10/03/10

    Το βραβείο «Κβαντρίγκα» θα του απονείμει σήμερα, στην εορτάζουσα Γερμανία,  ο διοικητής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν    

Βραβεύεται για «το θάρρος του να αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις συνέπειές τους» και τονίζεται ότι «η πολιτική της διαφάνειας που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου αποτελεί υπόδειγμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Μπορεί στην Ελλάδα να μην είμαστε σίγουροι για τις επιλογές και αποφάσεις του πρωθυπουργού όσο αφορά τα μέτρα και το μνημόνιο αλλά στη Γερμανία θα του δώσουν μέχρι και βραβείο! Σήμερα το απόγευμα, στο Βερολίνο μετέβη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα τιμηθεί με το βραβείο «Κβαντρίγκα/ Δύναμη για Αλήθεια», για «το θάρρος των αποφάσεών του για την αναδιάρθρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας και την αποτροπή πτώχευσης της χώρας».

Στη σχετική ανακοίνωση μάλιστα επισημαίνεται «το θάρρος του να αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις συνέπειές τους» και τονίζεται ότι «η πολιτική της διαφάνειας που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου αποτελεί υπόδειγμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Το παραπάνω μάλλον θα μοιάζει με ανέκδοτο για την αντιπολίτευση αλλά δεν φαίνεται να ... γελάει πολύ και ο διοικητής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν που θα του απονείμει το βραβείο.

Βέβαια οι Γερμανοί δεν το έχουν κρύψει… Ποιο; Μα τη συμπάθειά τους στον κ.Παπανδρέου όταν θυμίζουμε μεγάλη εφημερίδα της χώρας τον είχε εξώφυλλο με τίτλο «Ο άνθρωπος μας στην Ελλάδα»…

Ενημερωτικά, τα βραβεία «Κβαντρίγκα» απονέμονται τα τελευταία οχτώ χρόνια στην επέτειο ενοποίησης της Γερμανίας. Στους μέχρι τώρα βραβευθέντες περιλαμβάνονται οι Χέλμουτ Κολ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Μανουέλ Μπαρόζο, Σίμον Πέρες, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κ.α.


   Υπαίτιο  της αναβολής τα Υπουργεία Οικονομικών που δεν έστειλε (!) τις θέσεις του Δημοσίου και άλλα απαιτούμενα έγγραφα  
Αναβάλλεται η συζήτηση στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας των προσφυγών κατά του μνημονίου που ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010.

Η αναβολή της συζήτησης έγινε από τις εισηγήτριες, συμβούλους Επικρατείας, Μαίρη Σάρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και ο λόγος είναι ότι τα αρμόδια υπουργεία και ειδικά αυτό του υπουργείου Οικονομικών δεν απέστειλαν στο ΣτΕ τις θέσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και άλλα έγγραφα που απαιτούνται για να σχηματίσουν οι εισηγήτριες πλήρη νομική εικόνα των ζητημάτων που έχουν ανακύψει.

Η νέα ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης θα οριστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, και σωματεία συνταξιούχων στρεφόμενοι κατά των περικοπών των μισθών, δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, αλλά στρέφονται και ευθέως κατά του μνημονίου.

   Ανησυχεί για το ρεύμα λιτότητας που επεκτείνεται στην Ευρώπη 

Τον «κώδωνα κινδύνου» για τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρώπη κρούει ο νομπελίστας Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, στη νέα έκδοση του βιβλίου του «Ο Θρίαμβος της Απληστίας», εδάφια του οποίου δημοσιεύει την Κυριακή η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς.

Το ευρώ και η ισπανική οικονομία απειλούνται από την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας στην Ευρώπη, εκτιμά ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι ένα ρεύμα λιτότητας προεκτείνεται από άκρου εις άκρον στην Ευρώπη και φθάνει ακόμη να πλήξει και τις ακτές της Αμερικής. Με τόσες χώρες να σπεύδουν πρόωρα να μειώσουν τις δαπάνες τους, η διεθνής ζήτηση πρόκειται να μειωθεί και να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, φθάνοντας ακόμη ακόμη να προκαλέσει μία νέα ύφεση», τονίζει ο πρώην πρώτος οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η Αμερική μπορεί ίσως να βρέθηκε στη βάση της παγκόσμιας ύφεσης, όμως στο εξής και η Ευρώπη βαδίζει στα ίδια χνάρια», τονίζει ο Στίγκλιτς στο επίμετρο της νέας έκδοσης του βιβλίου του.

«Ακολουθώντας τους κανόνες του παιγνιδιού, η Ισπανία θα πρέπει εφεξής να μειώσει τις δαπάνες της, πράγμα που αναμφίβολα θα προξενήσει και νέα αύξηση των ποσοστών ανεργίας της», προειδοποιεί. «Με την οικονομία της να επιβραδύνεται, η βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης μπορεί να μείνει η ελάχιστη. Η Ισπανία ενδέχεται να παγιδευθεί σε εκείνον τον γύρο του θανάτου που είχε εισέλθει η Αργεντινή πριν μόλις μία δεκαετία. Και ήταν μόνον όταν η Αργεντινή κατάργησε την ισοτιμία της με το δολάριο που κατάφερε να ξαναρχίσει να αναπτύσσεται και να μειώνει το χρέος της», προσθέτει ο Στίγκλιτς.

«Προς ώρας, η Ισπανία δεν αποτελεί στόχο επιθέσεων από κερδοσκόπους, αλλά αυτό μπορεί να είναι απλώς ζήτημα χρόνου», προβλέπει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Ο Στίγκλιτς δεν είναι επίσης καθόλου αισιόδοξος και για το μέλλον του ευρώ, ενός νομίσματος του οποίου έχει προβλέψει τον ‘θάνατο’: «οι χώρες που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα έχουν μία σταθερά προκαθορισμένη ισοτιμία με το εθνικό τους νόμισμα και κατά συνέπεια έχουν εγκαταλείψει ένα σημαντικό εργαλείο ρύθμισης. Όσον δεν υπάρξουν αναταράξεις, το ευρώ θα συμπεριφέρεται καλά. Η δοκιμασία θα υπάρξει όταν μία, ή περισσότερες χώρες θα υποστούν μία κρίση», τονίζει ο ίδιος.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.