Ο κ. Παπανδρέου, το Ερζερούμ και η εθνική τραγωδία που ήδη συντελείται

Υπάρχουν και κάποιοι που τολμούν να μιλήσουν και δε μασάνε τα λόγια τους ακόμη κι όταν είναι σύμβουλοι του πρωθυπουργού. Έτσι και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το οποίο λειτουργεί ατύπως συμβουλευτικά στον εκάστοτε πρωθυπουργό. Σε ψήφισμά του το Ιδρυμα εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ειδικά στο κομμάτι εκείνο που αφορά σενάρια συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο.
 
“Κε. Παπανδρέου μην πάτε στο Ερζερούμ να μιλήσετε στην τουρκική εκδήλωση” λέει ουσιαστικά το ΙΜΔΑ καθώς πιστεύει ότι η Άγκυρα έχει συγκεκριμένο σχέδιο και βλέψεις για το Αιγαίο. Με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κάνει λόγο για εθνική καταστροφή και για μυστικά παζάρια που θα οδηγήσουν σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς τη χώρα.

Μάλιστα, απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση αντί να συμμαχήσει με τους Τούρκους για το Αιγαίο να το κάνει με την Κύπρο και να δημιουργηθεί αποκλειστική ζώνη συνεκμετάλλευσης των πετρελαίων των δύο χωρών. Επισημαίνει τέλος ότι είναι εθνική τραγωδία οι συνεχείς υποχωρήσεις στους Τούρκους οι οποίοι ήδη έχουν κλείσει συμφωνίες με Αμερικανούς κι άλλες εταιρείες για τον φυσικό πλούτο του Αιγαίου.

Να δούμε αν θα απαντήσουν από την κυβέρνηση, πράγμα μάλλον δύσκολο. Μάλλον θα προτιμήσουν… Μούγκαφον γιατί το θέμα καίει.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η επίσκεψη ύστερα από 58 χρόνια ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου της Τουρκίας στο Φανάρι και η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλό νέο και θετικό βήμα για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Πήγε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, τα είπαν για Χάλκη και βακούφια, αντάλλαξαν εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις και έμειναν όλοι ευχαριστημένοι. Μάλιστα, ήταν τέτοια η σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να καρπωθεί το καλό κλίμα που αμέσως ο υπουργός Εξωτερικών (λέμε τώρα), Δ. Δρούτσας, έστειλε τηλεγράφημα στον Βαρθολομαίο με το οποίο εξέφραζε την ευχαρίστησή του και την αισιοδοξία του για τα θετικά βήματα που κάνει η Τουρκία. Κι έτσι, είμαστε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα…

Τι συμβαίνει, όμως, πραγματικά και η Αγκυρα έβγαλε τη μάσκα του λύκου και μετατράπηκε σε άκακο αρνάκι. Διότι τη Δευτέρα είχαμε και δεύτερο κρούσμα «ευρωπαϊκού αέρα» της Τουρκίας με την ομιλία του Νταβούτογλου στο συνέδριο που θα πάει την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου. Ο Νταβούτογλου μίλησε για το Κυπριακό, για επίλυση του θέματος κι έστειλε μηνύματα προς Γαλλία και Γερμανία να μη βάζουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Όλα αυτά τα υπέροχα και όλα τα ροζ συννεφάκια από Ανατολάς έχουν άμεση σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ο διάλογος ξεκινά σύντομα και θέλει η Άγκυρα να δείξει πόσο δημοκρατική είναι και πώς σέβεται τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα.
Σχετίζεται επίσης με τις πληροφορίες που έρχονται περί συνεργασίας για τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή πάντως, με το καρότο δεν παραλείπει να μας θυμίσει και λίγο από τον χαρακτήρα της χρησιμοποιώντας και το μαστίγιο των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αυτή ήταν άλλωστε η πολιτική της γειτονικής χώρας πάντα αλλά εμείς κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Οι Τούρκοι δε θυμήθηκαν ξαφνικά τους καλούς τρόπους, ούτε ο… Ζαμπούνης τους έμαθε το savoir vivre των διπλωματικών σχέσεων. Εχουν συμφέροντα που θέλουν να προωθήσουν γι’ αυτό και κάνουν επιθέσεις φιλίας προς την Αθήνα. Το θέμα είναι πόσο η Αθήνα μπορεί να καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται, πόσο μπορεί να αντιδρά όταν πρέπει και αν είναι σε θέση να αντιδράσει στα σχέδια που εξυφαίνονται για το Αιγαίο. Καλό το Φανάρι αλλά μη χάσουμε και το φως μας…
πηγή: Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου