Σενάρια τρόμου για χρεοκοπία της Ελλάδας και κατάρρευση του ευρώ | Εξέγερση αλά Αργεντινή προβλέπει η Pimco

της Σοφίας Βούλτεψη

Πορεία στα τυφλά, έλλειψη ταμειακού προγράμματος και σπασμωδικά εισπρακτικού τύπου μέτρα, συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό και της νέας χρονιάς.

Την ώρα που στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ακούμε την γνωστή επωδό «θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις» (με τελευταία έκδοσή της την πρωθυπουργική δήλωση «εμείς τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε, αλλά πρέπει και η Ευρώπη να λύσει τα δικά της»), πληθαίνουν οι οικονομολόγοι και οι ειδικοί στην αγορά ομολόγων που περιγράφουν την σκληρή πραγματικότητα.

Πριν από μία εβδομάδα, ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ δήλωσε ότι τα αυστηρά μέτρα θα μειώσουν τα χρέη, αλλά το χρέος σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης θα διογκωθεί, με αποτέλεσμα σε ένα-δυο χρόνια να διερωτηθούν οι Έλληνες αν άξιζε τον κόπο η θυσία.

Την σκυτάλη έχει πλέον πάρει κάποιος από τον οποίο εξαρτώμεθα απευθείας και απόλυτα. Ο λόγος για τον Άντριου Μπόσομγουορθ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Pimco, της εταιρίας που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων στον κόσμο.

Με συνέντευξή του στην «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», ο Μπόσομγουορθ δηλώνει πως για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη (την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διερρήγνυε τα ιμάτιά του περί του αντιθέτου με συνέντευξή του στο Ρόιτερ’ς). Παράλληλα, θεωρεί βέβαιη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και υπενθυμίζει ότι η Pimco, δεν επενδύει πλέον σε ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, ενώ έχει περιορίσει τις επενδύσεις της σε Ισπανία και Ιταλία.

Η Pimco φροντίζει πάντα να παίρνει εγκαίρως τις πληροφορίες που χρειάζεται και στην Ελλάδα έστειλε εκπροσώπους της σχεδόν την ίδια ώρα που έφθαναν και οι εκπρόσωποι της τρόικας για πρώτη φορά.

Στη διάρκεια της διαμονής τους, είδαν εκπροσώπους της οικονομικής και πολιτικής ζωής, αλλά και εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ηγεσιών, ενώ από την αρχή εξέφρασαν την αμφιβολία τους τόσο για την απόδοση των μέτρων, όσο και για τα όρια αντοχής του λαού. Εκφράζοντας παράλληλα φόβους για εξέγερση κατά του προγράμματος λιτότητας.

Έχοντας σχηματίσει ιδία γνώμη (και για τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής κρατικής μηχανής) και αφού παρακολούθησαν επί μήνες την πορεία του προγράμματος και τις εξελίξεις στην ΕΕ, η Pimco σπάει, δια του Νεοζηλανδού κ. Μπόσομγουορθ, για πρώτη φορά τη σιωπή της. Αμφισβητώντας τόσο το ελληνικό πρόγραμμα, όσο και την δημιουργία μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης από το 2013, που, κατά την γνώμη του, δεν επιλύει το πρόβλημα, απλώς αγοράζει χρόνο.

Θα ήταν θαύμα, υποστηρίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας, η έξοδος των τριών κρατών από την κρίση και η επιστροφή τους στην ανάπτυξη, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο προηγούμενο.

Κατά συνέπεια, προτείνει αναδιάρθρωση του χρέους των τριών κρατών και έξοδό τους από το κοινό νόμισμα, καθώς οι σκληρές περικοπές στοχεύουν μεν στην σταθεροποίηση του ευρώ, αλλά δεν θα γίνει αποδεκτό από τους πολίτες. Προβλέπει μάλιστα εξέγερση αλά Αργεντινή. Ως μοναδική λύση βλέπει την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ

Στο ακριβώς αντίθετο άκρο βρίσκονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ’ς» ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς κάτι τέτοιο «δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, τους Έλληνες πολίτες ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, προωθώντας παράλληλα σκληρές μεταρρυθμίσεις, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η χώρα θα λάβει την επόμενη δόση των 15 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον Μάρτιο.

«Στο κλείσιμο του 2010 είμαστε εντός του στόχου μας, οι μεταρρυθμίσεις είναι εντός χρονοδιαγράμματος», δήλωσε, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επόμενη δόση ή για οποιαδήποτε δόση, όσο κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι αναμένει έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ φέτος από τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας φέτος και άλλα έξι δισ. το διάστημα 2012-2013.

Σε ό,τι αφορά την επάνοδο στις αγορές επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την έξοδό της στις αγορές ομολόγων κάποια στιγμή το 2011, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, και την έκδοση ομολόγων «διασποράς».

Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Ποιος θα επιβεβαιωθεί και ποιος θα διαψευστεί; Και τελικά ποιος θα αποδειχθεί ότι γνωρίζει καλύτερα την ελληνική κοινωνία; Διότι, όπως είπαμε, η Pimco έστειλε ανθρώπους της στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης και έχει εξαγάγει εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά της ελληνικής κυβέρνησης.

Αν η Pimco επιβεβαιωθεί, τότε η Ελλάδα θα έχει παίξει τον περισσότερο υπονομευτικό ρόλο κατά του ευρώ.
πηγή: ezoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου