Άλλοθι ατιμωρησίας το σχέδιο νόμου για το μαύρο χρήμα ...

Πλήρης σύγχυση διακρίνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί Σύστασης Ανεξάρτητης Αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου περιουσιακής κατάστασης.

Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα άρθρων και διατάξεων, από νόμους που βρίσκονται σε ισχύ και δεν εφαρμόζονταν, αλλά και που έρχονται σε αντίθεση με άρθρα του συντάγματος και του ποινικού κώδικα.

Προβλέπει 11μελές συμβούλιο με πρόεδρο ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό εν ενεργεία. Τα καθήκοντα του προέδρου είναι διοικητικά, πράγμα που αντίκειται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, που απαγορεύει ρητά την ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς.

Βασικό κορμό του σχεδίου νόμου αποτελεί ο νόμος 3691/2008,, εμπνεύσεως Αλογοσκούφη, που υποβάθμισε την Ανεξάρτητη Αρχή σε Επιτροπή, ειδικά για να εκπαραθυρωθεί ο ασυμβίβαστος Ζορμπάς, που αποτελούσε εμπόδιο στο κουκούλωμα των σκανδάλων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τα μέλη της Αρχής «δεν φέρουν την ιδιότητα του προανακριτικού υπαλλήλου», αρμοδιότητα που τους απέδιδε ο νόμος 3424/2005.

Δημιουργεί δε σύγχυση αρμοδιοτήτων με το ΣΔΟΕ, το οποίο είναι το αποκλειστικό όργανο ελέγχου και εντοπισμού της φοροδιαφυγής, το αρμόδιο όργανο.

Η επιτροπή θα δέχεται τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων, πλην των πολιτικών προσώπων (πρωθυπουργού, υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών).

Πρόκειται για ένα νομικό γραφειοκρατικό κατασκεύασμα, που ενώ υποτίθεται ότι στοχεύει σε αποτελεσματική τιμωρία των παραβατών, αφήνει παράθυρα επιλεκτικής ατιμωρησίας
πηγή: kentri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου