Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας ανακοίνωσε η Fitch...

ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία “junk” προχώρησε o οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, εκφράζοντας τις έντονες αμφιβολίες του για την δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση χρέους που προκαλεί αναταράξεις στην ευρωζώνη.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα στο ΒΒ+ από το ΒΒΒ- διατηρώντας τη χώρα σε αρνητική προοπτική.


ΜΕΤΑ και τη νέα αυτή υποβάθμιση, τα ομόλογα της χώρας έχουν υπαχθεί στην κατηγορία "junk" και από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η υποβάθμιση ανακοινώθηκε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δίνουν αγώνα για να συμφωνήσουν σε τρόπους για να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης σε άλλες περιφερειακές χώρες που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υποβάθμισης, η Fitch σημειώνει ότι παρά τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ, που ξεπέρασαν από κάθε άποψη τις προσδοκίες, το υψηλό δημόσιο χρέος καθιστά ευάλωτη στους κλυδωνισμούς την δημοσιονομική φερεγγυότητα της χώρας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει ενστάσεις για την απόφαση της Fitch, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να καθιερωθεί ένα νέο πλαίσιο για τους οίκους αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Επίσης, στην ανακοίνωση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναγνώριση, εκ μέρους της Fitch «ότι η δημοσιονομική επίδοση της χώρας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σημειώνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας το 2010 - 6 μονάδες του ΑΕΠ παρά την ύφεση - όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση

Η Fitch ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, εφόσον δεν επιστρέψει στην ανάπτυξη μέχρι το τρίτο τετράμηνο του 2011, ή αποτύχει σε μία εκ των τετραμηνιαίων αξιολογήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ των αναλυτών του οίκου για την Ελλάδα, Κρις Πράις, εξέφρασε την ελπίδα να μην αλλάξει η πιστοληπτική αξιολόγηση πριν τα μέσα του έτους, ωστόσο άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο εφόσον τα πράγματα δεν πάνε καλά. «Εάν δεν υπάρχει επιστροφή στην ανάπτυξη μέχρι το τρίτο τετράμηνο, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε εκ νέου την αξιολόγηση».
πηγή: newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου