Νουριέλ Ρουμπίνι: «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της»

Η ΕΛΛΑΔΑ θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αναδιαρθρώσει το χρέος της, επαναλαμβάνει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, γνωστός και ως «κύριος καταστροφή» («Dr Doom»), σε συνέντευξή στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ο ΡΟΥΜΠΙΝΙ επισημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα λιτότητας, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα είναι στο 160% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια.

«Ποιος θα δανείσει νέο χρήμα στη χώρα αν γνωρίζει ότι θα έχει σίγουρα απώλειες αν η χώρα χρεοκοπήσει», αναρωτιέται.

«Η χρηματοδότηση μιας χρεοκοπημένης χώρας και η επιβολή σοβαρότατων περικοπών, δεν αποτελεί λύση. Ακόμα και αν γίνει αύξηση της φορολογίας και οι δαπάνες μειωθούν, η Ελλάδα δεν θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Αντιθέτως, οι εξαγωγές θα μειωθούν, η ανεργία θα αυξηθεί και το μερίδιο της αγοράς θα χαθεί» σημειώνει.

«Είναι απαραίτητο να έχουμε ένα Σχέδιο Β. Αυτό θα πρέπει να αποτελείται από έναν ορθολογιστικό τρόπο αναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Να βρεθεί δηλαδή ένας τρόπος συνεννόησης μεταξύ πιστωτή και δανειζόμενου. Και θα πρέπει να βρούμε τρόπους αναπροσαρμογής για την Πορτογαλία και την Ισπανία», προσθέτει.

«Οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όσο περνάει ο καιρός, όσοι παρακολουθούν από κοντά την αγορά έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Βρετανία και την Ιρλανδία. Ακόμα και χώρες όπως η Ιαπωνία και η Αμερική θα έχουν προβλήματα λόγω της υπερχρέωσης. Ίσως όχι εφέτος όμως κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτά που με ανησυχούν είναι τα τεράστια ελλείμματα και τα χρέη», τόνισε.

ΩΣ ΠΡΟΣ τη στάση που τηρεί η Γερμανία, εμφανίζεται επικριτικός.

«Για το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης, η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την ανάπτυξη στο εσωτερικό της και στην ΕΕ, πρέπει, λοιπόν, να αναβάλει τη στρατηγική της λιτότητας», προειδοποιεί.

Προβλέπει μάλιστα ότι το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας θα πάψει σύντομα να λειτουργεί αν το κέντρο βάρος του δεν στραφεί από τις εξαγωγές στην εγχώρια ζήτηση, ενώ απορρίπτει την ιδέα διχοτόμησης της Ευρωζώνης σε Βορρά και Νότο, καθώς, όπως λέει, «ποτέ δεν υπήρξε νομισματική ένωση μόνο με αδύναμα μέλη».
πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου