ΟΟΣΑ, Γερμανία και Σόρος βλέπουν αναδιάρθρωση... | Κυριαρχεί η ελληνική κρίση στο DAVOS


Άνχελ Γκουρία γ.γ. ΟΟΣΑ

MΑΣ ΧΡΥΣΩΝΕΙ το ''χάπι' η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα καθώς στελέχη της επέλεξαν τυχαία (;) σήμερα να δηλώσουν ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν σημαίνει έξοδο από την Ευρωζώνη, όταν όλοι πλην του Όλι Ρεν βεβαιώνουν, υποθέτουν, ''σπρώχνουν'' ως λύση την αναδιάρθρωση.

Σε αναδιάρθρωση του χρέους της ίσως χρειαστεί να προχωρήσει η Ελλάδα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία.

''Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη'', δήλωσε ο κ. Γκουρία από το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ήδη στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο γίνεται απίστευτος ''τζόγος'' με το ελληνικό χρέος και ''τσουνάμι'' δηλώσεων.

Κατά της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας τάσσεται πλέον μόνο ο επίτροπος Όλι Ρεν.
'' Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εικασίες, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους της. Για το λόγο αυτό προτείναμε να δοθούν στην Αθήνα όπως και στο Δουβλίνο επτά χρόνια για να επιστρέψει τη βοήθεια'', λέει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο επίτροπος εκτιμά ότι μία αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους θα συνεπάγονταν μεγαλύτερες οικονομικές αναταραχές.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αναπότρεπτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται ανεπισήμως να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει το βάρος των χρεών της. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της CDU άφησε να διαφανεί η ετοιμότητά της να συναινέσει σε ένα πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η κ. Μέρκελ όμως φέρεται να τόνισε ότι θα πρέπει και η ίδια η Ελλάδα να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στη γερμανική Βουλή ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική Κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά υπήρξε αντίθεσή της σε αυτό.

Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, FDP, που μετέχει στην Κυβέρνηση της Γερμανίας, Βολφ Κλιντς δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στο Βερολίνο δεν είναι αντίθετο σε μία τέτοια κίνηση.

"Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση", είπε ο κ. Κλιντς, προσθέτοντας ότι "το πιο πιθανό βήμα είναι η αλλαγή στη διάρκεια αποπληρωμής και στο επιτόκιο των ομολόγων και ένα μικρό "κούρεμά" τους".Πιστεύω ότι θα δούμε μόνο μικρό "κούρεμα" για τους κατόχους ομολόγων - ίσως 20% - που δεν θα απαιτούσε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες".

Τζορτζ Σόρος
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, μιλώντας για την Ελλάδα τόνισε: «Στον κατάλληλο χρόνο, μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, θα χρειαστεί επίσης να αναδιαρθρώσει το χρέος της». Ο ίδιος επισήμανε ότι και η Πορτογαλία είναι πιθανό να χρειαστεί αναδιάρθρωση και, αναφερόμενος στις ενδεχόμενες συνέπειες από την αναδιάρθρωση τόνισε ότι μπορούν να απορροφηθούν. «Θα υπάρχουν ζημιές και, αν υπάρχουν ζημιές, θα πρέπει το Ταμείο έκτακτων καταστάσεων(το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να καλύψει το κενό στο μετοχικό κεφάλαιο των Τραπεζών».


Σύμφωνα με τον Σόρος, η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους ως το 2013.

Κατά την άποψή του, η κρίση χρέους είναι στο δρόμο της αντιμετώπισής της με τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά, η ανισορροπία μεταξύ των ισχυρότερων και των πιο αδύνατων οικονομιών της Ευρωζώνης, πολιτικά είναι «μη διατηρήσιμη» και παραμένει «άλυτο πρόβλημα»: «Υπάρχει η πολιτική δέσμευση να διατηρηθεί το ευρώ αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη δοκιμασία στις χώρες με χρέη, που είναι στην αργή ταχύτητα της Ευρώπης, ώστε μπορεί μετά από χρόνια να οδηγήσει στην πολιτική διάλυση της Ευρώπης».

Έβαλντι Νοβότνι

Όλως τυχαίως σήμερα βρήκε την ευκαιρία ο Έβαλντι Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,να δηλώσει πως όποια χώρα αναγκαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, προσπαθώντας ίσως να ηρεμήσει ή και να προιδεάσει τους επενδυτές για τις χώρες της ευρωπαικής περιφέρειας που μαστίζονται από κρίση χρέους.

'Ακόμη και στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης, η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Οποιαδήποτε εναλλακτική λύση θα ήταν χειρότερη'', είπε ο κ. Νοβότνι, ο οποίος βέβαια απέφυγε να μιλήσει ή να ''φωτογραφίσει'' τις χώρες που εννοεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου