Πρόωρες εκλογές για το νέο μνημόνιο!

ΣΤΑ ΟΡΙΑ της πολιτικής της αντοχής καλείται να φθάσει το προσεχές, κρίσιμο δίμηνο η κυβέρνηση, καθώς πιέζεται ασφυκτικά από την Γερμανία να παρουσιάσει στην τρόικα αναλυτικό σχέδιο πρόσθετων μέτρων σκληρής λιτότητας μέχρι και το 2014, με στόχο συνολικής εξοικονόμησης άνω των 12 δις. ευρώ....
Η έγκριση αυτού του «πακέτου», που ουσιαστικά αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, προβάλλεται από την Γερμανία ως αδιαπραγμάτευτος όρος, για να εγκριθεί τον Μάρτιο η επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ και η μείωση του κόστους δανεισμού.

ΣΥΜΦΩΝΑ με αξιόπιστες πληροφορίες του “Sofokleous10”, ο Πρωθυπουργός κρατά το εκλογικό «χαρτί» στο… μανίκι, ως ύστατη διέξοδο διαφυγής από τις εκρηκτικές αντιδράσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν το προσεχές δίμηνο, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα γερμανικά κελεύσματα για ακόμη αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ευνοϊκότερη ρύθμιση των χρεών της χώρας στους επίσημους πιστωτές, η οποία θα αφήνει έστω και ελάχιστα περιθώρια ομαλής εξυπηρέτησης του χρέους μετά το 2013.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ στελέχη εκφράζουν έντονες ανησυχίες, ότι η ασφυκτική πίεση να περάσει σε μια δόση η διαπραγμάτευση για τα μέτρα λιτότητας της επόμενης τριετίας, που με τις αρχικές προβλέψεις του μνημονίου προγραμματιζόταν να προωθηθεί τμηματικά, είναι πιθανό να προκαλέσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. Γίνεται μάλιστα λόγος ακόμη και για πιθανή «εξέγερση» της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ εξαιρετικά απειλητικές διαθέσεις δείχνει και η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, όσο προχωρούν βαθύτερα τα μέτρα μείωσης των δαπανών στο δημόσιο τομέα.

ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ αυτές αντανακλούν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε μεν στα θετικά σχόλια που απέσπασε από το Ecofin η ελληνική αντιπροσωπεία για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τόνισε όμως ότι στο εξής το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον καθορισμό των μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ της τριετίας 2012-2014, για τα οποία θα ζητηθεί πολιτική συναίνεση.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ κλίμα προετοιμασίας για τις επόμενες πολιτικές «μάχες» του μνημονίου, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι «η αναβολή λήψης οριστικής απόφασης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και η παραπομπή της στο πλαίσιο της συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους στην Ευρώπη εγείρει τεράστια ερωτηματικά και κυρίως το φόβο ότι η επιμήκυνση θα συνοδευτεί από σκληρότερα για τη χώρα μέτρα που δεν αντέχει ούτε η ελληνική οικονομία ούτε η ελληνική κοινωνία».

ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ του Eurogroup και του Ecofin, όπως ομολογούν πλέον σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ακόμη και τα στελέχη της κυβέρνησης, ανατράπηκε από την Γερμανία ο αισιόδοξος προγραμματισμός του οικονομικού επιτελείου για την επιμήκυνση του χρέους:
- Αρχικά, το σενάριο εργασίας που υπήρχε προέβλεπε, ότι οι αποφάσεις για την επιμήκυνση και, πιθανόν, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού θα λαμβάνονταν μέσα στον Ιανουάριο και θα αποτελούσαν ουσιαστικά την «ανταμοιβή» της κυβέρνησης για τις προσπάθειες οικονομικής εξυγίανσης που έχουν γίνει ως τώρα.

- Όμως, η γερμανική διπλωματία, με επιδέξιους χειρισμούς, ανέτρεψε αυτές τις προβλέψεις. Έτσι, αντί η επιμήκυνση να αποτελεί «ανταμοιβή» για όσα ήδη έγιναν μετατρέπεται από το Βερολίνο σε «επιβράβευση» για όσα ΘΑ πρέπει να κάνει επιπλέον η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο δίμηνο, παρουσιάζοντας από σήμερα μέτρα υψηλού πολιτικού κινδύνου, που με τον αρχικό προγραμματισμό επρόκειτο να προωθηθούν
ΕΤΣΙ, η κυβέρνηση καλείται μέσα σε λίγες εβδομάδες να παρουσιάσει στην τρόικα και στην εξαιρετικά εχθρική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με το οποίο θα περικοπεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων σε ετήσια βάση κατά 1 δις. ευρώ επιπλέον, παρότι ήδη έχουν γίνει μεγάλες περικοπές από το 2010. Η τρόικα θα πρέπει, επίσης, να εγκρίνει συγκεκριμένα σχέδια «τσεκουρώματος» λειτουργιών και οργανισμών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, χωρίς να υπάρχει πλέον η εύκολη λύση απορρόφησης του πλεονάζοντος προσωπικού με μετατάξεις.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ τα… θανάσιμα μέτρα, η γερμανική κυβέρνηση πιέζει να ληφθούν σαφείς αποφάσεις που θα εγκριθούν από την τρόικα μέσα στο επόμενο δίμηνο, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα «στραβώσει» η διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση. Αυτή η πίεση συνδέεται με τους φόβους του Βερολίνου, ότι η Αθήνα θα εμφανίσει έντονα συμπτώματα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης», με ορατό τον κίνδυνο να «σκαλώσει» η εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος, μετά την έγκριση της επιμήκυνσης, που είναι πιθανό να δώσει στην Ελλάδα «σήμα χαλάρωσης».

ΑΛΛΩΣΤΕ, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει το “S10”, στην τρόικα ανησυχούν για τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης, καθώς μάλιστα στην τελευταία διαπραγμάτευση αναθεώρησης του μνημονίου από τον Γ. Παπακωνσταντίνου καταγράφηκε μίνι εξέγερση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, με τους βουλευτές να ζητούν επιτακτικά όλες οι επόμενες αναθεωρήσεις να εγκριθούν από την Βουλή και όχι απλώς να τύχουν διαπραγμάτευσης από τον κ. Παπακωνσταντίνου, με απλή ενημέρωση των βουλευτών για τα αποτελέσματα.

ΚΑΘΩΣ όλα τα συστατικά μιας εκρηκτικής πολιτικά περιόδου τοποθετούνται με μεγάλη ταχύτητα για να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της γερμανικής συνταγής σκληρής λιτότητας, γίνονται όλο και πιο επίμονες οι πληροφορίες για σχεδιασμούς εκλογικού αιφνιδιασμού από το Μαξίμου. Άλλωστε, αυτός θα είναι και ο μόνος τρόπος για να ελεγχθούν οι αντιδράσεις και να συνεχισθεί η εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι το κυβερνών κόμμα θα συνεχίσει να κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και δεν θα υπάρξει μια απρόβλεπτη, με τα σημερινά δεδομένα, πολιτική ανατροπή. Σε αυτή την περίπτωση, θα επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, τονίζουν πολιτικοί αναλυτές, αλλά είναι αμφίβολο πόσο θα μπορέσει μια οικονομία σε οριακή κατάσταση να αντέξει τέτοιες πολιτικές περιπέτειες…
πηγή: sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου