DAVOS: «Καµπανάκι» για Ευρώπη και ΗΠΑ από Ρουµπίνι...

Η ΣΥΝΕΧΗΣ αύξηση της σηµασίας της Κίνας, της χώρας µε τη δεύτερη µεγαλύτερη οικονοµία στον κόσµο (µετά τις ΗΠΑ), αλλά και η δηµιουργία θέσεων εργασίας, τώρα που η παγκόσµια ανάκαµψη αρχίζει να εµπεδώνεται, συζητήθηκαν χθες από επιχειρηµατίες, πολιτικούς και κοινωνικούς ακτιβιστές κατά την πρώτη ηµέρα του 41ου Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Υπάρχει µια παγκόσµια οικονοµική ανάπτυξη», δήλωσε ο οικονοµολόγος Νουριέλ Ρουµπίνι, ο οποίος είχε προβλέψει την οικονοµική κρίση του 2008, όµως πριν από λίγους µήνες εξακολουθούσε να προειδοποιεί πως η ύφεση µπορεί να είναι «διψήφια». Χθες επισήµανε ότι «οι ισολογισµοί είναι ισχυροί, η εµπιστοσύνη αυξάνεται», τα σπρεντ µειώνονται και η ρευστότητα έχει αυξηθεί. Προειδοποίησε όµως ότι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη η ανάπτυξη παραµένει χαµηλή και η ανεργία υψηλή. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιµετωπίζουν µια κρίση στην αγορά ακινήτων και δεν εµπνέουν πολλή εµπιστοσύνη στην ικανότητά τους να αντιµετωπίσουν το έλλειµµα και το χρέος τους, εξήγησε, ενώ στην Ευρώπη οι αγορές έχουν επιβάλει µέτρα λιτότητας που θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ είναι πως οι πιο ελπιδοφόρες αγορές εργασίας βρίσκονται στην Ανατολή. «Αυτό που λείπει στη ∆ύση είναι η αίσθηση του επείγοντος», όσον αφορά την ανεργία, «ιδιαίτερα µεταξύ των νέων ανθρώπων που τα προσόντα τους δεν είναι πάντα αυτά που χρειάζεται η ταχέως αναπτυσσόµενη αγορά εργασίας», είπε σ’ένα πάνελ για το µέλλον της απασχόλησης η Αριάνα Χάφινγκτον, συνιδρύτρια και διευθύντρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου The Huffington Post.

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ερωτηθείς στο περιθώριο του Φόρουµ αν το ευρώ και η ευρωζώνη στη σηµερινή µορφή της µπορεί να επιβιώσουν, είπε ότι ενώ το ευρώ «θα µπορούσε εν δυνάµει να διαλυθεί», ο ίδιος είναι πεπεισµένος ότι αυτό δεν θα συµβεί.

Το ευρώ αλλάζει τη σηµερινή µορφή του καθώς δέχεται υποστήριξη από το µόνιµο Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, πρόσθεσε. Επισήµανε ωστόσο πως, αντί να φέρει οικονοµική σύγκλιση, το κοινό νόµισµα «ουσιαστικά δηµιούργησε απόκλιση». «Το ευρώ βρίσκεται εδώ για να παραµείνει», τόνισε ο Σόρος, «όµως µπορεί να βάλει σε κίνηση µια Ευρώπη δύο ταχυτήτων» και «αυτό θα είναι πολιτικά πολύ διασπαστικό».

την ΚΈΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ της χθεσινής ηµέρας έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντµίτρι Μεντβέντεφ. ∆ήλωσε πως η αιµατηρή επίθεση της ∆ευτέρας σε αεροδρόµιο της Μόσχας είχε στόχο «να γονατίσει» τη χώρα του, όµως «το µόνο που κατάφερε είναι να αυξήσει την αποφασιστικότητά µας να βρούµε µια αποτελεσµατική διεθνή προστασία κατά της τροµοκρατίας». Οι τροµοκράτες, είπε, ήθελαν να µαταιώσουν τα σχέδιά του να έρθει στο Νταβός για να ζητήσει διεθνείς επενδύσεις. «Εκαναν κακό υπολογισµό», πρόσθεσε και συνέχισε παραθέτοντας λόγους για τους οποίους η Ρωσία εξακολουθεί να είναι καλό µέρος για δουλειές.
πηγή: τα ΝΕΑonline

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου