Απειλούν με αποχώρηση οι κοινοπραξίες αυτοκινητοδρόμων!

Με καταγγελία των συμβάσεων, προειδοποιούν οι κοινοπραξίες των αυτοκινητοδρόμων, λόγω της μη πληρωμής διοδίων από μεγάλο αριθμό πολιτών. Έρχονται κατασχετήρια εναντίων οδηγών που σηκώνουν τις μπάρες. Κυβερνητικές προσπάθειες για συμβιβασμό.

Να σταματήσουν το κίνημα των διοδίων, επιχειρούν οι κατασκευάστριες εταιρείες των αυτοκινητοδόμων, απειλώντας να φύγουν και να καταγγείλουν τις συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι πολίτες, σηκώνουν τις μπάρες και περνούν, χωρίς να πληρώνουν τις τσουχτερές τιμές.

Μάλιστα ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε ότι η στάση των πολιτών, δημιουργεί πρόβλημα στην ολοκλήρωση των έργων, με τις κοινοπραξίες να ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

"Υπάρχει η απειλή να φύγουν. Επισήμως δεν μας έχουν θέσει το ζήτημα, αλλά το ακούμε δεξιά κι αριστερα", τόνισε ο κ Μαγκριώτης.
Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι τα διόδια είναι ακριβά, ωστόσο χαρακτήρισε λάθος την κίνηση πολιτών να μην πληρώνουν.
"Ζημιώνουν, όχι μόνο το κράτος που εισπράττει μόνο τον ΦΠΑ από το κάθε αντίτιμο διοδίου, αλλά και οι κατασκευάστριες κοινοπραξίες που υφίστανται ζημιά, θα στραφούν εναντίον του δημοσίου για διαφυγόντα κέρδη", πρόσθεσε.

Οι κατασκευάστριες εταιρίες, αφού πήραν το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες που τραβάνε με οδηγούς που σηκώνουν μπάρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους αυτοκινητοδρόμους ετοιμάζονται να στείλουν χιλιάδες κατασχετήρια, εναντίον οδηγών ή να βρουν άλλους τρόπους, σε συνεργασία με το Ελληνικό δημόσιο, να υπάρξουν συνέπειες.

Επίσης, εδώ και λίγο καιρό, οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότησή τους, επικαλούμενες τις καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, τη μείωση της ροής των αυτοκινήτων, λόγω της οικονομικής κρίσης και τη μη πληρωμή διοδίων, καθώς και την αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις.

"Εμείς θεωρούμε πως οι απαιτήσεις των τραπεζών είναι υπερβολικές. Το δημόσιο θα προσπαθήσει και θα τα καταφέρει να είναι σωστό στις συμβατικές του υποχρεώσεις", είπε αναφερόμενος στη στάση των τραπεζών ο κ. Μαγκριώτης.

Το υπουργείο Υποδομών έχει καλέσει κοινοπραξίες και τράπεζες σε διάλογο και είναι πιθανό να επιδιώξει, μέσω διαπραγματεύσεων την τροποποίηση των συμβάσεων παραχώρησης, μέσω των οποίων, οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το μόνο βέβαιο, είναι ότι η μετωπική πολιτών-εταιρειών θα συνεχιστεί, καθώς ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός πολιτών, πυκνώνει τις τάξεις του κινήματος "Δεν πληρώνω".
πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου