Ενεργειακή αρένα η Ανατολική Μεσόγειος

Η ΟΣΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ και φυσικού αερίου, που όλο και πιο έντονα αναδίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, προοιωνίζεται αμύθητα κέρδη για τις πολυεθνικές. Για τους λαούς, όμως, της περιοχής, όσο η κερδοφορία του κεφαλαίου είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις, τίποτα καλό δεν επιφυλάσσει, καθώς περιπλέκει ακόμα περισσότερο το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Οπως έχει αποδείξει η Ιστορία, σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, ο Περσικός, το Ιράκ, η Νιγηρία, ο Καύκασος κ.λπ., η ύπαρξη πετρελαίου ανοίγει το χορό για ένα μεγάλο φαγοπότι των ιμπεριαλιστών, στο τραπέζι των οποίων οι λαοί μετατρέπονται σε αναλώσιμο υλικό. Αμεσα συνδεδεμένο με τα παραπάνω, είναι και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ, μετά το 2000, ενέταξε στους στρατηγικούς του στόχους την εξασφάλιση της «ενεργειακής ασφάλειας», για τα καπιταλιστικά κράτη - μέλη του, επαναλαμβάνοντας την ίδια στόχευση και στο νέο στρατηγικό του δόγμα.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ το πλαίσιο, εντείνονται οι ανταγωνισμοί και οι ορέξεις των πολυεθνικών, ειδικά μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ισραήλ για τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και τη δρομολογημένη εκμετάλλευσή τους. Πάνω εδώ, έρχεται να «κουμπώσει» και η λεγόμενη «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας - Ισραήλ, που, εκτός από τις στρατιωτικές διευκολύνσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στην πολεμική μηχανή του Ισραήλ, ανοίγει και τις προοπτικές για την είσοδο των Ισραηλινών στις ευρωατλαντικές δομές (ΕΕ - ΝΑΤΟ) και στο ενεργειακό παιχνίδι της Μεσογείου. Οπως ανοίγει και τις προοπτικές για την είσοδο των Ισραηλινών στις αγορές ενέργειας της Ευρώπης, μέσω της κατασκευής αγωγού από τη θαλάσσια περιοχή Ισραήλ - Κύπρου.

ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ επικίνδυνο «παιχνίδι» φέρνει στην επιφάνεια με νέα ένταση τα παλιά ζητήματα, αλλά δημιουργεί και νέα. Προβλήματα, όπως Μεσανατολικό, Κυπριακό, Αιγαίο, δρόμοι του πετρελαίου κ.λπ., μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι με πιο ασφυκτικές τις πιέσεις των μεγάλων καπιταλιστικών κέντρων για διευθετήσεις που θα αφήσουν ελεύθερο το πεδίο για την ανεμπόδιστη παραγωγή πλούτου για λογαριασμό των πολυεθνικών. Ταυτόχρονα, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις χώρες που διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου γίνονται πιο έντονοι, αλλά και πιο επικίνδυνοι για τους λαούς. Τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία έχουν ήδη καταστρώσει τα σχέδιά τους. Το ΝΑΤΟ, από το 2004, διακήρυξε το σχέδιο περί «νέας Μέσης Ανατολής» και έκτοτε οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους το προωθούν διά πυρός και σιδήρου.

ΥΠΟ ΑΥΤΕΣ τις συνθήκες, τα ζητήματα που άπτονται των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο επικαιροποιούνται και συνδέονται άμεσα με τις νέες ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις. Οι πιέσεις που ασκούνται για διευθετήσεις έχουν αφετηρία την ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του και τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Δε θα λύσουν προβλήματα, αντίθετα θα τα οξύνουν, με δεδομένο ότι αποτελούν συγκυριακή τακτοποίηση, με κριτήριο τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Από αυτήν τη σκοπιά, εμπεριέχουν το σπέρμα για μελλοντικές εντάσεις στην περιοχή και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την επαγρύπνηση και εγρήγορση του εργατικού λαϊκού κινήματος.
από τη στήλη Επωνύμως του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου