Ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Δεκέμβριο

ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ κατέγραψε το Δεκέμβριο η Ελλάδα, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 4,8% σε ετήσια βάση, έναντι 5,2% τον Οκτώβριο και 5,7% το Σεπτέμβριο.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ  ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση έφτασε το Δεκέμβριο το 2,2%, ξεπερνώντας το όριο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη από τον Οκτώβριο του 2008 όταν ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 3,2%.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,9% σε ετήσια βάση, στο 1,8% το Σεπτέμβριο στο 1,6% τον Αύγουστο και στο 1,7% τον Ιούλιο.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ τον τελευταίο χρόνο, παρατηρείται αύξηση του πληθωρισμού, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ να δηλώσει, κατά την Πέμπτη ότι σε περίπτωση που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίσει την ανοδική πορεία, η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει αύξηση του βασικού της επιτοκίου από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% που βρίσκεται σήμερα.

ΣΤΗΝ ΕΕ ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 2,6% το Δεκέμβριο, έναντι 2,3% το Νοέμβριο και τον Οκτώβριο. Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού το Δεκέμβριο του 2010 καταγράφηκαν στην Σλοβακία (1,3%), στην Ολλανδία (1,8%) και στη Γερμανία και την Κύπρο (1,9%). Τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Ρουμανία (7,9%), στην Εσθονία (5,4%) και στην Ελλάδα (5,2%).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου