10/09/10

Η απογοήτευση της κοινής γνώμης από την κυβερνητική πολιτική καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Kαπα Research που διενεργήθηκε τέσσερις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές για λογαριασμό της εφημερίδας Το Βήμα.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του γκάλοπ, την κυβερνητική φθορά δεν καταφέρνει να καρπωθεί η ΝΔ, που παραμένει σε χαμηλά ποσοστά.

Παρά τους πρώτους επαίνους που εισπράττει η κυβέρνηση από το εξωτερικό, τα ποσοστά δημοτικότητάς της εμφανίζονται χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που κατέγραφε σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο Απρίλιο.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δηλώνει λιγότερο ικανοποιημένη από το έργο της κυβέρνησης και λιγότερο αισιόδοξη ότι η χώρα θα καταφέρει να αποφύγει την πτώχευση.

Την αύξηση της κυβερνητικής φθοράς δεν καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, που παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά. Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται περισσότερο την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το 51,5% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, ενώ το 45,2% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.

Κατακόρυφη αύξηση καταγράφει το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει το μνημόνιο και τον μηχανισμό στήριξης (65,6%).

Σε ερώτηση εάν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα εάν η ΝΔ είχε κερδίσει της εκλογές του 2009, η πλειοψηφία (44,9%) απαντά χειρότερα.

Όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στην Περιφέρεια Αττικής, ο υποψήφιος της ΝΔ Β.Κικίλιας καταγράφει «χαμηλή πτήση» (12,1%), ενώ ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γ.Σγουρός (20,1%) αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη -ειδικά σε β' γύρο- με τον Γ.Δημαρά (17,9%).
Ακολουθούν, ο Αδ.Γεωργιάδης (9%), ο Θ.Παφίλης (8,1%), ο Αλ.Μητρόπουλος (7,9%), ο Γρ.Ψαριανός (3,5%) και ο Αλ.Αλαβάνος (3,1%). Κανέναν απαντά το 15,7% των ερωτηθέντων.

Σε β' γύρο, μεταξύ Γ.Σγουρού και Β.Κικίλια, οι ερωτηθέντες προτιμούν τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 42,2% (έναντι 21,7% για τον υποψήφιο της ΝΔ), ενώ μεταξύ Γ.Σγουρού και Γ.Δημαρά, οι ερωτηθέντες προτιμούν τον ανεξάρτητο υποψήφιο με ποσοστό 45,2% (έναντι 28,9% για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ).

Στο Δήμο Αθηναίων, ο Ν.Κακλαμάνης συγκεντρώνει 38,5% και ο Γ.Καμίνης το 26,3%. Στο Δήμο Πειραιά, ο Γ.Μίχας συγκεντρώνει 40,5%, ο Π.Μαντούβαλος 16,2% και ο Β.Μιχαλολιάκος 15,9%. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Κ.Γκιουλέκας συγκεντρώνει 30,9% και ο Γ.Μπουτάρης 29%. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Π.Ψωμιάδης συγκεντρώνει 35,9% και ο Μ.Μπόλαρης 26,6%.
parapolitika.gr

- «Μαύρη» τρύπα ενός δις και εφιαλτικά σενάρια.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, το ΙΚΑ, το έλλειμμα του οποίου υπολογίζεται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο 1 δις ευρώ.
Η ίδια πηγή μάλιστα επισημαίνει ότι από το 1 δις ευρώ, τα 750 εκατομμύρια είναι κρατικές οφειλές από τις προβλεπόμενες δαπάνες υγείας, ενώ τα υπόλοιπα 250 εκατομμύρια ευρώ προκύπτουν από την εισφοροδιαφυγή.

Συνολικά τα συσσωρευμένα χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 8,5 δις ευρώ, οφειλές που έχουν προκύψει από την μη καταβολή νομοθετημένων κρατικών πόρων.

Με τον οργανισμό να παραμένει μονίμως στο «κόκκινο», διακυβεύεται πλέον και η πληρωμή των συντάξεων χιλιάδων ασφαλισμένων, αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων, αφού το ΙΚΑ είναι υποχρεωμένο να καταβάλει μηνιαίως 1 δις ευρώ για συντάξεις, ενώ το κονδύλι για το δώρο των Χριστουγέννων υπολογίζεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2011 προδιαγράφεται ακόμα πιο δύσκολο, οπότε και αναμένεται αύξηση της ανεργίας. Σε περίπτωση μάλιστα που ο δείκτης ανεργίας ανέβει στο 15%, αυτομάτως θα αυξηθούν και οι δαπάνες για τα επιδόματα ανεργίας κατά 25%, αύξηση που ισοδυναμεί με το ποσό των 360 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το εφιαλτικό αυτό σενάριο, η «μαύρη» τρύπα του ΙΚΑ για το 2011 αναμένεται να τριπλασιαστεί και να εκτιναχθεί στα 3 δις ευρώ.

Με δεδομένο ότι το Μνημόνιο αποκλείει ως λύση την πάγια τακτική των τελευταίων ετών, που προέβλεπε προκαταβολή μέρους των πόρων του 2011, παράγοντες της διοίκησης του ΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο δανεισμού, αντλώντας ρευστότητα από την αγορά με σκοπό να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους.

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ιστορικού, φιλόλογου και συγγραφέα Σαράντου Καργάκου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ των Τρικάλων.

«Για το τίποτε δεν έχω να πω τίποτε. Αυτό το τίποτε συγκροτείται από κάποια κομματικά ή οικογενειακά φέουδα. Αλλά, όταν μοιράζεις το τίποτε, εισπράττεις ένα τίποτε. Έχουμε μια τιποτένια πολιτική, διότι εξαιτίας κυρίως του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού εκμαυλισμού εδώ και καιρό συγκροτούμε ένα σύνολο χαυνοπολιτών, δηλαδή κεχηναίων και χασκόντων πολιτών».
Αυτά δηλώνει σήμερα στην ΕΡΕΥΝΑ ο γνωστός ιστορικός, φιλόλογος και συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος, χειμαρρώδης στο λόγο του και κατασταλαγμένος στις σκέψεις του. Λάτρης του πολυτονικού συστήματος και της αρχαίας γλώσσας, ενώ οι απαντήσεις που δίνει είναι γραμμένες στο πολυτονικό, όπως όλα τα βιβλία και τα άρθρα του.

Η συνέντευξη

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, ποια είναι η προσωπικότητά της και οι αρχές οι οποίες τη διέπουν; Εκτιμάτε ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει πρόσωπο;

-«Το μόνο δροσερό που αισθάνθηκα τον τελευταίο καιρό ήσαν οι πρώτες σταγόνες της βροχής, που, όταν έγιναν βροχή, καθάρισαν κάπως τον εξωτερικό μας ρύπο. Για ποια ελληνική κοινωνία μιλάτε; Αυτό το πληθυσμιακό αμάρευμα (=κατακάθι) δεν είναι κοινωνία , είναι α-κοινωνία. Με ποιον ή με τι κοινωνούμε; Το τι είμαστε, το έχει προσδιορίσει προφητικά και χλευαστικά ο Ηράκλειτος: «Σάρμα εική κεχυμένον ο κάλλιστος κόσμος μας» (=Σκουπίδια άτακτα χυμένα ο ωραιότατος κόσμος μας)! Στο μόνο που διακρινόμαστε είναι η παραγωγή και η έκθεση σκουπιδιών. Δημιουργούμε – όντας σκουπίδια της ιστορίας – τον «Πολιτισμό των Σκουπιδιών». Ας μη μιλάμε πια για πρόσωπο. Όπως συχνά έχω γράψει, είμαστε μια απρόσωπη έκφραση προσωπικότητας. Δεν έχουμε πρόσωπο και γι’ αυτό, όπως έλεγε ο λαός, όταν ήταν λαός κι όχι πολτός, «δεν βλέπουμε Θεού … πρόσωπο»!
Δομικοί κοινωνικοί θεσμοί της χώρας μας όπως φερ΄ ειπείν η παιδεία, η πολιτεία, η δικαιοσύνη, η εκκλησία και άλλα απαξιώνονται τόσο πολύ από τους ίδιους τους πολίτες… Μήπως αυτό είναι επικίνδυνο;

-“Οι θεσμοί, για να είναι θεσμοί, πρέπει να είναι δεσμοί, όχι με την έννοια της αλυσίδας. Πρέπει να μας δένουν με κάτι (π.χ. με μια πίστη σε μια αξία) αναμεταξύ μας. Οι θεσμοί έχουν παραλύσει. Έχουν αυτοδιαλυθεί. Ουσιαστικά οι φορείς τους έχουν αυτοπαραιτηθεί. Η παρουσία τους είναι προσχηματική και … μισθολογική. Ένα παράδειγμα: η τήρηση των νόμων στην Ελλάδα είναι προαιρετική. Ποιος μεγάλος κλέφτης μπήκε φυλακή; Κι αν μπήκε, σε πόσο χρόνο βγήκε; Ασφαλώς κι είναι επικίνδυνη η απαξίωση των θεσμών εκ μέρους των πολιτών. Αλλά κατά πόσον οι κατά ταυτότητα Έλληνες είναι πολίτες; Είναι ιδιώτες και, όπως, εννοούσε τη λέξη ο Περικλής και όπως εννοούν τη λέξη idiot οι ξένοι. Δεν έχουμε αίσθημα πατρίδας, για να έχουμε σοβαρούς θεσμούς και σοβαρή πίστη στους θεσμούς. Τα όρια της πατρίδας μου είναι τα όρια της … τσέπης μου”.
Τι έχετε να πείτε για την απαξίωση της πολιτικής και των εκπροσώπων της;

-“Για το τίποτε δεν έχω να πω τίποτε. Αυτό το τίποτε συγκροτείται από κάποια κομματικά ή οικογενειακά φέουδα. Αλλά, όταν μοιράζεις το τίποτε, εισπράττεις ένα τίποτε. Έχουμε μια τιποτένια πολιτική, διότι εξαιτίας κυρίως του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού εκμαυλισμού εδώ και καιρό συγκροτούμε ένα σύνολο χαυνοπολιτών, δηλαδή κεχηναίων και χασκόντων πολιτών”.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας, το οποίο θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί η βασική αιτία της γενικότερης και κοινώς αναγνωριζόμενης κοινωνικής παθογένειας σήμερα και ποια η προτεινόμενη λύση του;

-“Υπό άλλες συνθήκες θα σας έλεγα ότι είναι η «απαιδία», όπως τη λέγει ο Πολύβιος. Η υπογεννητικότητα. Διότι οι αρχοντοχωριάτες (με δανεικά παρακαλώ!) κατά ταυτότητα Έλληνες προτιμούν ν’ ανατρέφουν σκυλιά και όχι παιδιά. Αν ήμουν υποκριτής θα σας έλεγα ότι είναι η φερόμενη (έτσι δε λέμε τώρα;) οικονομική κρίση. Αλλά μια κρίση δεν κάνει κακό. Η ακρισία, που μας έδερνε τόσον καιρό, ήταν το μεγάλο κακό. Η κρίση μπορεί να μας κάνει καλό: να «μάσουμε» όχι μόνο τα λεφτά αλλά κυρίως τα … μυαλά μας. Την μόνη λύση που εδώ και δύο χρόνια προτείνω με την αρθρογραφία μου είναι η προτροπή του Σεπτιμίου Σεβήρου: Laboremus (=ας εργαζόμαστε) και όχι το … ξαπλαρέμους”.
Προσφέρεται σήμερα παιδεία από το κράτος; Ή προσφέρεται κακοπαιδεία, υποπαιδεία και υπνοπαιδεία;

-“Δεν υπάρχει κράτος? υπάρχει ακράτεια. Το φερόμενο ως κράτος είναι ένας φορομπηχτικός μηχανισμός κι ένας τεράστιος εσμός παρασίτων. Συνεπώς, αυτό που προσφέρεται σαν παιδεία είναι μια παρασιτική λειτουργία. Τους τίτλους «κακοπαιδεία», «υποπαιδεία», «υπνοπαιδεία» χρησιμοποιώ εδώ και μια τριακονταετία. Τα βιβλία μου «Αλαλία» και «Αλεξία» και το πρόσφατα εκδοθέν από τον «Αρμό», «Ελληνική παιδεία: Ένας νεκρός με … μέλλον», ξέρω ότι ενόχλησαν πολλούς. Αλλά αυτό νομίζω ότι είναι η αποστολή του πνευματικού ανθρώπου: να γίνεται σωκρατικός οίστρος, έστω κι αν το βραβείο με το οποίο θα τιμηθεί είναι το … κώνειον!”.
Πως πρέπει να σταθεί η Ελλάδα απέναντι στην πρόκληση της εποχής μας; Πως μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο;
-“Η Ελλάς, ως έννοια πνευματική και ηθική, ναι? οι φερόμενοι τώρα ως Έλληνες όχι. Εκτός πια κι αν επιτραπεί στην Ελλάδα να επιστρέψει στον τόπο της. Το να λες πως είσαι Έλληνας σήμερα στην Ελλάδα κάνει κακό στην υγεία και στη σταδιοδρομία. Δεν διαπρέπουν οι απόγονοι του Λεωνίδα αλλά του Εφιάλτη και του Νενέκου. Ωστόσο, η ανθρωπότητα που διαρκώς βουλιάζει μέσα στο τέλμα μιας προόδου που δίνει την αίσθηση και το άρωμα του βόθρου, θα αισθανθεί κάποια στιγμή την ανάγκη μιας υγιούς αναπνοής. Όπως τα χρόνια της Αναγεννήσεως (αλλά και μετά) ιδανικό πρότυπο έγινε ο Έλληνας Άνθρωπος, το ίδιο θα συμβεί και στα προσεχή χρόνια. Θα ξαναρχίσει διεθνώς (στην Κίνα άρχισε πυρετωδώς) η σπουδή της αρχαίας μας γλώσσας, που, όπως έγραψε παλιά ο Wilhelm Schultze, είναι «η ανώτερη εκδήλωση του ανθρώπινου γλωσσοπλαστικού δαιμονίου» (H?chste Manifestation des sprachbildendem Menschengreistes).
-Τότε υπάρχει ελπίδα να υψωθεί και τούτος ο ασπόνδυλος, σαν μαλάκιο λαός, σε έθνος. Διότι, όπως σωστά λένε οι Γερμανοί, που μας φόρεσαν το καπίστρι της «Τρόικας», το έθνος είναι η γλώσσα (“Die Nation ist die Sprache”). Η κατάπτωσή μας άρχισε από την κατάπτωση της γλώσσας μας. Έτσι εγίναμε, όπως λέει ο Μακρυγιάννης, «παλιόψαθα των Εθνών». Αλλ’ αν θαύματα γίνονταν και στο παρελθόν, γιατί να μη γίνουν και στο μέλλον; Οι πραγματικά θρησκεύοντες προσδοκούν «ανάστασιν νεκρών». Εγώ, πιο ολιγαρκής, προσδοκώ την ανάσταση του φιλοτίμου μας. Κι αν είναι να πεθαίνουμε, να πεθαίνουμε για ένα φιλότιμο … Άμποτες!”.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ "ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ"!
από το ΑΡΔΗΝ
Οι ανιστόρητοι νεοφιλελεύθεροι σχεδιαστές της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα έκαναν το θαύμα τους: στο σχέδιο προγράμματος για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες έχει καταργηθεί το μάθημα της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας! Στα αντικείμενα που προβλέπεται να διδαχθούν (ως επιλεγόμενα και όχι υποχρεωτικά) περιλαμβάνονται η Αρχαία Ιστορία, η Ιστορία των… Ιδεών και φυσικά η Ευρωπαϊκή Ιστορία.

Η επιλογή αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη γενικότερη πολιτική επιβολής των ορέξεων της διεθνούς συμμορίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στη χώρα μας που στην κυβέρνηση του ΓΑΠ βρίσκει έναν αξιόπιστο και πρόθυμο συνεργάτη.

Το διεθνές κεφάλαιο έχει έναν και μόνο αντίπαλο: τα εθνικά κράτη και την αντίσταση των λαών. Αλλά για να μπορέσουν να αντισταθούν τα κράτη και οι λαοί και να υπερασπίσουν την ανεξαρτησία τους, πρέπει να διατηρήσουν την ιστορική τους μνήμη και συνείδηση. Γι’ αυτό, ειδικά η Ιστορία αποτελεί τα τελευταία χρόνια το κατεξοχήν πεδίο όπου δοκιμάζει το σύστημα τα αντανακλαστικά του λαϊκού κινήματος στο επίπεδο της συνείδησης και της συλλογικής του ταυτότητας. Στη μετωπική αντιπαράθεση γύρω από το βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού η εθελόδουλη ελίτ της χώρας και η διανόησή της υπέστησαν μία ταπεινωτική ήττα παρά τη συστηματική κατασυκοφάντηση, όσων εναντιώθηκαν στο τερατούργημα εκείνο, ως εθνικιστών και ακροδεξιών

Σήμερα επιχειρείται η εξαφάνιση του προβλήματος μέσω της εξαφάνισης του ίδιου του αντικειμένου της Ιστορίας από το Λύκειο. Έτσι, οι δεκαεξάρηδες και δεκαεφτάρηδες μαθητές θα στερηθούν το δικαίωμα να αποκτήσουν ιστορική συνείδηση μέσα από την κριτική προσέγγιση ενός παρελθόντος που στη χώρα μας εξακολουθεί να επηρεάζει τις σύγχρονες εξελίξεις και τις πολιτικές επιλογές. Τώρα δηλαδή που διαθέτουν την απαιτούμενη ωριμότητα προκειμένου να δουν κριτικά την Ιστορία και δεν θα περιορίζονται στην αποστήθιση γεγονότων - όπως είναι φυσικό με βάση την εξελικτική ψυχολογία να γίνεται στο Γυμνάσιο και το Λύκειο - δεν θα διδάσκονται Ιστορία!

Το ζήτημα της Ιστορίας δεν είναι το μοναδικό μειονέκτημα του σχεδίου προγράμματος για το «Νέο Λύκειο», είναι ωστόσο το πιο κραυγαλέο για τις προθέσεις των εμπνευστών του να μετατρέψουν το Λύκειο σ’ έναν παιδότοπο εμπορικό κέντρο με «καλάθια» όπου ψωνίζεις αποσπασματικές και ασύνδετες μεταξύ τους γνώσεις Το σχέδιο αυτό επομένως πρέπει να ανατραπεί συνολικά κι εμείς οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ξεπεράσουμε τις συντεχνιακές αντιλήψεις, που οδηγούν κάθε κλάδο να μετρά πόσες ώρες μάθημα θα έχει στο «Νέο Λύκειο» και ν’ αντιδρά αναλόγως θετικά ή αρνητικά, και να αντισταθούμε ενωμένοι. Ειδικά, όμως η αντίδραση στην κατάργηση της ιστορικής μνήμης πρέπει να είναι καθολική και μαζική γιατί είναι ένα ακόμη βήμα για τον πλήρη εξανδραποδισμό μας ως έθνους.
Τάσος Χατζηαναστασίου
Φιλόλογος στο ΕΠΑΛ Ναυπλίου

Αλλαγές σε δύο φάσεις στο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ σχεδιάζει η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Η πρώτη φάση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, με την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέτρων για την αποτελεσματικότερη άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, τα οποία δεν απαιτούν αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Στα μέτρα αυτά, τα οποία έχει επεξεργασθεί η Ομάδα Εργασίας υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, περιλαμβάνεται η στενότερη εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ANA/MPA

".... το πρόβλημα της Ελλάδας έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρείς δεκαετίες...."
γράφει ο Σπύρος Γκανής  

Την κρίσιμη αυτή περίοδο που το διεφθαρμένο και σαθρό πολιτικό μας σύστημα βομβαρδίζει την ελληνική κοινωνία με καταιγισμό με ανακρίβειες και ψεύδη για τα αίτια, τα μεγέθη, τις προοπτικές και ακόμα τους υπεύθυνους της κρίσης, επιφανείς ευρωπαίοι αξιωματούχοι με βροχή αποκαλύψεων διαψεύδουν και αποκαλύπτουν τις αναλήθειες και τις παραπλανητική πολιτική των …. «ηγετίσκων» μας οι οποίοι συνεχίζουν να επιδίδονται σε γκρίζα ..... βιντεομαχία με τα … κατορθώματα τους!

Μετά τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανία Πέτερ Στάινμπρουκ, αποκαλυπτικός ως προς τις διαβουλεύσεις που γίνονταν παρασκηνιακά τα τελευταία χρόνια για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της πρώτης μέρας της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «γνώριζε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα έφθανε (ως εδώ)» και ότι «υπήρξαν συζητήσεις επι τούτου με την «Κομισιόν, την Γερμανία, την Γαλλία και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ». Πρόσθεσε δε ότι οι συζητήσεις γίνονταν παρασκηνιακά και ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να πει δημόσια αυτά που ήξερε.

Αφησε μάλιστα αιχμές για την στάση των Γερμανών και των Γάλλων λέγοντας ότι οι δύο αυτές χώρες «κέρδιζαν μεγάλα ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα» λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι άφηναν την κατάσταση να χειροτερεύει γιατί είχαν όφελος.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι λόγω των συζητήσεων αυτών ήταν «φανερό» στο που θα κατέληγε το ελληνικό πρόβλημα και ότι η κρίση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν αντιμετωπιζόνταν «πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες και όχι τον τελευταίο χρόνο»

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την κατάσταση της Ελλάδας έγιναν το 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers.
 
Νωρίτερα μιλώντας σε συνέδριο του Ευρωπαικού Ινστιτούτου στην Ουάσινγκτον, ο κ Γιούνκερ προσπάθησε να αποσυνδέσει την κρίση της Ελλάδας από αυτή της Ιρλανδίας λέγοντας ότι «η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα» και ότι δεν θα χρειαστεί σχέδιο σωτηρίας όπως αυτό που εφαρμόζεται στην χώρα μας.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, είπε, τα προβλήματα της Ιρλανδίας πηγάζουν απευθείας από την χρηματοπιστωτική κρίση και την φούσκα στην αγορά ακινήτων.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το έλλειμμα της θα εκτοξευθεί φέτος στο 30-32% του ΑΕΠ όμως ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η «κατάσταση είναι υπό έλεγχο γιατί το Δουβλίνο εφάρμοσε θαρραλέες και σκληρές πολιτικές»

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μίλησε και για την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων λέγοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την σημερινή ισοτιμία με το δολάριο (1,40) χαρακτηρίζοντας την υψηλή.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις το ευρώ υποχώρησε στα 1,3855 δολάρια από 1,40 που ήταν χθες.

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε και για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτό τον καιρό σε επίπεδο ΕΕ για την οικονομική διακυβέρνηση και την αυστηροποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τάχθηκε υπέρ της αυτόματης επιβολής ποινών αλλά κατά της πρότασης για αφαίρεση ψήφου από τους παραβάτες των δημοσιονομικών κανόνων. Ερωτώμενος εάν τάσσεται υπέρ της πρότασης της Κομισιόν να επιβάλλει πρόστιμα στις χώρες το έλλειμμα των οποίων θα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, είπε :
Ο κ. Γιούνκερ άφησε αιχμές για τις πιέσεις του Βερολίνου να υπάρξουν πολύ αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες λέγοντας ότι δεν θα βοηθήσουν την οικονομία και δεν θα βρουν σύμφωνες αρκετές χώρες.
«Πρέπει να βρούμε μια διαδικασία για αυτούς που δεν πληρούν τα όρια. Πρέπει όμως να υπάρχει διάκριση μεταξύ των χωρών που κατεπανάληψη υπερβαίνουν το όριο του ελλείμματος και σε αυτές που έχουν χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Στην τελευταία περίπτωση δεν μπορείς να επιβάλεις κυρώσεις γιατί το χρέος δεν είναι πλήρως ελέγξιμο από τις κυβερνήσεις ενώ το ετήσιο έλλειμμα είναι».

Είναι η δεύτερη «επίθεση» που δέχεται η γερμανική στάση μέσα σε 24 ώρες. Χθες, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, επέκρινε την καγκελάριο Μέρκελ για την τακτική που ακολουθεί μέσα στην Ευρωπαική Ενωση.
πηγές ANA/MPA

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.