EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα, 13.1.2011
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπέρ της Ιταλίας προς απόκρουση της γερμανικής προσφυγής με την οποία επιδιώκει την αναγνώριση του δικαιώματος της ετεροδικίας και συνεπώς την ακύρωση της κατάσχεσης ακινήτων του γερμανικού κράτους, κειμένων στην Φλωρεντία της Ιταλίας, για την μερική ικανοποίηση των θυμάτων του Διστόμου.


Είναι βέβαια λυπηρό το γεγονός ότι τον κύριο λόγο για την μερική έστω αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου, έχει μια ξένη χώρα, η Ιταλία και όχι η Ελλάδα, η οποία παρεμβαίνει απλώς στην επικείμενη δίκη.
Για να δοθεί όμως η δέουσα σημασία στην παρέμβαση αυτή, πρέπει να την υποστηρίξουν με την παρουσία τους οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Επιπλέον η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιοριστεί στην ενέργεια αυτή υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, αλλά επιτέλους να επιδιώξει την είσπραξη των υπολοίπων οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, δηλαδή:
α) Τις αποζημιώσεις που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης (Παρίσι 1946)
β) Την επιστροφή του κατοχικού δανείου. Σημειωτέον ότι τα δύο αυτά ποσά συμποσούνται σε εκατόν εξήντα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ (164.000.000.000), χωρίς τους τόκους.
γ) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, που αφαίρεσαν από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς.
Αλλιώς η παρέμβαση στο δικαστήριο της Χάγης θα γίνει μόνον για λόγους εντυπώσεων.

Ο Πρόεδρος                                                   Ο «Γενικός Γραμματέας
Μανώλης Γλέζος                                            Ευάγγελος Μαχαίρας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου