Έχουν χάσει τον έλεγχο....

γράφει ο Γιώργος Κύρτσος
ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ του χρόνου ενισχύεται η εντύπωση ότι τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη έχουν χάσει τον έλεγχο των οικονομικών, κοινωνικών εξελίξεων. Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί στην ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης, ενώ η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Παπανδρέου προκαλεί εντυπωσιακή εξασθένιση της κοινωνικής συνοχής.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αποτυγχάνει στην εξυγίανση των οικονομικών της Υγείας. Οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία σημείωσαν αλματώδη αύξηση στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και υπολογίζονται σε 9%-10% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα ποσοστό που θα έπρεπε να εξασφαλίζει σκανδιναβικού επιπέδου υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας. Αντί γι’ αυτό έχουμε ένα μείγμα εξωφρενικού κόστους και σχετικά υποβαθμισμένων υπηρεσιών.

Το τέλος της προπαγάνδας

ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ κυβερνητικά στελέχη δεν μπόρεσαν να προωθήσουν την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ούτε έβαλαν τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι εκπρόσωποι της τρόικας διαπιστώνουν ότι δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια για την παρακολούθηση των οικονομικών επιδόσεων των διοικήσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβερνητική ηγεσία αδυνατεί να ελέγξει το «πράσινο» σύστημα που κυριαρχεί παραδοσιακά στο χώρο του ΕΣΥ, ενώ παρατηρείται και μία «κεντροδεξιά» συμμαχία συμφερόντων, στην οποία συμμετέχουν από φαρμακοποιοί μέχρι διάφορες κατηγορίες γιατρών, η οποία αρνείται τη συνεργασία για την προώθηση διαφόρων αλλαγών στο χώρο της Υγείας.

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ της κυβέρνησης να μειώσει δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη δημοσιονομική εξυγίανση με βάση τους στόχους που θέτει το μνημόνιο. Παρατηρούνται ήδη μεγάλες αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα, γεγονός που προετοιμάζει το έδαφος για διορθωτικά μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ είναι η εικόνα και στον τομέα των συγκοινωνιών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να συνεννοηθεί με τις «πράσινες» συνδικαλιστικές οργανώσεις, που κυριαρχούν από τη δεκαετία του ’80 στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών. Οι αλλαγές που επιβάλλουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μη προνομιούχων συμπολιτών μας, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην οικονομική εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ταλαιπωρούνται από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, οι οποίες, μάλιστα, επιδοτούνται από το χρήμα των φορολογούμενων πολιτών. Με βάση το ρεπορτάζ, οι απεργοί πληρώνονται κανονικά αξιοποιώντας ένα περίπλοκο σύστημα με ρεπό, αναρρωτικές άδειες και εναλλασσόμενες βάρδιες.

ΜΕ ΤΟΣΟ χαμηλές κυβερνητικές επιδόσεις στη διαχείριση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βελτίωση της κατάστασης στη διάρκεια του 2011.
πηγή: CityPress

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου