Η Μέρκελ στήνει το νέο «ελληνικό δράμα»!

από το Banks'News
ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ του για νέα αναταραχή στις αγορές, με σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα εξέφρασε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, λίγη ώρα πριν εξαπολύσει η καγκελάριος Μέρκελ τη δική της… τορπίλη  κατά της Αθήνας, θέτοντας ευθέως υπό αμφισβήτηση ακόμη και την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου των 110 δις. ευρώ, που η κυβέρνηση θεωρούσε εξασφαλισμένη!
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της χθεσινής συνάντησης Παπανδρέου-Μέρκελ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα όσα επίσημα ανακοινώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, δικαιολογούν έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις του Μαρτίου, στις οποίες προσέβλεπαν και οι παράγοντες του τραπεζικού κλάδου, για να εμφανισθεί το πρώτο «φως στο τούνελ» της κρίσης:
- Συμπυκνώνοντας το περιεχόμενο μιας μάλλον κουραστικής κοινής συνέντευξης Τύπου σε λίγες λέξεις, το Reuters μετέδωσε, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος τοποθέτησε την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ στο πλαίσιο της συνολικής λύσης για την κρίση χρέους της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δήλωσε ότι όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης στοχεύουν στην αποφυγή μιας αναδιάρθρωσης του χρέους και διαβεβαίωσε, ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια στη χώρα μας θα πληρωθούν, χωρίς να επιβαρύνουν τους Γερμανούς φορολογούμενους.
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ  δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου αποτελούν πραγματική «ψυχρολουσία» για την κυβέρνηση, καθώς επιβεβαιώνουν το χειρότερο σενάριο, που ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε με την επίσκεψή του στο Βερολίνο να απομακρύνει οριστικά από τη συζήτηση του ελληνικού προβλήματος. Δηλαδή, αντί να θεωρείται από τη γερμανική πλευρά ως ήδη συμφωνημένη η επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ, η έγκρισή της συνδέεται ευθέως από την Μέρκελ με το συνολικό «πακέτο» γερμανικών προτάσεων για την έξοδο από την κρίση χρέους, το οποίο περιλαμβάνει και το περιβόητο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μέχρι τώρα διακινούσε τη θεωρία, κυρίως μέσω «βομβαρδισμού» σχετικών δηλώσεων από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ότι η επιμήκυνση είναι ήδη συμφωνημένη από το Eurogroup και οι ηγέτες απλώς θα επικυρώσουν και τυπικά αυτή τη συμφωνία. Έτσι, στις δύο Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου, η Ελλάδα επεδίωκε να εγκριθούν οι ακόμη πιο «προχωρημένες» λύσεις ελάφρυνσης της Ελλάδας από το χρέος, με αγορές ομολόγων από το EFSF, ή με ένα δάνειο στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας, για να αγοράσει η κυβέρνηση τα ομόλογα που έχει συγκεντρώσει η ΕΚΤ.

ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ οι «προχωρημένες» ιδέες το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι προσκρούουν σε γερμανική άρνηση, καθώς το Βερολίνο δεν είναι έτοιμο να εγκρίνει την ενίσχυση του EFSF με νέα κεφάλαια και διευρυμένες αρμοδιότητες. Μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο, όμως, φαίνεται ότι η Γερμανία δεν θεωρεί δεδομένη ούτε τη συμφωνία επιμήκυνσης για το δάνειο των 110 δις. ευρώ και τη συνδέει ευθέως με την κατάληξη της δύσκολης συνολικής διαπραγμάτευσης για τη νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ, ότι αν οι διαπραγματεύσεις του Μαρτίου «σκαλώσουν» και μετατεθούν οι αποφάσεις αργότερα, με ταυτόχρονη μετάθεση στο μέλλον και της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου, η κυβέρνηση θα βρεθεί στο έλεος των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, που έχουν προειδοποιήσει ότι θα ανακοινώσουν νέες υποβαθμίσεις, αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές αποφάσεις, που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, αυτούς τους κινδύνους να στήσει η Γερμανία ένα νέο επεισόδιο του «ελληνικού δράματος» είχε υπόψη και ο κ. Γ. Προβόπουλος, ο οποίος εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ανήσυχος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως δηλώνουν στο “B” βουλευτές που παρακολούθησαν τη χθεσινή της συνεδρίαση. Τραπεζικά στελέχη τονίζουν, ότι η έναρξη ενός νέου γύρου πιέσεων της χώρας και των τραπεζών από τις αγορές θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς θα συμπίπτει με τη μεγιστοποίηση των πιέσεων και από την ΕΚΤ, για την επιστροφή των τραπεζών στις αγορές και την απεξάρτησή τους από τις χρηματοδοτήσεις της…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου