Ανίκανο το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η ανατροπή του σαθρού πολιτικού συστήματος ήταν και είναι μια βασική προϋπόθεση για την επίλυση της κρίσης και την φυγή της ελληνικής κοινωνίας προς τα εμπρός. Ένα χρόνο μετά, το ίδιο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς, ανακυκλώνεται, αναδιοργανώνεται και συνεχίζει να κατασπαράζει τις ασθενείς σάρκες της ελληνικής κοινωνίας και όλοι εμείς, στέκουμε φοβισμένοι, τρομαγμένοι, ανήμποροι και ανίκανοι να αντιδράσουμε, να αποτινάξουμε τους .. τυράννους!


Ένα χρόνο από τις εκλογές του Οκτώβρη 2009, και τα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στην εξουσία συνοδεύτηκαν με απολογισμούς ένθεν και ένθεν, πολιτικές αναλύσεις που περιορίστηκαν σε στείρες κριτικές, αντιπαραθέσεις, και εξαγγελίες προθέσεων για τα αίτια και την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης.

«Γαλάζια!» βίβλος η ΝΔ, «Πράσινοι!» κυβερνητικοί απολογισμοί το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μια συγνώμη στον ελληνικό λαό, καμιά έκφραση συμπάθειας και διάθεση αυτοκριτικής, η αναλγησία περισσεύει (!) στους χονδρόπετσους «…μακάκες» του πολιτικού μας συστήματος. Δοξάστε τους!

Το ένοχο πολιτικό σύστημα

Οι ραγδαίες εξελίξεις που δρομολόγησε οι οικονομική κρίση ανέδειξε τις ενοχές του πολιτικού συστήματος, ενός διαπλεκόμενου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος το οποίο κατά γενική ομολογία είχε και την κύρια ευθύνη διαχρονικά της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η εξυγίανση του και η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού που υπήρξε ένα παλλαϊκό αίτημα και κυριάρχησε στην επικαιρότητα τους πρώτους μήνες του 2010 παράμεινε ένας «ευγενής πόθος!».
Η αναμενόμενη και εν πολύς αναγκαία κατάρρευση και η εξυγίανσή του δεν συντελέστηκε ποτέ, το σαθρό πολιτικό σύστημα ανακυκλώνεται , αναδιοργανώνεται και φαίνεται να αναγεννιέται, να επιζεί, σε πείσμα όσον προσδοκούσαν την κατάρρευση του.

Πεποίθηση του γράφοντος είναι ότι το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα του χθες, το οποίο δημιούργησε και διόγκωσε την οικονομική κρίση είναι αδύνατο με τα όποια φιασίδια του να συμβάλει έστω και στο ελάχιστο στην επίλυση της κρίσης.

Οι μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες συνταγές των χρηματοπιστωτικών καρτέλ της διαπλοκής (ΔΝΤ, ΕκΤ, Deutsche Bundesbank, Goldman Sachs κλπ) εκπονούνται από τους ίδιους … πάτρωνες των οικονομικών πολιτικών του χθες που επιδιώκουν την διόγκωση του χρέους και την τοκογλυφική κερδοσκοπία με το χρέος.
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι εφαρμοζόμενες συνταγές «δημοσιονομικής τακτοποίησης!» των δανειστών μας δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο από το να διογκώνουν το χρέος, το οποίο εκτιμάται ότι σε βάθος πενταετίας θα ξεπεράσει τα 500 δις(!) αυξάνοντας δραματικά τόκους και χρεολύσια τα οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε στο άμεσο μέλλον.

Κόμματα και … πολυκατοικίες!

Και ενώ αυτά τα αδιέξοδα κυριαρχούν στην οικονομία μας στις κομματικές …. πολυκατοικίες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα!
Στην Πράσινη, την Γαλάζια, και την Κόκκινη πολυκατοικίες οι μετακινήσεις των … ενοίκων και οι … κωλοτούμπες σε θέσεις, τοποθετήσεις και πολιτικό προσωπικό είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Η άλλη, η πολυκατοικία του ΚΚΕ, είναι αυστηρά φρουρούμενη και περιχαρακωμένη από τις όποιες έξωθεν επεμβάσεις.
- Στην Πράσινη «σοσιαλίζουσα» και πρόσφατα μεταλλαγμένη σε νεοφιλελεύθερη πολυκατοικία, έχουν ανοίξει διάπλατα οι πόρτες προκειμένου να υποδεχτούν τα …. δεκανίκια (!), απαραίτητα για την στήριξη των πολιτικών του Μνημονίου, του ΔΝΤ και του Καλλικράτη, και ποιος ξέρει ίσως σε μια μελλοντική Συγκυβέρνηση των ... προθύμων.                                             
Καρατζαφέρης και Ντόρα έχουν δηλώσει … ΠΑΡΟΝ (!) καθώς επίσης και οι νέο-εκσυγχρονιστές της νεόδμητης Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη – ( θιασώτες όλοι των πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικών κυβερνήσεων Σιμίτη και ομόφρονες των Ν. Μπίστη, Μ. Δαμανάκη, Μ. Ανδρουλάκη, Π. Κουναλάκης κ.α. ) - οι οποίοι συνεργάζονται και … «στηρίζουν κρητικά!» το ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές του επιλογές!
Στην κυβερνητική πολυκατοικία δεν λείπουν βέβαια και οι εσωκομματικοί κραδασμοί, κραδασμοί που όσο και αν φιλτράρονται από τα ΜΜΕ υπάρχουν. Επώνυμα και ανώνυμα στελέχη με ψιθύρους και δηλώσεις επανειλημμένα έχουν αποδοκιμάσει και καταδικάσει την δημοσιονομική πολιτική του μνημονίου και του ΔΝΤ. Εξάλλου η «πατριωτική» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ είναι μια υπαρκτή και όχι αμελητέα τάση του κυβερνώντος κόμματος με βαθιές ρίζες στο λαϊκό κίνημα η οποία καιροφυλακτεί να παρέμβει σε προσφορότερο πολιτικό χρόνο.

- Στην Νεοδημοκρατική , «Γαλάζια», πολυκατοικία, οι δύο πρώην ένοικοι Ντόρα και Καρατζαφέρης με ψιθύρους, δηλώσεις και πραχτικές δεν χάνουν ευκαιρία να πριονίζουν, να διαβάλλουν, να υπονομεύουν την νεοεκλεγείσα ηγεσία της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φαίνεται μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ να βρίσκει τον βηματισμό του.
Η Ντόρα και ο Καρατζαφέρης στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν εκλογικά κέρδη και να προσεταιριστούν στελεχιακό δυναμικό από την ΝΔ σχοινοβατούν μεταξύ Πράσινης και Γαλάζιας πολυκατοικίας με αφορμή τα κυρίαρχα θέματα της Οικονομίας (μνημόνιο, ΔΝΤ κλπ) και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι παροιμιώδεις «κωλοτούμπες!» Καρατζαφέρη είναι στην ημερήσια διάταξη όπως επίσης και η αντιδεοντολογική και ταυτόχρονα διασπαστική ταχτική της Ντόρας Μπακογιάννη που στοχεύει στην αποσταθεροποίηση του Αντώνη Σαμαρά και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δύο αυτοί, ας μου επιτραπεί «φαιδροί» πολιτικοί … ηγετίσκοι, αμαυρώνουν το πολιτικό σκηνικό, δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα και η όποια συμμετοχή τους στα κοινά κρίνεται ως βλαπτική.
- Τα πολλά "ρίχτερ" στην Κόκκινη …. πολυκατοικία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , ρίχτερ που προξένησε η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά το πρόσφατο συνέδριο καθώς και η αποστασιοποίηση του Αλέκου Αλαβάνου στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν φαίνεται να πτοούν τους ενοίκους της.
Ο χώρος αυτός απαλλαγμένος από εσωστρέφειες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην δυναμική των συνιστωσών του, κόμματα και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με αξιόλογο στελεχικό δυναμικό και δυναμική παρουσία σε κοινωνικούς αγώνες.
Έτσι, η υπόδειξη και στήριξη του Αλέξη Μητρόπουλου σαν υποψήφιου περιφερειάρχη της Αττικής έτυχε ευρείας αποδοχής σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, γεγονός που φαίνεται να αναγεννά τον ΣΥΡΙΖΑ από τις …. στάχτες του!
Η συνεχιζόμενη και μέχρι …. τελικής πτώσης αντιπαράθεση Α. Τσίπρα και Α. Αλαβάνου, μια πολεμική η οποία μετά το οριστικό τους διαζύγιο τείνει να εξελιχτεί σε …. ταφόπλακα ενός πολλά υποσχόμενου εγχειρήματος, αυτού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με μια δυναμική έκφρασης πλατιών λαϊκών στρωμάτων από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα, πολιτικές κινήσεις και τους ανένταχτους του ευρύτερου αριστερού χώρου.

- Η … πολυκατοικία του ΚΚΕ, τέλος, αυστηρά περιχαρακωμένη και φρουρούμενη από έξωθεν επεμβάσεις δεν επιτρέπει μετακινήσεις προσώπων και ιδεών γεγονός που από την μια επιτρέπει στο ΚΚΕ να διατηρεί ένα στρατευμένο μόνιμο στελεχιακό δυναμικό, μια ενιαία γραμμή πολιτικής έκφρασης και μια σχετικά σταθερή εκλογική βάση.
Από την άλλη όπως παραπέμπεται στις καλένδες η ανανέωση του ΚΚΕ, ανανέωση ηγεσίας και …. «επικαιροποίησης» της πολιτικής του πλατφόρμας, χωρίς απαραίτητα και ιδεολογικές παρεκκλίσεις και παραχωρήσεις στις οποίες το ΚΚΕ δηλώνει ευλαβική προσήλωση.
Κοντολογίς, η κομματοκρατία και η περιφρόνηση του λαϊκού συμφέροντος, οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις, οι ιδεολογίστικες περιχαρακώσεις, η πολυδιάσπαση, η αδυναμία εύρεσης κοινής πολιτικής, η διαπλοκή, η διαφθορά, η δουλική υποταγή σε εξωθεσμικά κέντρα, είναι οι κυρίαρχες αιτίες των δεινών της ελληνικής κοινωνίας.

Το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς ανακυκλώνεται, αναδιοργανώνεται και συνεχίζει να κατασπαράζει τις ασθενείς σάρκες της ελληνικής κοινωνίας.

Η κοινωνία, όλοι εμείς, στέκουμε φοβισμένοι, τρομαγμένοι, ανήμποροι και ανίκανοι να αντιδράσουμε, να αποτινάξουμε τους .. τυράννους!
Σπύρος Γκανής