10/04/10

* Στο Ευρωκοινοβούλιο η επανεξέταση του κανονισμού FRONTEX

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ για τη λαθρομετανάστευση, επισημάνθηκε ότι καταγράφεται πλέον εκρηκτική αύξηση των παράνομων εισόδων από τα χερσαία σύνορα και κυρίως από τον Εβρο και δόθηκαν οδηγίες για καλύτερο συντονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων με τις αστυνομικές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης

Η Ελλάδα είναι πλέον η μοναδική πύλη μαζικών εισόδων στην Ε.Ε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, το δεύτερο τρίμηνο του 2010 από τη χώρα μας πέρασε το 90% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που αποπειράθηκαν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Οι ροές από τη δυτική Αφρική προς Κανάρια νησιά και ηπειρωτική Ισπανία είναι πλέον μηδαμινές, οι ροές από βόρεια Αφρική προς κεντρική Μεσόγειο αμελητέες. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έχουν παίξει: α) η οικονομική κρίση και β) οι συμφωνίες Ιταλίας-Λιβύης, Ισπανίας-Σενεγάλης και Μαυριτανίας. Γι’ αυτό τον λόγο και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μειωθεί εντυπωσιακά οι περιπολίες της FRONTEX στη θαλάσσια περιοχή και το βάρος έχει πέσει στο Αιγαίο. Μείωση έχει σημειωθεί και στις ροές από Ουκρανία προς Σλοβακία.

Η αύξηση ροών προς την Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην ουσιαστική άρνηση της Τουρκίας να συνεργασθεί στη διαχείριση του θέματος. Επιπλέον, ο πληθυσμός που εισέρχεται στην Ελλάδα με σκοπό να μεταβεί σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος είναι κυρίως Αφγανοί και Αφρικανοί, δηλαδή από χώρες με μικρές δυνατότητες επιστροφής, και εγκλωβίζεται στη χώρα. Σε ό,τι αφορά τους εισερχόμενους στην Ελλάδα στο σύνολό τους, οι μισοί είναι Αλβανοί που έρχονται για εποχική απασχόληση και δεν στοχεύουν να μεταβούν σε άλλη χώρα. Αυτοί επαναπροωθούνται άμεσα αφού υπάρχει σχετική συμφωνία με την Αλβανία. Από τους υπόλοιπους η συντριπτική πλειονότητα είναι Αφγανοί. Αφήνοντας πίσω τους μια διαλυμένη χώρα, αποτελούν την κυρία εθνικότητα και των συλληφθέντων στα αεροδρόμια – κυρίως τα γερμανικά σε απευθείας πτήσεις από Κωνσταντινούπολη. Η Πόλη αποτελεί το σημείο «εκκίνησης» της προσπάθειας Ασιατών και Αφρικανών να εισέλθουν στην Ε.Ε. Ομως προκειμένου η γειτονική χώρα να υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε., θέτει ως προϋπόθεση να μην προσδιορίζονται σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Η Ελλάδα ήδη απέρριψε την πρώτη συμφωνία, αλλά και στη νέα συμφωνία δεν ικανοποιείται το αίτημά μας, οπότε η Κομισιόν προτίθεται να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα για μη σύναψη της συμφωνίας. Επίσης, η Τουρκία αρνείται να υιοθετήσει τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, στον Πειραιά εγκαινιάσθηκε χθες ο πρώτος επιχειρησιακός βραχίονας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε. (FRONTEX). Τον βραχίονα -που θα καλύπτει επιχειρησιακά Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Μάλτα- επανδρώνουν 13 ειδικοί από τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Βαρσοβία. Αυτοί θα σχεδιάζουν, θα οργανώνουν και θα αποτιμούν τις επιχειρήσεις από θαλάσσης, ξηράς και αέρος σε ανατολική και κεντρική Μεσόγειο. Επίσης θα κάνουν τη λεγόμενη ανάλυση κινδύνου. Δηλαδή θα συλλέγουν πληροφορίες -από συλληφθέντες αλλοδαπούς, διακινητές, αστυνομία, πληροφοριοδότες κ.ά.- για να χαρτογραφούν τους δρόμους από τους οποίους εισέρχονται στην Ευρώπη χιλιάδες άνθρωποι. Μετά εννέα μήνες λειτουργίας θα εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του βραχίονα που εδρεύει στο υπ. Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και εάν διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στη μείωση έλευσης προσφύγων και μεταναστών, θα συνεχισθεί η λειτουργία του.

Πάντως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ για τη λαθρομετανάστευση, επισημάνθηκε ότι καταγράφεται πλέον εκρηκτική αύξηση των παράνομων εισόδων από τα χερσαία σύνορα και κυρίως από τον Εβρο και δόθηκαν οδηγίες για καλύτερο συντονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων με τις αστυνομικές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ταυτόχρονα τη Δευτέρα ξεκινά ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την επανεξέταση του κανονισμού του FRONTEX που θα περάσει από κοινοβουλευτικό έλεγχο προκειμένου να διασφαλισθεί ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

* Πέρυσι έφυγαν με σύνταξη 14.000 δημόσιοι υπάλληλοι
* Φέτος θα φύγουν πάνω από 35.000

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος υπογράμμισε ότι οι συνδικαλιστές στον δημόσιο τομέα δεν θα μπουν σε διάλογο για το νέο μισθολόγιο......

Το Δημόσιο απειλείται με κατάρρευση αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της ΑΔΕΔΥ για κύμα φυγής τουλάχιστον 35.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αυτό θα προκαλέσει μαζί με τις μετατάξεις και τις ανακατανομές αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών ανάμεσα στα υπουργεία, ζήτημα ουσιαστικής λειτουργίας.

Η ΑΔΕΔΥ έκανε και λόγο για νέο γύρο κατασυκοφάντησης και στοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση εμφανίζει επιλεκτικά και σκόπιμα κάποιες υψηλές αμοιβές σε ορισμένα υπουργεία, με στόχο να ενοχοποιήσει το τεράστιο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται με χαμηλούς μισθούς.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος υπογράμμισε ότι οι συνδικαλιστές στον δημόσιο τομέα δεν θα μπουν σε διάλογο για το νέο μισθολόγιο, αν δεν υπάρξει αποκατάσταση των απωλειών που έφερε η κυβερνητική πολιτική κατά το 2010, αν δεν υπάρξει σεβασμός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αν δεν παρουσιαστεί συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση από τη μεριά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις σχετικά με την αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, που ζητούσαν να κριθεί η συνταγματικότητα κυβερνητικών μέτρων, όπως προέκυψαν από το Μνημόνιο.

Από τo "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" στα "ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ"
* ΠΑΣΟΚ: ένας χρόνος στην εξουσία
  Το κείμενο της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ με το οποίο γίνεται απολογισμός του ενός χρόνου από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

  Σε ένα κείμενο 33 σελίδων, η της ΝΔ εξαπολύει σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση. Παρατίθενται δηλώσεις του πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης, όπως ξεδιπλώνονται στους μήνες που μεσολάβησαν, κάτι που, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, καταδεικνύει από μόνο του το λόγο για τον οποίο η χώρα κατέληξε στην επιτροπεία της τρόικα.

  Στο δεύτερο τμήμα του εντύπου, παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία και πίνακες με δείκτες της πραγματικής οικονομίας, που αποτελούν, όπως επισημαίνεται, αδιάψευστους μάρτυρες της παταγώδους αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.

  Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου ότι παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, προσπαθώντας να έρθει με κάθε τρόπο στην εξουσία, ενώ τον κατηγορεί πως στον ένα χρόνο της πρωθυπουργία του, η «ανεύθυνη στάση του» είχε τραγικά αποτελέσματα για την οικονομία.

  «Το πρόβλημα ελλειμμάτων και χρέους μεταβλήθηκε σταδιακά σε κρίση δανεισμοί. Τα περιβόητα σπρεντς εκτινάχθηκαν από τις 130 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο του 2009 στις 400 τον Ιανουάριο του 2010», τονίζει η ΝΔ.

  Η κυβέρνηση επικρίνεται, επίσης, για απουσία κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, η οποία θα περιόριζε την ύφεση, κάτι, που, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, οδήγησε στο μνημόνιο. «Η ύφεση πλησιάζει το 4%, η ανεργία στο 12%, ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 5,5%, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται αλματωδώς, όλοι οι τομείς της οικονομίας παρουσιάζουν σημάδια κατάρρευσης», σημειώνεται στο κείμενο.

  Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως ακόμα και στελέχη του ΔΝΤ εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την επιτυχία του προγράμματος, ενώ εκφράζεται η έντονη ανησυχία καθώς η ελληνική κοινωνία βυθίζεται στη γενική κατάθλιψη.

  Τέλος στην ανάλυση της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, τονίζεται πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει το σωστό μίγμα πολιτικής και που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του τόπου.


  ....το 2007 στην παγκόσμια κατάταξη, στο Νο 1 βρισκόταν μια μικρή ευτυχισμένη χώρα του Β.Ατλαντικού.Ναι, σωστα μαντέψατε, πρόκειται για την Ισλανδία.Για να μην πάει το μυαλό κανενός σε παράξενα χαλκευμένα στοιχεία η ανακρίβειες .......

  Καυτό ξεκίνημα την Παρασκευή για το κοινοβούλιο της Ισλανδίας.Χιλιάδες διαδηλωτές αποδοκίμασαν την κυβέρνηση και τους βουλευτές της πετώντας ποτήρια, αυγά, κλειδιά αυτοκινήτων και διαφορα άλλα αντικείμενα.Στην Ισλανδία των 320000 κατοίκων, 40000 νοικοκυριά(!) χάνουν η κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αφού δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενω η περίοδος παγωματος των οφειλών για ενα εξάμηνο μόλις έληξε.


  Μεγάλη αναστάτωση έχει γίνει στις επιχειρήσεις καταγραφής επικαιρότητας, φιλτραρίσματος ιδεών και προβολής των αρεστών, δηλαδή στις εφημερίδες. Οι πωλήσεις μειώνονται καθημερινά, οι κυλιόμενες περικοπές προσωπικού άρχισαν, ο κόσμος θέλει άμεση ενημέρωση- εδώ και τώρα- κάτι που οι εφημερίδες (γέροι δεινόσαυροι )δε μπορούν να προσφέρουν με επιτυχία. Έλεγε κάτοχος επαρχιακής εφημερίδας: Αν με ψάξεις δε θα βρεις ούτε ένα ευρώ στη τσέπη μου!

  Οι εποχές αλλάζουν. Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των blogs. Μόνο μέσα από τα blogs ο πολίτης έχει άμεση ενημέρωση στο τι συμβαίνει διότι υπάρχει το άμεσο feed-back ενημέρωσης από τους bloggers.

  Η εξέλιξη των ιδεών εκφράζεται πια μόνο με τα blogs!!

  Διονύσης Στ.

  Author Name

  Φόρμα επικοινωνίας

  Όνομα

  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

  Μήνυμα *

  Από το Blogger.