Τζ. Σόρος: Προτείνει έμμεση διαγραφή μέρους των ευρωπαϊκών χρεών

από τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ οικονομική σταθερότητα αλλά και τα θεμέλια της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης μπορεί να κλονίσει μία λανθασμένη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όπως δηλώνει ο διεθνούς φήμης επενδυτής Τζορτζ Σόρος στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos». 
«Αν η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων γίνει θεσμός, αυτό θα προκαλούσε τεράστιες εντάσεις στους κόλπους της Ένωσης ανάμεσα σε δανειστές και δανειζόμενους. Αυτός ο απολύτως προβλέψιμος κίνδυνος θα πρέπει να αποφευχθεί», υποστηρίζει ο Αμερικανός επενδυτής.
Ο ίδιος εκτιμά ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται έως σήμερα η κρίση χρέους στην ευρωζώνη «είναι κάθε άλλο παρά ο κατάλληλος καθώς καταδικάζει σε μόνιμη μειονεκτική θέση τις υπερχρεωμένες χώρες».

ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ μια διπλή λύση. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η αναδιάρθρωση των χρεών. Στη συνέχεια θα πρέπει να τροποποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης ώστε να παράσχει στήριξη όχι μόνο στα κράτη αλλά και στις τράπεζες. Διότι όπως τονίζει «θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών παρά οι επιμέρους μηχανισμοί κάθε κράτους».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ του Σόρος προβλέπει την αγορά «προβληματικών» κρατικών ομολόγων από τις κεντρικές και όχι από τις ιδιωτικές τράπεζες. Οι κάτοχοι των κρατικών ομολόγων θα μπορούν στη συνέχεια να απαλλαχθούν από το βάρος αυτών των χρεογράφων καθώς θα έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν τις ζημιές σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανάγκης. Με άλλα λόγια προτείνει μια έμμεση διαγραφή μέρους του χρέους των ευρωπαϊκών οικονομιών με ομόθυμη απόφαση όλων των κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου