Η συνεισφορά της WikiLeaks στην επανάσταση της Τυνησίας...

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ να συμβαίνει στη Τυνησία, μπορεί και να είναι η πρώτη επανάσταση στην ιστορία που είχε ως ηθικό αυτουργό την ιστοσελίδα WikiLeaks.
Όπως αποδείχθηκε, οι διαρροές των απόψεων του Αμερικανού πρεσβευτή στη Τύνιδα, που περιέγραφε τον πολυτελή βίο του προέδρου Zine el-Abidine Ben Ali και της οικογένειάς του, πυροδότησαν τη οργή του τυνησιακού λαού εναντίον του.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ της χώρας, μέσω του Twitter και του Facebook διέδωσαν τις πληροφορίες για τη γενικευμένη διαφθορά της προεδρικής οικογένειας, και αγανακτισμένοι από τις αποκαλύψεις, οι νέοι αποφάσισαν και βγήκαν στους δρόμους.

ΜΕΤΑΞΥ αυτών που μετέδιδε στη πρωτεύουσά του ο Αμερικανός πρέσβης, είναι απόψεις όπως: «Η Τυνησία είναι αστυνομοκρατούμενη, χωρίς ελευθερία έκφρασης ή συνάθροισης, με σοβαρά προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το καθεστώς του Ben Ali έχει χάσει την επαφή του με τον λαό. Δεν αποδέχεται κριτική, αλλά ούτε και συμβουλές, είτε σε εσωτερικά είτε σε εξωτερικά ζητήματα».

ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ του, ο πρέσβης περιέγραφε τις λεπτομέρειες μιας πολυτελούς δεξίωσης στην έπαυλη παλάτι του πάμπλουτου γαμπρού του προέδρου, όπου μεταξύ άλλων, σερβιρίστηκε παγωμένο γιαούρτι, που έφτασε με ειδική πτήση από τη Γαλλία, και οι καλεσμένοι έπαιξαν με τον Πασά, τη κατοικίδια τίγρη της κόρης του προέδρου!

ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ πριν την δημόσια αυτοκτονία ενός νεαρού, εξαιτίας της οποίας άρχισαν οι διαδηλώσεις, η τυνησιακή κυβέρνηση μπλόκαρε την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Λιβάνου al-Akhbar, επειδή δημοσίευσε τα έγγραφα του Αμερικανού πρέσβη που διέρρευσαν μέσω της WikiLeaks. Στην εποχή της διάδοσης των Facebook και Twitter, αυτή ήταν μια μάταιη κίνηση. Η μεγάλη ειρωνεία τώρα είναι πως η WikiLeaks, που είναι και ο Νο1 εχθρός της Ουάσιγκτον, βοήθησε στην αποπομπή ενός προέδρου τον οποίο ήθελε διακαώς να ανατρέψει και η Αμερική. Άλλωστε, ο πρόεδρος Ομπάμα προέβη σε ανακοίνωση χθες, με την οποία «συμπαρίσταται» στον Τυνησιακό λαό.

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ισχυρίζεται πως η WikiLeaks και ο διαχειριστής της Julian Assange είναι αυτοί που έριξαν το διεφθαρμένο καθεστώς της Τυνησίας, όμως η συνεισφορά τους ήταν αρκετά μεγάλη.
πηγή: schizas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου