιη τήρηση των οποίων ο ίδιος πιέζει την ελληνική κυβέρνηση...) και τον πέμπτο κίνδυνο στην συνέχιση της ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, οι οποίες εφαρμόζουν ανάλογα προγράμματα λιτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου