Αλέξης Τσίπρας: Προσωπική διπλωματία Γ. Παπανδρέου και ατλαντισμός | Στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα

ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ και εμμονή στον ατλαντισμό κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν οριοθετεί τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, ενώ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την αιφνίδια "ανεύρεση" πετρελαίου στο Αιγαίο, καθώς πίσω από τη συνεκμετάλλευση της "πετρελαιοθάλασσας του Αιγαίου" υποβαθμίζεται η επίλυση των προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε τη μυστική διπλωματία, όπως λέει η Ν.Δ., αλλά "κάτι χειρότερο", την "προσωπική διπλωματία", τη "διπλωματία των προσωπικών επαφών, των ταξιδιών και των κατʼ ιδίαν κλειστών συνομιλιών. Πρόκειται για προσωπική πολιτική με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται μία τέτοια πολιτική". Ξεκαθαρίζοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ "η πολιτική της συνεννόησης και των συμβιβασμών είναι σημαντικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής", ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι για να είναι "ένας συμβιβασμός πετυχημένος, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα φόβου ή αδυναμίας, αλλά αποτέλεσμα επιλογής, μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής".

"Το πρόβλημα δεν είναι αν συζητάτε με την Τουρκία ή αν συζητάτε μυστικά. Το πρόβλημα είναι αν έχετε στόχο, ποιος είναι και ποια πολιτική διαδικασία τον νομιμοποιεί" τόνισε και πρόσθεσε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει διακηρύξει τους στόχους του. Ζήτησε ακόμη την αξιοποίηση του διπλωματικού σώματος, το οποίο "πρέπει να βγει από την καραντίνα".

Τι δεν κάνει η Ελλάδα για τις ΑΟΖ

Για τις ΑΟΖ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα για την ΑΟΖ του Καστελόριζου (που έγινε "καρτποστάλ της εισβολής του ΔΝΤ"), αλλά άφησε μία τρίτη χώρα να την αναγνωρίσει πρώτη! Πέντε ζητήματα έθεσε ο Αλ. Τσίπρας:
- Γιατί η Τουρκία επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και οριοθετεί ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και η Ελλάδα δεν το κάνει στο Ιόνιο;

- Γιατί η Αλβανία ακυρώνει την συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ που υπέγραψε με την Ελλάδα; Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αντέδρασε, δεν έφερε τη συμφωνία στη Βουλή, συνέχισε να ανεβαίνει στα προεκλογικά μπαλκόνια με τον πρόεδρο των σοσιαλιστών Έντι Ράμα (ο οποίος στήριξε την προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας) και σήμερα η Αλβανία συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία της στην Ε.Ε., αν και αποσύρθηκε από τη συμφωνία για την ΑΟΖ...

- Γιατί δεν προχωράμε στον καθορισμό ΑΟΖ με τη Λιβύη, που να συμπεριλαμβάνει τα δικαιώματα της Γαύδου; "Τι κάνετε όταν πηγαίνετε στην Τρίπολη και συναντιέστε με τον Μουαμάρ Καντάφι;" αναρωτήθηκε.

- Γιατί δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Κύπρου; "Έχετε βγάλει κάποια συμπεράσματα, έχει διδαχτεί κάτι η ελληνική εξωτερική πολιτική από τη μεθοδική προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης σε αυτά τα ζητήματα; Αν ναι, τότε πηγαίνετε μέχρι τη Λευκωσία, να συνεννοηθείτε με τη κυπριακή κυβέρνηση".

- Γιατί δεν προχωρά σε ισόρροπη μείωση εξοπλισμών.
Προσέγγιση με την Τουρκία εις όφελος των πετρελαϊκών εταιρειών

Για τα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων στο Αιγαίο ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του ότι "πίσω από το κλίμα για την πετρελαιοθάλασσα του Αιγαίου κρύβεται η σκοπιμότητα να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ότι η επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι δευτερεύον ζήτημα μπροστά στην προοπτική σωτηρίας της χώρας από τα πετροδολάρια που θα μοιραστούμε με τους γείτονες. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη προσέγγιση". "Η συνεκμετάλλευση μπορεί να αποτελέσει επιλογή μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιλυθεί οι διαφορές στη βάση του διεθνούς δικαίου και θα έχουν καθοριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα" τόνισε.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι "είναι εξαιρετικά ανησυχητική αυτή η ξαφνική ανακάλυψη από την κυβέρνηση και διάφορους ειδικούς επιστήμονες, που επί 15 χρόνια δεν έγραφαν λέξη, αλλά τώρα ανακάλυψαν πόσο πλούσια μπορεί να γίνει η χώρα από τους υδρογονάνθρακες".

Διά της επιφοιτήσεως του πνεύματος της ελληνοτουρκικής συνεκμετάλλευσης η κυβέρνηση πείσθηκε ότι έχουμε κοιτάσματα, πρόσθεσε. Υπενθύμισε δε ότι επί 15 χρόνια υπήρξε "συνειδητή απαξίωση της έρευνας υδρογονανθράκων", συνεχίζεται η "ληστρική εκμετάλλευση" του Πρίνου, διαλύθηκε η ΔΕΠ-ΕΚΥ και ξεπουλήθηκε ο εξοπλισμός της και παραμένουμε η λιγότερο εξερευνημένη χώρα της Μεσογείου.

"Ποιο θα είναι το μοντέλο που θα επιλέξετε για την εξόρυξη όλου αυτού του πλούτου; Το μοντέλο Denison, που καταλήστευσε τον Πρίνο; Αυτό το μοντέλο μια χαρά συμφέρει επιχειρηματίες και πολυεθνικές, αλλά δεν συμφέρει καθόλου τον λαό μας" ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό διαφώνησε και με την επιλογή να έχει η Ελλάδα άριστες σχέσεις μόνο με το Ισραήλ, απαξιώνοντας μια σχέση δεκαετιών με τον αραβικό κόσμο, στο όνομα ενός "γιγαντιαίου κοιτάσματος για το οποίο δεν έχουμε δει κανένα επίσημο στοιχείο", στο όνομα του fast track και "ενός 'νέου ενεργειακού πολέμου' που τελικά θα έχει νικητές τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Εκχώρηση κυριαρχίας με συναίνεση Ν.Δ., ΛΑΟΣ

"Οι επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ν.Δ., τόσο στα θέματα της οικονομίας όσο όμως και της εξωτερικής πολιτικής, μας οδήγησαν σε απώλεια της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι "υλοποιώντας το ανιστόρητο και πλήρως αναποτελεσματικό στις μέρες μας δόγμα του 'ανήκομεν εις την δύσιν', έχετε συνομολογήσει να εκχωρήσετε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο ΝΑΤΟ".

Χρειάζεται μία ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό, διεκδικητική εντός της Ε.Ε., ικανή να οικοδομεί περιφερειακές συνεργασίες, μακριά από εμπλοκή σε πολέμους και σε πολεμικά σενάρια, ιδιαίτερα στην ταραγμένη περιοχή μας, είπε ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας μία "'εθνική στρατηγική' που δεν θα αποδέχεται μονόδρομους ούτε θα υιοθετεί την αντίληψη να κλειστούμε στο καβούκι μας μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες".

Επέκρινε ιδιαίτερα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι "δίνει μαθήματα ευρωπαϊσμού και διεθνισμού στην αριστερά", ενώ ευθύνεται για την αποδοχή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, με το οποίο συμφωνούν Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, για την υποστήριξη στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και για την διατήρηση ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

ΠΛΑΓΙΟΣ

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για να είναι "ένας συμβιβασμός πετυχημένος, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα φόβου ή αδυναμίας, αλλά αποτέλεσμα επιλογής, μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής"
πηγή: η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου