Το λουκέτο στα ΜΜΕ, σπίρτο στη Βενζίνη ...

του Γιώργου Τράγκα στο tragasnet
Σιγά σιγά όπως και την εποχή της 7ετίας θα έχουμε λίγες και πειθήνιες εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα. Τότε περνούσε ο λογοκριτής πριν τυπώσουμε και πού και πού οι άνδρες της ΕΣΑ του Ιωαννίδη στα γραφεία. Τώρα, ο οικονομικός βρόγχος κάνει την ίδια δουλειά. Φιμώνει το ίδιο αποτελεσματικά.

Ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά με εθνική καταστροφή. Αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ούτε δίκες των πρωταιτίων, ούτε μετατροπές ποινών σε ισόβια, ούτε παραμονή των πρωταγωνιστών στην πρώτη πτέρυγα ειδικής κατηγορίας του Κορυδαλλού. Ένοχος ένοχον ου ποιεί, όπως λέει ο λαός κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Η πολιτική σκηνή με ελάχιστες εξαιρέσεις αλληλεπικαλύπτεται, θάβει τα λάθη της, τις παραλήψεις της και τα εγκλήματά της κάτω από γενικούς αφορισμούς και επιχειρήματα (όλοι μαζί τα φάγαμε) και ετοιμάζεται να καταρρεύσει με υπόκωφο γδούπο κι απροσδιόριστες εξελίξεις.

Οι νοήμονες της Ευρώπης, αλλά και του πολύπαθου τόπου μας, οι έχοντες και οι κατέχοντες κοινό νου αντιλαμβάνονται τί ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή του Βαλκανικού Νότου που τη μία μέρα είχε «ισχυρά πόδια» και την άλλη βρέθηκε «ακρωτηριασμένη» στην προκρούστεια κλίνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό το σύννεφο μέτρων και νόμων που καθημερινά φέρνει η κυβέρνηση είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των όσων θα ακολουθήσουν προκειμένου η χώρα να δίνει το παράδειγμα του υπάκουου πειραματόζωου σε όλη την Ευρώπη.

Οι επόμενες εβδομάδες - μήνες θα είναι κρίσιμες όχι μόνο για την αγορά, την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο την ελλήνων (που επιστρέφει στα πρώτα χρόνια της μετακατοχικής περιόδου με 2 εκατομμύρια ανέργους και ημιαπασχολήσιμους), αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία μας. Μια κοινοβουλευτική Δημοκρατία βουτηγμένη σε άπειρα σκάνδαλα και τυλιγμένη στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον τυποκτόνο νόμο και την αγιοποίηση όλων των πρωθυπουργών και υπουργών που ρήμαξαν τη χώρα.

Ο Τύπος θα συρρικνωθεί στα μεγάλα μερίδια της γνωστής βαρονίας με χιλιάδες πλέον ανέργους δημοσιογράφους και τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους μετά το κλείσιμο των εφημερίδων ΒΗΜΑ, Απογευματινή, VETO, τα δεκάδες περιοδικά που αναστέλλουν τις εκδόσεις τους και τις μαζικές απολύσεις στα πολυδανεισμένα κανάλια από τις τράπεζες (βλέπε Άλτερ). Αυτό σημαίνει ότι η συναλλαγή, η διαπλοκή του υπάρχοντος σάπιου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου με το εναπομείναν κομμάτι των ΜΜΕ θα γίνει ασφυκτικότερη και οι πιέσεις (λόγω κάθετης πτώσης της διαφήμισης και του τσίρου πωλήσεών τους) θα πολλαπλασιαστούν προς την κατεύθυνση στήριξης του Μνημονίου και της δικτατορίας των αγορών.

Αυτό θα σφραγίσει εντελώς τη βαλβίδα ασφαλείας στη χύτρα που βράζει. Δεν θα υπάρξει αποσυμπίεση των ατμών - δηλαδή των λαϊκών αντιδράσεων που γενικεύονται και μαζικοποιούνται αυτή την εποχή σε όλο το μήκος και το πλάτος της ελληνικής κοινωνίας.
Το αποτέλεσμα θα γίνει ορατό μέσα στο 2011. Η χύτρα θα σκάσει και κανείς δεν ξέρει ποιό θα είναι το ντόμινο των εκρηκτικών εξελίξεων. Είναι κουτό να πιστεύει κανείς ότι το έλλειμμα δημοκρατίας που ήδη εμφανίζεται και θα μεγαλώσει σε συνδυασμό με την επιβαλλόμενη φτώχεια και δυσπραγία προς όλους τους κλάδους και τις τάξεις, θα γίνει ανεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού με όπλο το φόβο και επιχείρημα την επίδειξη πατριωτισμού. Πολύ περισσότερο όταν η αίσθηση του κόσμου είναι ότι η πολιτική σκηνή κατά πλειοψηφία αποτελείται από δοσίλογους, καιροσκόπους, συναλλασσόμενους με τοκογλύφους και έτοιμους σε κάθε περίπτωση να κερδοσκοπίσουν πάλι στο κουφάρι της πολύπαθης περιοχής του βαλκανικού νότου.

Η συρρίκνωση και κατάρρευση του Τύπου δίνει την ευκαιρία σε ορισμένους να χαίρονται επειδή θα σβήσουν κάποιες ενοχλητικές φωνές ή λόγω αποσταθεροποίησης θα εξοντωθούν κάποιοι εκδότες ή μεγαλοδημοσιογράφοι. Είναι κοντόφθαλμοι όλοι αυτοί που ελπίζουν στη συγκέντρωση των μεριδίων της αγοράς που τους εξασφαλίζει, όπως πιστεύουν τη δική τους επιβίωση μέσα στον ωκεανό της κρίσης. Οι Βαρόνοι συμπληρώνουν το βιολογικό και επιχειρηματικό κύκλο τους και υπάρχουν επίμονες πληροφορίες στην αγορά ότι ενδιαφέρονται να πουλήσουν ή ήδη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλους οίκους του εξωτερικού. Οι σύμβουλοι του Μέρντοχ και του FOX Channel ήδη βρίσκονται σε μεγάλο κανάλι των Αθηνών. Η παθογένεια κάνει και τους κροίσους άλλου μεγάλου καναλιού να συζητούν την πώλησή του. Το Alter διανύει τις 100 μέρες του Κόνδορα. Οι μεγάλες κυριακάτικες εφημερίδες εμφανίζουν κάθετη πτώση πωλήσεων και αναγνωσιμότητας συγκριτικά με τους περσινούς αριθμούς πωλήσεων. Το τοπίο αλλάζει κάποιοι καιροφυλακτούν να αγοράσουν αντί πινακίου φακής ή σπρώχνουν τους άλλους στο λουκέτο, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε το έλλειμμα δημοκρατίας που έρχεται θα σκοτώσει και τους ίδιους.

Όταν θα εκραγεί η χύτρα - όταν σκάσει το καζάνι της κοινωνίας δεν θα βγει κανείς αλώβητος. Όσοι έπαιξαν ρόλο ή ενίσχυσαν ή υποστήριξαν την υποδούλωση της χώρας και κυρίως όσα την έφεραν έως εδώ είναι χαραγμένοι στη μνήμη όλων των Ελλήνων.
Όπως συμβαίνει πάντα η σύγχυση, η θολούρα, το νεφέλωμα που δημιουργεί η επιχείρηση αποπροσανατολισμού θα καταλαγιάσει, θα ξεκαθαρίσει και η πραγματική πρωταίτιοι θα είναι απολύτως εμφανείς. Αυτό που συμβαίνει τώρα σε κάθε δημόσια εμφάνιση πολιτικού θα γενικευτεί. Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται με την καταδίκη της αυτοδικίας και των «θερμόαιμων εκρήξεων» μπορεί να αναχαιτίσει τον τυφώνα της οργής που θα σαρώσει τα πάντα. Όποιος δεν το βλέπει ή δεν το διαισθάνεται σίγουρα δεν γνωρίζει ούτε τους Έλληνες, ούτε την ιστορία του τόπου.
Το έλλειμμα δημοκρατίας θα είναι το σπίρτο που πέφτει αναμμένο στη βενζίνη που έχει πλημμυρίσει τους δρόμους ...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου